Το αλκοόλ δεν βελτιώνει την κακιά ψυχολογία μας

Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012 08:00

H κατανάλωση αλκοόλ, ύστερα από κάποια τραυματική εμπειρία, δεν βοηθάει καθόλου την επούλωση του ταραγμένου ψυχισμού μας. Αντίθετα έρευνες αποδεικνύουν πως το αλκοόλ που χρησιμοποιείται για να «απαλύνει» τον πόνο, δεν μας επιτρέπει να το ξεπεράσουμε.

Ως τώρα είχε εντοπιστεί ότι όσοι υπέφεραν από σύνδρομο μετα-τραυματικού στρες είχαν μεγάλη πιθανότητα να αποκτήσουν και προβλήματα υπερκατανάλωσης αλκοόλ και αντίστροφα. Η νέα μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, δείχνει ότι η υπερκατανάλωση αλκοόλ μπορεί τελικά να εμποδίσει «μπλοκάρισμα» τον μηχανισμό του εγκεφάλου που λειτουργεί με σκοπό την ανάρρωση από ψυχικά τραύματα.

Το πείραμα, που έγινε σε ποντίκια, στα οποία είχε χορηγηθεί αλκοόλ και στο εργαστήριο εμφάνισαν αυτή την μετά-τραυματική διαταραχή είχαν διαφορές ως προς την καλωδίωση του προμετωπιαίου φλοιού του εγκεφάλου, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα πειραματόζωα που ήταν «καθαρά» από αλκοόλ. Τα αποτελέσματα αυτά ανοίγουν το δρόμο για περαιτέρω έρευνα αλλά και αντιμετώπιση των σοβαρών αυτών διαταραχών.

linkedInBannerH4Y

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη