Όψεις Πορσελάνης: Ένα δυνατό όπλο για την αναδιαμόρφωση του χαμόγελου

Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2024 13:13

Τα τελευταία χρόνια, η καθημερινή ανάγκη των ανθρώπων για ένα υγιές, αστραφτερό και όμορφο χαμόγελο, έχει δώσει ιδιαίτερη ώθηση στην Αισθητική Οδοντιατρική, τον κλάδο της Οδοντιατρικής επιστήμης που ασχολείται με παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των αισθητικών προβλημάτων των δοντιών και των ούλων, με απώτερο στόχο την αποκατάσταση της ομορφιάς και της αρμονίας του χαμόγελου.

Έτσι, λοιπόν, ο σύγχρονος Οδοντίατρος έχει στη φαρέτρα του ένα πλήθος τεχνικών με στόχο την αναδιαμόρφωση του χαμόγελου των ασθενών του, ώστε να μπορούν να χαμογελούν πάλι με αυτοπεποίθηση. Μία από αυτές τις τεχνικές είναι και οι Όψεις Πορσελάνης, μια τεχνική της Αισθητικής Οδοντιατρικής, στην οποία παρεμβάλλεται και το συνεργαζόμενο οδοντοτεχνικό εργαστήριο. Σε αντίθεση με τη σύνθετη ρητίνη, η πορσελάνη είναι ένα κεραμικό υλικό, πολύ πιο ανθεκτικό και με παρόμοια διαφάνεια με αυτήν της αδαμαντίνης, επομένως η κατασκευή όψεων από αυτό το υλικό μπορεί να αλλάξει ριζικά το χαμόγελο και τελικά την εμφάνιση του προσώπου του ασθενή.

Εμείς συναντήσαμε την Οδοντίατρο Ιωάννα Καζάκου στο Οδοντιατρικό Κέντρο STOMA, η οποία και δίνει απαντήσεις γύρω από τις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τις Όψεις Πορσελάνης, τη διαδικασία τοποθέτησής τους, τη διάρκεια ζωής τους και το ρόλο τους στην αναδιαμόρφωση του χαμόγελου.

Τι είναι οι Όψεις Πορσελάνης και ποιες είναι οι ενδείξεις εφαρμογής τους

Οι Όψεις Πορσελάνης (Veneers) είναι μία αισθητική τεχνική αναδιαμόρφωσης του χαμόγελου. Πρόκειται για πολύ λεπτές «φλούδες» πορσελάνης, το πάχος των οποίων μπορεί να φτάσει σε κάποιες περιπτώσεις έως και 0,3 mm, όσο δηλαδή ένας φακός επαφής. Η πορσελάνη είναι ένα κεραμικό υλικό, το οποίο δε μεταβάλλεται με το πέρασμα των χρόνων, από τις διατροφικές συνήθειες ή το κάπνισμα. Είναι μία τεχνική που απαιτεί Οδοντοτεχνίτη.

Προτείνονται σε περιπτώσεις όπου έχουμε κενά ανάμεσα στα δόντια (αραιοδοντία), όταν θέλουμε να αλλάξουμε το σχήμα και το χρώμα των δοντιών, όταν υπάρχουν πολλαπλά σφραγίσματα ρητίνης αποχρωματισμένα, όταν στοχεύουμε σε μία μόνιμη αλλαγή του χαμόγελου που να συνδυάζει την αισθητική με τη φυσικότητα αποτελέσματος.

Η διαδικασία τοποθέτησής τους

Η διαδικασία που ακολουθείται έχει άμεση συσχέτιση με την πολυπλοκότητα του περιστατικού. Τα ραντεβού μπορεί να είναι μόνο δύο σε ένα εύκολο περιστατικό ή αρκετά περισσότερα, π.χ. 4-5 εάν πρόκειται για ένα σύνθετο περιστατικό. Στο αρχικό ραντεβού παίρνουμε φωτογραφίες και ψηφιακό αποτύπωμα. Ο Οδοντοτεχνίτης στέλνει ένα διαγνωστικό κέρωμα, όπου φαίνεται το τελικό αποτέλεσμα σε μεταβατικό υλικό. Σε αυτό το στάδιο ο ασθενής παίρνει μία εικόνα για το πώς θα είναι το τελικό αποτέλεσμα στο στόμα του, αν και μπορεί να την έχει ήδη δει ψηφιακά. Εάν συμφωνεί με αυτό προχωράμε στην υλοποίηση, όπου εντός μίας εβδομάδας οι όψεις είναι έτοιμες να συγκολληθούν μόνιμα. Κάποιες φορές μπορεί να υπάρχει ανάγκη πρόβας πριν να τελειοποιήσουμε τις όψεις μας. Αυτό χρειάζεται είτε εάν ο Οδοντίατρος διαπιστώσει πως ο ασθενής δεν έχει αντιληφθεί στο διαγνωστικό κέρωμα πώς θα είναι το τελικό αποτέλεσμα, είτε εάν πρόκειται για ένα μεγάλο περιστατικό, όπου ο γιατρός θέλει να κάνει έναν τελικό έλεγχο, έτσι ώστε να είναι εντελώς σίγουρος πως η προσθετική εργασία που θα παραδοθεί δε χρειάζεται διορθώσεις. Σε κάθε περίπτωση, όσα ραντεβού κι αν απαιτούνται, ο ασθενής το γνωρίζει εκ των προτέρων. Επιπλέον, η όλη διαδικασία είναι ανώδυνη. Δεν πρόκειται για ιδιαίτερα επεμβατική τεχνική. Είναι μία απαιτητική τεχνικά εργασία τόσο για τον Οδοντίατρο όσο και για τον Οδοντοτεχνίτη, αλλά καθόλου ενοχλητική για τον ασθενή.

Αντενδείξεις και διάρκεια αποτελέσματος

Οι Όψεις Πορσελάνης δεν αποτελούν θεραπεία επιλογής σε άτομα τα οποία έχουν περιοδοντικά προβλήματα (ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα), είναι βρουξιστές (δηλαδή σφίγγουν-τρίζουν τα δόντια τους το βράδυ), έχουν έξεις, όπως δάγκωμα νυχιών ή στυλό, κακομεταχειρίζονται τα δόντια τους ή έχουν δόντια με εκτεταμένες καταστροφές. Αξίζει να σημειωθεί πως οι Όψεις Πορσελάνης μπορούν και πρέπει να συγκολλούνται πάνω στην αδαμαντίνη, δηλαδή σε δόντια υγιή, που είναι ελάχιστα τροχισμένα. 

Η διάρκεια ζωής τους είναι γύρω στα 15 χρόνια, εάν γίνεται μία καλή συντήρηση από τον ασθενή. Τι απαιτεί αυτή η συντήρηση; Καλή στοματική υγιεινή, προσοχή από τον ασθενή στο πώς μεταχειρίζεται το καινούριο του χαμόγελο και φυσικά επανέλεγχο και καθαρισμό από τον Οδοντίατρο κάθε 6 μήνες. 

Όψεις Πορσελάνης και αναδιαμόρφωση χαμόγελου

Το νέο χαμόγελο σχεδιάζεται ψηφιακά ακολουθώντας τις βασικές αρχές Αισθητικής, τους κανόνες του Smile Design και τις ιδανικές αναλογίες ενός αρμονικού χαμόγελου. Συνυπολογίζονται η γραμμή των χειλιών, το σχήμα του προσώπου και γενικά οι  ανατομικές παράμετροι του κάθε ατόμου. Το αποτέλεσμα είναι πάντα εξατομικευμένο. Προφανώς ο ασθενής πρέπει να είναι σύμφωνος με την πρόταση του γιατρού. Ο Οδοντίατρος δίνει τη λύση, την οποία ο ασθενής έχει εγκρίνει και είναι χαρούμενος με αυτή. 

Όμως σε όλες τις παραπάνω επιστημονικές παραμέτρους προστίθεται η ενσυναίσθηση του Οδοντιάτρου να αντιληφθεί την προσωπικότητα και τις προσδοκίες του ασθενούς. Αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο σημείο, όχι μόνο στις Όψεις Πορσελάνης, αλλά γενικότερα στα περιστατικά Αισθητικής Οδοντιατρικής. Κάποιες φορές από το πρώτο κιόλας ραντεβού ο γιατρός δύναται να καταλάβει τι πραγματικά θέλει ο ασθενής, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι ακατόρθωτο να αντιληφθεί τι έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του. Το άτομο που έρχεται να φτιάξει ένα όμορφο χαμόγελο, έχει άραγε ρεαλιστικές προσδοκίες; Εάν ναι, τότε θα φύγει πολύ χαρούμενο από ένα οδοντιατρείο που έχει την απαιτούμενη κατάρτιση. Εάν, όμως, περιμένει να αλλάξει η ζωή του επειδή βελτίωσε το χρώμα και το σχήμα των δοντιών του, πολύ πιθανό βραχυπρόθεσμα ή και μακροπρόθεσμα να μην είναι ευτυχές. Το συγκεκριμένο άτομο είχε παράλογες προσδοκίες και ο γιατρός δεν κατάλαβε εγκαίρως πως δεν έπρεπε να συναινέσει στην αλλαγή του χαμόγελου. 

Παρά τις δυσκολίες, αξίζει να σημειωθεί πως πολύ συχνά η αναδιαμόρφωση του χαμόγελου ανοίγει νέους ορίζοντες στους ασθενείς, διότι τους κάνει λαμπερούς, γεμάτους αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση! 

Συνδυασμός των Όψεων Πορσελάνης με άλλες μεθόδους και εργασίες

Αδιαμφισβήτητα οι Όψεις Πορσελάνης μπορούν να συνδυαστούν και με άλλες αισθητικές παρεμβάσεις, όπως π.χ. η λεύκανση δοντιών. Επίσης, αρκετές φορές αξίζει τον κόπο να προηγηθεί κάποιου είδους Ορθοδοντική μετακίνηση. Μπορεί να συνδυαστεί με μια κλασική Ορθοδοντική θεραπεία με brackets ή μία Ορθοδοντική μετακίνηση με διαφανείς νάρθηκες Invisalign. Με το πέρασμα των χρόνων, όλο και περισσότεροι Οδοντίατροι διαλέγουν σε κάποια περιστατικά να προηγείται Ορθοδοντική θεραπεία, διότι με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνονται άρτια αισθητικά αποτελέσματα με ελάχιστη φθορά οδοντικής ουσίας.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.stoma.com.gr ή καλέστε στο 210 8981351 για να σας συμβουλεύσουμε για κάποιο πρόβλημα σχετικά με την υγεία του στόματός σας. 

Το ιατρείο μας βρίσκεται στη Γλυφάδα, επί της οδού Δημάρχου Αγγέλου Μεταξά 46Β. 

Ακολουθήστε την Οδοντίατρο Ιωάννα Καζάκου στα Social Media: Facebook Instagram

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη