Χανδακάς Στέφανος

Χανδακάς Στέφανος MD MBA PhD
Μαιευτήρας - Ενδοσκοπικός Χειρούργος - Γυναικολόγος
www.drchandakas.gr

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Oργανισμό Yγείας, όταν ένα ζευγάρι δεν έχει καταφέρει να συλλάβει μετά από ένα έτος συστηματικών επαφών, χωρίς προφύλαξη, θεωρείται υπογόνιμο. Tο χρονικό διάστημα του ενός έτους μειώνεται στους έξι μήνες για μια γυναίκα άνω των 35 ετών. Η Εξωσωματική Γονιμοποίηση είναι μία μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπου μέσα από διάφορες τεχνικές  επιτυγχάνεται η απόκτηση παιδιών από ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας.

Φόρμα Εγγραφής
kontogiannis

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι ρυθμοί και οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, σε συνδυασμό με την αλλαγή των προτεραιοτήτων στη ζωή των γυναικών και ανδρών, έχουν δημιουργήσει ένα κοινωνικό πλαίσιο που ευνοεί την μετάθεση της δημιουργίας οικογένειας σε μεγαλύτερες ηλικίες, συγκριτικά με το παρελθόν, και που εξηγεί τη  δημοφιλία της εξωσωματικής γονιμοποίησης στα σύγχρονα ζευγάρια.

Έλεγχος γονιμότητας: Οι  βασικές εξετάσεις που πρέπει να υποβληθούν οι σύντροφοι

Υπάρχουν  πολλές αιτίες γυναικείας υπογονιμότητας, όπως οι ορμονικές διαταραχές, τα προβλήματα στη μήτρα και τις σάλπιγγες, η ηλικία, η ενδομητρίωση, το σύνδρομο πολυκυστικών  ωοθηκών, οι φλεγμονές της μήτρας και των σαλπίγγων και άλλα προβλήματα.

Τα βασικά διαγνωστικά «εργαλεία» που μπορούν να φανερώσουν την ύπαρξη προβλήματος στην αναπαραγωγική υγεία των γυναικών περιλαμβάνουν αιματολογικές εξετάσεις που μετράνε τα επίπεδα ορμονών που υποδεικνύουν την ποιότητα αλλά και ποσότητα ωαρίων. Είναι σημαντικό να ελέγχουμε τις σάλπιγγες και τη μήτρα με την υστεροσαλπιγγογραφία.

Από την άλλη πλευρά, τα προβλήματα που επηρεάζουν το σπέρμα, αποτελούν το 30% των αιτιών υπογονιμότητας ανδρικής προέλευσης.

Συνήθως είναι προβλήματα ποσότητας, κινητικότητας και μορφολογίας των σπερματοζωαρίων καθώς και προβλήματα εκσπερμάτωσης.

H διάγνωση τίθεται με το σπερμοδιάγραμμα, καθώς και άλλες εξετάσεις που μπορεί να ζητηθούν.

Σε μερικές περιπτώσεις και οι δύο σύντροφοι μπορεί να έχουν πρόβλημα. Αυτό αποτελεί πολυπαραγοντική υπογονιμότητα και υπάρχουν ειδικές θεραπείες.

Διάρκεια του κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης

Στο πρωταρχικό στάδιο η γυναίκα ακολουθεί συγκεκριμένη ορμονική θεραπεία που έχει σκοπό την πρόκληση πολλαπλής ωορρηξίας για τη συλλογή περισσότερων από ένα ωάριο που παράγει κανονικά στο φυσικό της κύκλο. Από την ημέρα που ξεκινά η φαρμακευτική διέγερση των ωοθηκών μέχρι την ωοληψία απαιτούνται 10-14 ημέρες. Την ημέρα της ωοληψίας ο σύντροφος δίνει σπέρμα.

Δυο με τρεις ημέρες μετά την ωοληψία γίνεται η εμβρυομεταφορά, εκτός από την περίπτωση που η εμβρυομεταφορά γίνεται στο στάδιο της βλαστοκύστης, δηλαδή την πέμπτη ημέρα μετά την ωοληψία. Η εμβρυομεταφορά γίνεται χωρίς νάρκωση, με τη βοήθεια ενός λεπτού καθετήρα. Σε διάστημα 12 ημερών από την εμβρυομεταφορά πραγματοποιείται τεστ κύησης με εξέταση αίματος για τον προσδιορισμό της χοριακής γοναδοτροπίνης <HCG> προκειμένου να διαπιστωθεί αν η θεραπεία ήταν επιτυχής.

Ποιο είναι το ποσοστό επιτυχίας

Τα ποσοστά διαφέρουν σε κάθε Κέντρο Εξωσωματικής. Πολύ σημαντικοί παράγοντες είναι η ηλικία της γυναίκας, τα επίπεδα των ορμονών της και βέβαια το σπέρμα του συζύγου. Σε γενικές γραμμές, το ποσοστό κυμαίνεται στο 45% ή λίγο παραπάνω για τις γυναίκες μέχρι 35 ετών.

Πόσοι κύκλοι επιτρέπονται

Έως τέσσερις κύκλοι μέσα σε διάστημα ενός έτους. Όσον αφορά το σύνολο των κύκλων που μια γυναίκα μπορεί να κάνει, δεν υπάρχει ένας προκαθορισμένος αριθμός. Εκτιμάται όμως ότι το 70-80% των γυναικών θα έχουν συλλάβει με επιτυχία μετά από 3-4 κύκλους. Υπάρχει όμως, και ένα μικρότερο ποσοστό γυναικών που μπορεί να χρειαστούν επιπλέον κύκλους.

Τι αλλάζει στην εγκυμοσύνη στην εξωσωματική γονιμοποίηση

Είναι γνωστό ότι η μοναδική διαφορά μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση είναι ότι υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό σε πολύδυμες εγκυμοσύνες. Επειδή μέχρι σήμερα μεταφέρουμε περισσότερα από ένα έμβρυα, το ποσοστό διδύμων στην εξωσωματική γονιμοποίηση το οποίο αγγίζει το 30% είναι περισσότερο από το αντίστοιχο ποσοστό που προέρχεται από φυσική σύλληψη και είναι της τάξης του 5%. Η παρακολούθηση της εγκυμοσύνης μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση είναι ακριβώς η ίδια με οποιαδήποτε εγκυμοσύνη μετά από φυσική σύλληψη. Αυτό που συνήθως κάνει τη διαφορά είναι ότι συνήθως έχουμε να κάνουμε με ηλικίες που είναι μεγαλύτερες από αυτές που συμβαίνουν στη φυσική σύλληψη.

Πώς γίνεται ο τοκετός

Ο τρόπος του τοκετού εξαρτάται από το ιστορικό της γυναίκας και την πορεία της κύησης. Είναι αλήθεια ότι η καισαρική προτιμάται στις γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση, επειδή οι κυήσεις θεωρούνται πολύτιμες και οι μητέρες αρκετές φορές έχουν προβλήματα υγείας (π.χ. πίεση, σάκχαρο) λόγω μεγαλύτερης ηλικίας.

Όταν οι προσπάθειες εξωσωματικής δεν αποδίδουν

Ένα ζευγάρι πρέπει να συνεχίσει όταν τα αποτελέσματα των προσπαθειών είναι ενθαρρυντικά, δηλαδή όταν η φαρμακευτική αγωγή αποδίδει, όταν έχουμε καλής ποιότητας γενετικό υλικό, όταν έχει γίνει έλεγχος όλων των άλλων παραμέτρων και όταν η ποιότητα του ενδομητρίου είναι καλή. Όταν κάτι από όλα αυτά δεν συμβαίνει, τότε θα πρέπει να δοθούν άλλες λύσεις, όπως η χρήση ξένου γενετικού υλικού ή ακόμη και η χρήση δανεικής μήτρας.

Ευχαριστούμε θερμά για τις επιστημονικές πληροφορίες τον μαιευτήρα-γυναικολόγο- ενδοσκοπικό χειρουργό, κ. Στέφανο Χανδακά, Ιδρυτή και Πρόεδρο της HOPEgenesis. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.drchandakas.gr και στα τηλέφωνα επικοινωνίας 210-6436 258 & 22810 77188

Bookmark and Share

Κλείστε ραντεβού με τον γιατρό!

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά!

userBanner201901

userBanner

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts