Μαρκόπουλος Κωνσταντίνος

Μαρκόπουλος Κωνσταντίνος
Θωρακοχειρουργός - Αγγειοχειρουργός
Διευθυντής Κλινικής Ιατρικού Κέντρου Ψυχικού.
Τηλ επικ. 693 747 4174
www.drmarkopoulos.gr

Η πλευριτική συλλογή είναι μία επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία κατάσταση που απαιτεί άμεση και εξειδικευμένη αντιμετώπιση. Στο παρόν άρθρο θα ενημερωθείτε αναλυτικά για τα συμπτώματα της πλευριτικής συλλογής, το πώς γίνεται η διάγνωση του προβλήματος, αλλά και τι περιλαμβάνει η αντιμετώπισή της.

 

Φόρμα Εγγραφής
kontogiannis

Yγρή πλευρίτιδα: Τι είναι

Υγρή πλευρίτιδα ονομάζεται η συλλογή υγρού στον θώρακα, μεταξύ του πνεύμονα και του τοιχώματος του θώρακα. Η συλλογή αυτού του υγρού είναι ένα μήνυμα ότι κάτι παθολογικό συμβαίνει στην περιοχή του πνεύμονα. Το υγρό μπορεί να είναι στον έναν ή και στους δύο πνεύμονες. Όταν είναι και στους δύο πνεύμονες τότε σημαίνει ότι η πάθηση είναι πιθανότατα γενικευμένη στον οργανισμό και όχι τοπική. Παρόμοιες περιπτώσεις είναι η καρδιακή ανεπάρκεια, η νεφρική ανεπάρκεια, ρευματικά νοσήματα κλπ. Όταν το υγρό είναι μόνο σε έναν μόνο πνεύμονα, τότε η προσοχή μας στρέφεται σε τοπικές παθολογίες, οι οποίες προκάλεσαν το υγρό και οι οποίες αν δεν θεραπευθούν, τότε το υγρό θα υποτροπιάσει και ίσως και να μονιμοποιηθεί, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σοβαρή απειλή για την αναπνοή και ίσως και για τη ζωή του ασθενούς.

Συμπτώματα

Τα κυριότερα συμπτώματα με τα οποία εμφανίζεται το υγρό είναι:

  1. δύσπνοια, δηλαδή κοντή αναπνοή και έλλειψη οξυγόνου
  2. βήχας συχνός και ενοχλητικός
  3. πυρετός επίμονος και καθημερινός
  4. πόνος στον αντίστοιχο πνεύμονα.

Διάγνωση και Αντιμετώπιση

Κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα θα οδηγήσει τον ασθενή στον οικογενειακό ιατρό και το υγρό θα διαγνωσθεί με απλή ακτινογραφία και αξονική θώρακος. Όταν το υγρό είναι μικρής ποσότητας εφαρμόζεται αγωγή ανάλογα με την εκτίμηση του οικογενειακού ιατρού. Αν είναι μεγάλη ποσότητα ή αν είναι υποτροπή παλαιότερου υγρού, τότε απαιτείται παρακέντηση για εξέτασή του. Η εξέταση είναι η περιγραφή των ουσιών και των κυττάρων που έχει μέσα και από αυτά φαίνεται αν η αιτιολογία είναι φλεγμονή εν ενεργεία (πνευμονία, απόστημα κλπ.), παλαιά φλεγμονή (φυματίωση), αν είναι γενικευμένη νόσος ή αν κρύβεται από κάτω καρκίνος στον πνεύμονα ή μεταστατική νόσος από άλλα όργανα.

Η πλευριτική συλλογή είναι μια σοβαρή κατάσταση ιδιαίτερα όταν είναι μεγάλη ή όταν είναι μαζί με υποψία κακοήθειας. Στις περιπτώσεις όπου δεν είναι δυνατόν να υπάρχει έγκυρη διάγνωση, τότε εκτελούμε θωρακοσκόπηση, δηλαδή εισάγουμε κάμερα στο υγρό και βλέπουμε τους τοπικούς ιστούς και όργανα και λαμβάνουμε βιοψίες για εξέταση. Άλλοτε πάλι όταν το υγρό είναι πολύ με κακοήθεια, τότε η πιθανότητα υποτροπής είναι σχεδόν σίγουρη. Για αυτό αφού παροχετεύσουμε το υγρό με σωλήνα που εισάγουμε με τοπική αναισθησία στο ημιθωράκιο (παροχέτευση billaw), στη συνέχεια εκτελούμε πλευροδεσία, δηλαδή ρίχνουμε μια συγκολλητική ουσία η οποία δεν επιτρέπει την αναπαραγωγή του υγρού.

Θωρακοτομή: Πότε διενεργείται

Τέλος, όταν το υγρό είναι βαθύτατα φλεγμονώδες μετά από ένα βαρύ κρυολόγημα η μία ατελώς θεραπευμένη πνευμονία, συμβαίνει το εξής πολύ σοβαρό. Το υγρό πήζει λόγω ύπαρξης παχύρευστου πύου (εμπύημα), γεννά συμφύσεις που παγιδεύουν τον πνεύμονα και δεν επιτρέπουν ούτε την αφαίρεση του υγρού με σωλήνα, ούτε την έκπτυξη του πνεύμονα. Τότε είναι επιβεβλημένη η θωρακοτομή για λύση συμφύσεων, αποφλοίωση και απελευθέρωση του πνεύμονα και αφαίρεση της πυώδους συλλογής. Η κατάσταση του εμπυήματος είναι εξαιρετικά σοβαρή και επείγουσα διότι μετατρέπεται εύκολα σε σηψαιμία με θνησιμότητα πάνω από 50%.

Γενικά, η πλευριτική συλλογή είναι μία επικίνδυνη κατάσταση που απαιτεί εγρήγορση, εμπειρία και  σωστές ιατρικές αποφάσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση καλέστε στο 693 747 4174 , ο Κωνσταντίνος ΜαρκόπουλοςΘωρακοχειρουργός – Αγγειοχειρουργός και Διευθυντής Κλινικής Ιατρικού Κέντρου Ψυχικού είναι στη διάθεση σας για όποια συμβουλή και χρήσιμη οδηγία. Εναλλακτικά επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.drmarkopoulos.gr.

Bookmark and Share

Κλείστε ραντεβού με τον γιατρό!

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά!

userBanner201901

userBanner

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts