Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019

Κιρσοί: Τι ισχύει και τι νομίζουμε γύρω από το συχνό φλεβικό πρόβλημα;

Τσεκούρας Νικόλαος

Τσεκούρας Νικόλαος
Ιατρός, Αγγειοχειρουργός
Δρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών
Διευθυντής Γ' Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Metropolitan General
www.dr-tsekouras.gr
https://www.facebook.com/DoctorTsekouras 

Οι κιρσοί των κάτω άκρων αποτελούν ένα νόσημα που αφορά ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού, με τα επιστημονικά στοιχεία να δείχνουν αυξητική τάση παγκοσμίως.Ο πιο διαδεδομένος μύθος που υπάρχει γύρω από αυτή την ασθένεια είναι αυτός που αναφέρει πως οι κιρσοί των κάτω άκρων είναι απλώς ένα αισθητικό πρόβλημα.

Φόρμα Εγγραφής
kontogiannis

Αυτή η άποψη είναι και η πιο επικίνδυνη μιας και αφήνει τους ασθενείς εκτεθειμένους στον κίνδυνο μιας θρόμβωσης. Οποιαδήποτε εμφάνιση κιρσών στα πόδια θα πρέπει να την αξιολογεί ο αγγειοχειρουργός, καθώς αυτή αφορά την συνολική φλεβική υγεία των ασθενών.

Ας δούμε, όμως και μερικές άλλες αλήθειες και μύθους γύρω από τους κιρσούς των κάτω άκρων.

Μύθος: Οι κιρσοί αφορούν μόνο τους ηλικιωμένους και τους υπέρβαρους

Αλήθεια: Ο κυριότερος παράγοντας εμφάνισης των κιρσών είναι οι γονείς μας και τα γονίδια που μας κληρονομούν. Οι κιρσοί παρατηρούνται στο 30%, περίπου, του πληθυσμού και μπορούν να κάνουν την εμφάνισή τους σε όλες τις ηλικίες. Είναι μία πάθηση, πράγματι, που εμφανίζεται συχνότερα στις μεγάλες ηλικίες, όπως συμβαίνει άλλωστε, στις περισσότερες των παθολογικών καταστάσεων, αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να κάνει την εμφάνισή της ακόμα και στην εφηβεία, αν τα γονίδια αυτό επιτάσσουν.

Το μεγάλο σωματικό βάρος, σε αντίθεση με παλαιότερες πεποιθήσεις ΔΕΝ παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία των κιρσών.

Μύθος: Οι κιρσοί προκαλούνται ή επιδεινώνονται από το «σταύρωμα των ποδιών»

Αλήθεια: Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να ενοχοποιούν το «σταύρωμα των ποδιών» είτε για την εμφάνιση, είτε για την επιδείνωση των κιρσών. Το πρόβλημα των κιρσών είναι «εσωτερικό». Πρόκειται, απλά, για κατασκευαστικό πρόβλημα των φλεβών στα κάτω άκρα, το οποίο μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, με συγκεκριμένα γονίδια και η συνήθεια του σταυρώματος των ποδιών δεν το επηρεάζει.

Μύθος: Οι κιρσοί είναι μόνο αισθητικό πρόβλημα και τίποτα περισσότερο

Αλήθεια: Ο μύθος αυτός ανακυκλώνεται, κυρίως, από ηλικιωμένους ασθενείς, οι οποίοι θέλουν να πιστεύουν ότι το πρόβλημα των κιρσών είναι καθαρά αισθητικό θέμα. Η αλήθεια είναι ότι αν οι κιρσοί δεν αντιμετωπιστούν σωστά το πρόβλημα θα επιδεινώνεται συνεχώς και είναι πιθανό να εμφανιστούν πιο σοβαρά προβλήματα όπως θρομβώσεις, δερματολογικές βλάβες και ανοιχτές πληγές στα κάτω άκρα.

Οι έρευνες δείχνουν ότι ένας στους πέντε ασθενείς με απλούς κιρσούς θα εμφανίσει έλκος (ανοιχτή επώδυνη πληγή) στην κνήμη αν οι κιρσοί δεν αντιμετωπιστούν σωστά. Έτσι, αν παρατηρήσετε μία διογκωμένη φλέβα στο πόδι θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό, προκειμένου να εξετάσει την περίπτωση μιας σοβαρής φλεβικής παθολογίας.

Η καλύτερη δυνατή θεραπεία, σήμερα, σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι η ενδοαυλική θεραπεία των κιρσών με θερμική ενέργεια λέιζερ ή ραδιοσυχνοτήτων.

Μύθος: Οι κιρσοί τελικά προκαλούνται από την εγκυμοσύνη;

Αλήθεια: Η εγκυμοσύνη ΔΕΝ προκαλεί τους κιρσούς. Ωστόσο, όταν κάποια γυναίκα έχει ήδη φλεβικό πρόβλημα στην εγκυμοσύνη αυτό μπορεί να επιδεινωθεί ή απλά να βγει στην επιφάνεια.

Πολλές φορές, μετά την εγκυμοσύνη, οι προβληματικές φλέβες υποχωρούν. Ωστόσο, η υποχώρηση είναι προσωρινή και το πρόβλημα επανέρχεται εντονότερο είτε σε μία επόμενη εγκυμοσύνη, είτε και από μόνο του. Τα φλεβικά προβλήματα, είναι σωστό, να αντιμετωπίζονται όσο το δυνατόν νωρίτερα και όχι να περιμένουμε τις εγκυμοσύνες.

Μύθος: Οι κιρσοί δεν φεύγουν μόνιμα και επανεμφανίζονται  

Αλήθεια: Δυστυχώς, με την παλαιά επέμβαση της σαφηνεκτομής, πολλοί ασθενείς βιώνουν την επανεμφάνιση των κιρσών. Με τις νέες ενδοαυλικές τεχνικές, όμως, όπως το ενδοαυλικό λέιζερ και την σκληροθεραπεία, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. Οι ενδοαυλικές τεχνικές πραγματοποιούνται με τοπική αναισθησία, χωρίς τομές και το κυριότερο, υπό υπερηχογραφικό έλεγχο, γνωρίζοντας, με εξαιρετική ακρίβεια, τις εστίες του προβλήματος που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Οι σύγχρονες κατευθυντήριες οδηγίες υπογραμμίζουν με έμφαση τα πλεονεκτήματα των νέων ενδοαυλικών τεχνικών και τις σοβαρές αδυναμίες της σαφηνεκτομής που τώρα πια είναι η τελευταία επιλογή θεραπείας.

Διαβάστε τι λένε οι ασθενείς του Αγγειοχειρουργού Νικόλαου Τσεκούρα

Τσεκούρας Νικόλαος, MD, ECFMG, PHD, Αγγειοχειρουργός.

Διευθυντής Γ' Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Metropolitan General.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.dr-tsekouras.gr ή καλέστε στο 2106215855 , 6977741191

Bookmark and Share

Κλείστε ραντεβού με τον γιατρό!

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά!

userBanner201901

userBanner

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts