Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2022

Seasonal Affective Disorder: Γιατί μελαγχολούμε το φθινόπωρο;

To τέλος της καλοκαιρινής ανεμελιάς σίγουρα αποτελεί λόγο μιας ήπιας «μελαγχολίας» που σε συνδυασμό με την έναρξη της σχολικής χρονιάς,της καθημερινής ρουτίνας και της όλο και μικρότερης διάρκειας της ημέρας, δημιουργούν κακή διάθεση. Σε συνδυασμό με τις διαταραχές στο βιολογικό ρολόι του οργανισμού είναι αναμενόμενο να μας κυριεύσουν συναισθήματα μελαγχολίας και η διάθεσή μας να είναι πεσμένη.

Φόρμα Εγγραφής
kontogiannis

 

Προοδευτικά καθώς η μέρα ολοένα και μικραίνει η μελαγχολία και οι διαταραχές της διάθεσης κάνουν την εμφάνισή τους ενίοτε και με πιο σοβαρές μορφές όπως  η εποχική συναισθηματική διαταραχή ή αλλιώς η «κατάθλιψη του χειμώνα» ή το σύνδρομο SAD (Seasonal Affective Disorder). Το φαινόμενο μπορεί να εμφανιστεί με συχνότητα ένας προς 20 ενήλικες, αλλά όπως επισημαίνουν οι ειδικοί τα παιδιά δεν εξαιρούνται από τη μελαγχολική διάθεση της εποχής.

Μάλιστα όπως επισημαίνει ο Δρ Amit Etkin καθηγητής ψυχολογίας και ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Stanford ο Σεπτέμβριος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη εποχή για τα παιδιά τα οποία μεταβαίνουν από μια ανέμελη καθημερινότητα γεμάτη βόλτες και παιχνίδι σε μια δομημένη καθημερινότητα, ένα γεμάτο πρόγραμμα και πολλές ευθύνες.

Επιπρόσθετα ο Δρ Etkin επισημαίνει ότι το πλήθος των καλοκαιρινών δραστηριοτήτων που συχνά αποσπά τους ανθρώπους από τα πιθανά ζητήματα ψυχικής υγεία που μπορεί να παρουσιάζουν, εκλείπει το φθινόπωρο και το χειμώνα, αφήνοντας έτσι το πεδίο ελεύθερο για την επανεμφάνιση τυχόν προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις η ήπια μελαγχολική διάθεσης αυτής της εποχής μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι πιο σοβαρό, στη λεγόμενη κατάθλιψη του χειμώνα ή σύνδρομο SAD.

Τα συμπτώματα της εποχικής κατάθλιψης συμπεριλαμβάνουν: μειωμένη ενέργεια, υπνηλία, υπερκατανάλωση τροφής, αύξηση βάρους, έντονη επιθυμία για υδατάνθρακες και κοινωνική απόσυρση. Με απλά λόγια ο πάσχων νιώθει άσχημα και είναι πιο θλιμμένος από το συνηθισμένο.

Συνήθως ξεκινάει περί τα μέσα ή τέλη Σεπτεμβρίου και μπορεί να κορυφωθεί τον Δεκέμβριο.  Υπολογίζεται ότι η κατάσταση αυτή επηρεάζει το 5% του ενήλικου πληθυσμού και σχεδόν ένας στους πέντε ενήλικες άνω των δεκαοχτώ ετών αναφέρει μεταβολές και διακυμάνσεις της διάθεσης στη διάρκεια των κρύων μηνών.

Πιο επιρρεπείς και ευάλωτοι είναι όσοι ήδη υποφέρουν από μια ψυχική νόσο, αλλά και οι νέοι, οι γυναίκες και όσοι κατοικούν σε περιοχές με μικρή ηλιοφάνεια στη διάρκεια του χειμώνα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το βιολογικό ρολόι του οργανισμού έχει κομβικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο οι εναλλαγές φωτός – σκότους επηρεάζουν την διάθεση. «Το φως στο περιβάλλον μας επηρεάζει το βιολογικό μας ρολόι» εξηγεί ο Δρ Etkin και επισημαίνει ότι ορισμένοι είναι πιο ευαίσθητοι στις αλλαγές του κιρκάδιου ρυθμού συγκριτικά με άλλους και αυτοί οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από συναισθηματική εποχική διαταραχή κατά τη διάρκεια των κρύων χειμωνιάτικων μηνών.

Η έκθεση στο φως θεωρείται κομβικής σημασίας για την βελτίωση της διάθεσης εξ ού και η φωτοθεραπεία (αφορά την έκθεση σε τεχνητό έντονο φως, το οποίο μοιάζει με το ηλιακό φως)  που αποτελεί μια από τις μεθόδους αντιμετώπισης της κατάθλιψης του χειμώνα που εφαρμόζεται κατά κύριο λόγο σε βορειότερες χώρες με μικρότερη ηλιοφάνεια από την Ελλάδα.

Bookmark and Share

userBanner201901

userBanner

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts