Ξεκινά το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας – Ποιες γυναίκες δικαιούνται δωρεάν τεστ ΠΑΠ

Τρίτη, 14 Μαϊος 2024 09:40

Ξεκινάει το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, με αποτέλεσμα να έχουν αποσταλεί τα πρώτα SMS, που ενημερώνουν τις γυναίκες, οι οποίες δικαιούνται να κάνουν δωρεάν τεστ ΠΑΠ.Ειδικότερα, τα πρώτα SMS για δωρεάν τεστ ΠΑΠ λαμβάνουν 119.800 γυναίκες δικαιούχοι, ηλικίας 21-29 ετών, στον νομό Αττικής, ενώ η αποστολή των SMS θα έχει ολοκληρωθεί την Τρίτη, 14 Μαΐου.

Οι γυναίκες, οι οποίες έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λαμβάνουν σταδιακά το άυλο παραπεμπτικό για τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις με μήνυμα (SMS). Οι γυναίκες δικαιούχοι ηλικίας 21-65 ετών, που δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για τις εξετάσεις, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. (Οι δικαιούχοι μπορούν να δουν τα συνεργαζόμενα κέντρα στην περιοχή τους στην ιστοσελίδα testpap.gov.gr).

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων του υπουργείου Υγείας για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σχεδιάστηκε από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, και εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου με τίτλο «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ».

Το πρόγραμμα αφορά 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών, που δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, διαθέτουν ΑΜΚΑ, είτε είναι ασφαλισμένες είτε ανασφάλιστες, και προσφέρει δωρεάν τις εξής προληπτικές εξετάσεις: μοριακό τεστ HPV DNA (για γυναίκες 30-65), εξέταση τεστ ΠΑΠ (για γυναίκες 21-29), κολποσκόπηση και βιοψία, για γυναίκες με κλινικά ευρήματα, από εξειδικευμένο ιατρό. Το πρόγραμμα έχει προσαρμοστεί σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά δεδομένα, ώστε να παρέχει τη δυνατότητα επαναληπτικής εξέτασης για τις γυναίκες στις οποίες συστήνεται, οι οποίες θα έχουν φυσικά τη δυνατότητα να κάνουν τις επαναληπτικές εξετάσεις εντελώς δωρεάν, σύμφωνα με το είδος των ευρημάτων, όπως έχουν καθοριστεί από την αρμόδια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας.

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη