Κρυοσυντήρηση: Διατηρήστε τη γονιμότητα σας παρά τον χρόνο που περνάει

Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2023 10:42

Σήμερα η κρυοσυντήρηση ωαρίων αποτελεί μια συνήθη τεχνική για όσες γυναίκες δεν έχουν κάνει οικογένεια αλλά επιθυμούν να διαφυλάξουν τη γονιμότητά τους, παρά το πέρασμα του χρόνου που μπορεί να δημιουργήσει εμπόδια.

Ποια είναι τα βήματα της κρυοσυντήρησης;

Πριν ξεκινήσει η διαδικασία κατάψυξης ωαρίων, ο γιατρός σας θα λάβει ένα ολοκληρωμένο ιατρικό ιστορικό με έμφαση σε ενδεχόμενα προβλήματα γονιμότητας, θα αξιολογήσει τον εμμηνορρυσιακό σας κύκλο και θα πραγματοποιήσει μια σειρά από συγκεκριμένες αιματολογικές εξετάσεις για να αξιολογήσει τα ωοθηκικά αποθέματα (FSH, LH, E2 οιστραδιόλη, προλακτίνη, ΑΜΗ, ορμόνες του θυρεοειδούς).

Έχοντας αυτά τα αποτελέσματα στα χέρια του, ο ειδικός θα επιλέξει το κατάλληλο για εσάς πρωτόκολλο διέγερσης ωοθηκών προκειμένου να μεγιστοποιηθεί ο αριθμός των διαθέσιμων ωαρίων για την κατάψυξη. Η ορμονική αγωγή είναι ενέσιμη και εύκολα εφαρμόσιμη από εσάς τις ίδιες, στον χώρο σας. Η διαδικασία ξεκινά κατά κανόνα τη δεύτερη μέρα του κύκλου και κρατά περίπου μια εβδομάδα συνολικά ενώ απαιτεί μια έως δυο ολιγόλεπτες επισκέψεις στον ειδικό της γονιμότητας προκειμένου να διαπιστωθεί η ανταπόκριση στη θεραπεία. Όταν βεβαιωθεί ότι τα ωοθυλάκια μεγάλωσαν αρκετά λαμβάνεται η απόφαση για ωοληψία, η οποία δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας απλός υπέρηχος μέσα από τον οποίο προωθείται μια πολύ λεπτή βελόνη με την οποία παρακεντώνται όλα εντελώς ανώδυνα και υπό καθεστώς μέθης.

Η διαδικασία δεν είναι χρονοβόρα και απαιτεί την παραμονή στην κλινική για λιγότερο από δυο ώρες. Μόλις ολοκληρωθεί η ωοληψία, η κατάψυξη θα πρέπει να γίνει άμεσα από έμπειρη και εξειδικευμένη εμβρυολογική ομάδα με σκοπό να αποφευχθεί ο σχηματισμός κρυστάλλων στο εσωτερικό των κυττάρων καθώς αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη στα ωάρια.

Η σύγχρονη τεχνική της υαλοποίησης (egg vitrification) αποτρέπει τον σχηματισμό κρυστάλλων, γεγονός που επιτρέπει στα ωάρια να διατηρούνται αναλλοίωτα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η αποθήκευση κρυοσυντηρημένων ωαρίων γίνεται σε τράπεζα κρυοσυντήρησης με συγκεκριμένα εργαστηριακά πρωτόκολλα, όπως ορίζει η σχετική άλλωστε νομοθεσία. Όταν η γυναίκα επιθυμήσει να χρησιμοποιήσει τα κρυοσυντηρημένα ωάριά της, αυτά αποψύχονται με ειδική διαδικασία και αμέσως μετά γονιμοποιούνται.

Διατηρώντας λοιπόν τα ωάριά της με τη μέθοδο της κρυοσυντήρησης, η σύγχρονη γυναίκα γνωρίζει πως το γενετικό υλικό της μπορεί να αξιοποιηθεί στο μέλλον, με ασφάλεια. Γι’ αυτό άλλωστε η κρυοσυντήρηση δεν είναι τυχαία ένα από τα πιο δημοφιλή γυναικολογικά ζητήματα για τα οποίο, όλο και περισσότερες νέες γυναίκες, αναζητούν πληροφορίες από τους ειδικούς γονιμότητας.

Πρόκειται για την επιστημονική μέθοδο που αίρει εμπόδια που ενδέχεται να προκύψουν στο μέλλον λόγω της ηλικίας, εξασφαλίζοντας έτσι το δικαίωμα στη μητρότητα χωρίς το άγχος του χρόνου που περνάει.

Αυτό συμβαίνει γιατί με την κρυοσυντήρηση οι πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης σχετίζονται στην ουσία με την ηλικία των ωαρίων και όχι με τη χρονική στιγμή που η γυναίκα αποφασίζει να ξεκινήσει τις προσπάθειες για τεκνοποίηση.

Οι παράγοντες που λαμβάνουμε υπ’όψιν

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, και σε αυτή την περίπτωση η ηλικία της γυναίκας που θα προχωρήσει σε κρυοσυντήρηση ωαρίων αποτελεί σημαντική παράμετρο που θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν από τις υποψήφιες για κρυοσυντήρηση. Η ιδανική ηλικία θεωρείται μεταξύ 25-36 ετών, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί και μετά από αυτό το ηλικιακό όριο. Πάντως, με βάση επιστημονικά δεδομένα, όταν η ηλικία της γυναίκας που προχωρά σε κρυοσυντήρηση ωαρίων ξεπερνά τα 38 έτη, οι πιθανότητες εγκυμοσύνης περιορίζονται σημαντικά. Η νεαρή ηλικία εξασφαλίζει κατά κανόνα καλύτερη ποιότητα και αριθμό ωάριων, επομένως μεγιστοποιεί τις πιθανότητες για μια μελλοντική εγκυμοσύνη.

Αξίζει να αναφερθεί πως η μέθοδος δεν είναι μόνο η επιστημονική απάντηση στα αγωνιώδη ερωτήματα των γυναικών σχετικά με την πίεση του ηλικιακού ορίου και της (αδιαμφισβήτητης) σχέσης του με τη γονιμότητα και την επιλογή του κατάλληλου συντρόφου, αλλά αποτελεί και έναν ισχυρό σύμμαχο για τις γυναίκες που βρίσκονται ενώπιον του καρκίνου και οι απαραίτητες θεραπείες απειλούν τη γονιμότητά τους. Η κρυοσυντήρηση των ωαρίων προ ακτινοθεραπείας ή χημειοθεραπείας ενδείκνυται και σε αυτές τις περιπτώσεις, με τη σύμφωνη πλέον γνώμη όλων των ογκολόγων, γεγονός που απαντά και στην πιο κοινή ανησυχία των νεαρών γυναικών σε σχέση με την ασφάλεια των φαρμάκων της διέγερσης και την υγεία τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούν να κρυοσυντηρηθούν ακόμη και τμήματα ωοθηκικού ιστού, δημιουργώντας καλύτερες προϋποθέσεις για μια μελλοντική χρήση του γενετικού τους υλικού.

Επειδή οι συνθήκες ζωής και οι επιθυμίες κάθε γυναίκας διαφέρουν, η σύγχρονη αναπαραγωγική ιατρική προσφέρει σήμερα επιστημονικές λύσεις και διεξόδους για μια σειρά από ζητήματα γονιμότητας. Το πρώτο και ουσιαστικό βήμα είναι η επικοινωνία με τους ειδικούς ώστε κάθε γυναίκα να εξασφαλίσει σωστή και έγκυρη ιατρική ενημέρωση που θα της επιτρέψει να λάβει τις σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή της.

Ευχαριστούμε τον κ. Σφακιανούδη Κωνσταντίνο, Μαιευτήρα – Γυναικολόγο, Ειδικό στην Υποβοηθουμένη Αναπαραγωγή. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.sfakianoudis.gr ή επικοινωνήστε στο 210 6565112 (Facebook | Instagram)

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη