Πώς επηρεάζουν οι εποχικές αλλεργίες την καθημερινότητα και πώς μπορούμε να αποφύγουμε τις αλλεργιογόνες ουσίες;

Παρασκευή, 01 Απριλίου 2022 12:16

Η έλευση της άνοιξης μας φέρνει πιο κοντά στη φύση αλλά και στις εποχικές αλλεργίες. Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι εποχικές αλλεργίες και ενεργοποιούνται από διάφορες ουσίες που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα οι οποίες δεν είναι επιβλαβείς από τη φύση τους, όπως η γύρη που κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα και η εποχική ανθοφορία. Η αλλεργική ρινίτιδα επηρεάζει περίπου το 10-30% του πληθυσμού.

Οι εποχικές αλλεργίες εμφανίζονται τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες και έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής.  

  • Κακή ποιότητα ύπνου: η δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα του λαιμού καθώς κοιμόμαστε με το στόμα ανοιχτό ή ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Μειωμένη παραγωγικότητα: Τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας ενισχύουν το αίσθημα κόπωσης.
  • Απουσία από εργασία/ σχολείο: Η αλλεργική ρινίτιδα αποτελεί συχνή αιτία απουσίας από τη δουλειά ή το σχολείο, ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι οι επιπλοκές της έχουν αρνητική απόρροια στην επίδοση των παιδιών στο σχολείο και μπορεί να επηρεάσουν τις μαθησιακές τους ικανότητες.

 

Συμβουλές για το πώς να αποφύγετε τη γύρη

  • Η έξαρση της γύρης είναι πιο έντονη νωρίς το πρωί (όταν η γύρη αρχίζει να αιωρείται ) και αργά το απόγευμα (όταν η γύρη αρχίζει να κατακάθεται), όταν φυσάει και τις μέρες με υψηλή ζέστη και υγρασία. Για το λόγο αυτό είναι καλό να αποφεύγετε τη μετακίνηση αυτές τις ώρες.
  • Να αποφεύγετε οποιαδήποτε επαφή με τα φυτά που προκαλούν ενόχληση κυρίως την εποχή της ανθοφορίας. Αν θέλετε να ασχοληθείτε με την κηπουρική είναι καλό να φοράτε μάσκα προσώπου.
  • Το καπέλο με γείσο βοηθάει στο να μην έρχεται η γύρη σε επαφή με το πρόσωπο, ενώ τα γυαλιά ηλίου αν έχουμε επιπεφυκίτιδα.
  • Όταν οδηγείτε στην εξοχή να κρατάτε τα παράθυρα στο αυτοκίνητο κλειστά. Επίσης, όταν φυσάει να κλείνετε τα παράθυρα στο σπίτι.
  • Αν έχετε κατοικίδια που εκτίθενται στο εξωτερικό περιβάλλον, το τρίχωμά τους πρέπει να καθαρίζεται από τη γύρη.
  • Να κάνετε συντήρηση των κλιματιστικών και τα φίλτρα να αλλάζονται ώστε να κατακρατάται η γύρη και τα άλλα αλλεργιογόνα.
  • Είναι καλό να αποφεύγετε να απλώνετε τα ρούχα σε εξωτερικό χώρο τις ώρες με υψηλό ποσοστό γύρης.

 

Πώς βοηθούν οι πλύσεις με φυσιολογικό ορό ή θαλασσινό νερό

Η χρήση Ισότονου ή υπέρτονου διαλύματος φυσιολογικού ορού ή θαλασσινού νερού μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας, να μαλακώσει την ξηρότητα και τον ερεθισμό στη μύτη και να μειώσει τη συμφόρηση, την καταρροή, και το φτέρνισμα.

Το ισότονο διάλυμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καθαρισμό και αποσυμφόρηση χωρίς περιορισμό στη χρήση, ενώ το υπέρτονο διάλυμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί λιγότερες φορές μέσα στη μέρα για αποσυμφόρηση.

Η χρήση φυσιολογικού ορού ή θαλασσινού νερού ενδείκνυται για όλες τις ηλικίες, από βρέφη μέχρι ενήλικες. Επίσης, οι πλύσεις με φυσιολογικό ορό ή θαλασσινό νερό μπορούν να δράσουν συμπληρωματικά με τη χρήση φαρμάκων για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας.

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη