Όταν οι ιώσεις ξεκινούν να σας πλήττουν από τον Οκτώβριο και σταματούν να σας ταλαιπωρούν τέλη Απριλίου …θα πρέπει να αναρωτηθείτε για το τι φταίει με το ανοσοποιητικό σας.

Φόρμα Εγγραφής
kontogiannis

Μπορεί όλοι να αρρωστήσουμε κατά την διάρκεια της χειμερινής περιόδου όμως θα πρέπει να πάρουμε δραστικά μέτρα όταν βήχας και καταρροή δεν μας εγκαταλείπουν μέχρι να ξεκινήσουν οι καλοκαιρινές διακοπές.

Δείτε τι πρέπει να αλλάξετε:

Φρούτα, λαχανικά και καθαρές πρωτεΐνες

Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη ώστε τα επιμέρους συστήματα του οργανισμού μας να λειτουργούν άψογα. Η σωστή διατροφή εξασφαλίζει πως λαμβάνουμε καθημερινά όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Όπως όλοι γνωρίζουμε, θα πρέπει να τρώμε ποικιλία φρούτων και λαχανικών σε καθημερινή βάση, να επιλέγουμε καθαρές πρωτεΐνες και όχι κρέας με πολλά λιπαρά, να μην καταναλώνουμε πολύ αλάτι και επεξεργασμένη ζάχαρη και να προτιμούμε τα προϊόντα ολικής άλεσης.

Πείτε νερό

Το νερό βοηθά να μεταφέρονται θρεπτικά συστατικά και μέταλλα σε κάθε κύτταρο και διατηρεί τα απαραίτητα επίπεδα υγρασίας σε κοιλότητες του σώματος όπως η μύτη, το στόμα και ο λαιμός. Οι διαδικασίες αυτές είναι απαραίτητες για να προστατευθούμε από μολυσματικές ασθένειες. Το σώμα μας αποτελείται κατά 60% περίπου από νερό, όμως χάνουμε καθημερινά σημαντικές ποσότητες υγρών μέσω των ούρων και της εφίδρωσης. Εάν δεν αναπληρώνουμε τα αποθέματα του οργανισμού μας, αναπόφευκτη συνέπεια είναι η αφυδάτωση. Η ήπια αφυδάτωση εκδηλώνεται συνήθως με τον πονοκέφαλο, τη δυσκοιλιότητα και τη συνεχή κούραση.

Κοιμηθείτε βαθιά

Αν δεν κοιμάστε αρκετά ή δεν απολαμβάνετε ποιοτικό ύπνο (ξυπνάτε συνεχώς, ροχαλίζετε κ.λπ.) είναι πολύ πιο πιθανό να αρρωστήσετε. Όταν κοιμόμαστε, το ανοσοποιητικό μας απελευθερώνει κυτοκίνες, πρωτεΐνες που καταπολεμούν τη φλεγμονή και τις λοιμώξεις. Ο οργανισμός μας χρειάζεται ακόμη περισσότερες κυτοκίνες όταν έχουμε ήδη αρρωστήσει ή όταν αντιμετωπίζουμε πολύ στρες. Αν λοιπόν ο ύπνος μας δεν είναι καλός, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, δεν παράγονται αρκετές από αυτές τις πρωτεΐνες και το ανοσοποιητικό μας δεν μπορεί να αντισταθεί στους παθογόνους εισβολείς.

Επιχείρηση καθαρά χέρια

Ενδεικτικά, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστά να πλένουμε τα χέρια μας πριν και μετά την προετοιμασία ενός γεύματος, πριν φάμε, πριν και μετά την επαφή με αρρώστους, πριν και μετά την επαφή με το δέρμα εάν σε αυτό υπάρχει πληγή, πριν και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, πριν και μετά την αλλαγή της πάνας ενός μωρού, αφού βήξουμε, φταρνιστούμε ή φυσήξουμε τη μύτη μας, αφού ακουμπήσουμε ένα κατοικίδιο ή ακουμπήσουμε το φαγητό του και αφού πετάξουμε τα σκουπίδια στον κάδο απορριμμάτων.

Κακή στοματική υγιεινή

Η κακή στοματική υγιεινή συνδέεται αποδεδειγμένα με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού, με τις πρόωρες γεννήσεις και το χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση αλλά και με την ενδοκαρδίτιδα, τη λοίμωξη στο εσωτερικό τοίχωμα της καρδιάς. Η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι απαραίτητη για να προλάβουμε τυχόν προβλήματα πριν διογκωθούν.

Ο ρόλος των αντιγόνων

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ίδιο το ανοσοποιητικό δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα αντιγόνα. Αντιγόνα ονομάζονται όλες οι βλαβερές ουσίες που υπάρχουν στον οργανισμό, όπως βακτήρια, τοξίνες, καρκινικά κύτταρα, ιοί και ξένο αίμα ή ξένοι ιστοί. Εάν το ανοσοποιητικό είναι δυνατό, αντιμετωπίζει τα αντιγόνα παράγοντας αντισώματα. Εάν όμως υπάρχει δυσλειτουργία/βλάβη στο ανοσοποιητικό ή αν παράγονται αναποτελεσματικά αντιγόνα, ο οργανισμός δεν μπορεί να αντισταθεί στις ασθένειες.

Διώξτε το στρες

Σε μικρές δόσεις, το στρες εξαιτίας της κορτιζόλης μας κινητοποιεί και μας κάνει πιο παραγωγικούς. Όταν όμως φτάνει σε σημείο να μας καταβάλει, κάθε σύστημα του οργανισμού μας... καταρρέει. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι το χρόνιο στρες καταστέλλει τη φυσική αντίδραση του ανοσοποιητικού, με αποτέλεσμα η ανάρρωση να επεκτείνεται χρονικά, οι λοιμώξεις να είναι πιο συχνές και πιο βαριές και τα υπάρχοντα προβλήματα υγείας να διογκώνονται.

Διαβάστε περισσότερα στο health4you

Γιατί μας «τσακίζουν» οι ιώσεις; Πως θα προφυλαχτείτε

Μικρά μυστικά για τις ιώσεις

Γίνετε άτρωτοι στις ιώσεις

Bookmark and Share

userBanner201901

userBanner

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts