Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2014

Γιατί μας «τσακίζουν» οι ιώσεις; Πως θα προφυλαχτείτε

Οι αυξομειώσεις της θερμοκρασίας και οι συχνές βουτιές του υδραργύρου, από τους 20 βαθμούς κελσίου στους 10 έχουν κυριολεκτικά «τρελάνει» το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Φόρμα Εγγραφής
kontogiannis

Οι περισσότεροι βρίσκονται ή πέρασαν τη φάση των ιώσεων διαπιστώνοντας πως τα ενοχλητικά συμπτώματα όχι μόνο θέλουν πολύ χρόνο για να παρέλθουν αλλά και αντιβίωση.

Αν τα πρώτα συμπτώματα έχουν κάνει την εμφάνισή τους και νιώθετε το λαιμό σας να σας γαργαλάει, το κεφάλι σας βαρύ και χάνετε σταδιακά την όσφρησή σας, τότε διαβάστε τους παρακάτω δέκα έξυπνους τρόπους που δημοσιεύει η Daily Mail για να κρατήσετε μακριά το κρυολόγημα.

  • Κρατήστε τη μύτη σας ζεστή
  • Μην ανταλλάσσετε χειραψία με κάποιον που είναι ήδη άρρωστος
  • Πλένετε τα ρούχα σε υψηλές θερμοκρασίες
  • Ελαττώστε τη ζάχαρη
  • Κοιμηθείτε τουλάχιστον οκτώ ώρες κάθε μέρα
  • Μην κάθεστε δίπλα σε κάποιον που είναι ήδη άρρωστος
  • Χρησιμοποιείστε απολυμαντικό με υψηλό ποσοστό αλκοόλης
  • Καθαρίστε τη μύτη σας με αλατόνερο
  • Γυμναστείτε (όχι σε υπερβολικό βαθμό)
  • Πάρτε βιταμίνες D

Επίσης είτε είστε άρρωστοι είτε όχι θα πρέπει να ακολουθείτε αυτό το δεκάλογο της σωστής πρόληψης:

1. Κατά το πλύσιμο των χεριών να τα πλένετε με νερό και σαπούνι τουλάχιστον επί είκοσι δευτερόλεπτα γιατί αυτός είναι ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για να φονευτούν ιοί και μικρόβια.

2. Να πλένετε τα χέρια σας μετά από χειραψίες, χρηματικές συναλλαγές, μετά την επιστροφή σας στο σπίτι από την εργασία, μετά την αφόδευση και πριν το φαγητό.

3. Κατά το πλύσιμο των χεριών, δεν πρέπει να αμελείτε τις πτυχές των δακτύλων και τις περιοχές ανάμεσα από τα δάχτυλα, τις περιοχές κάτω από τα νύχια, τους καρπούς, την ραχιαία και παλαμιαία επιφάνεια των δακτύλων.

4. Να αερίζετε συχνά τους κλειστούς χώρους για να εκδιώκονται οι ιοί και τα μικρόβια. Να αποφεύγετε την στενή επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού. Να αποφεύγετε χώρους με συνωστισμό.

5. Να αποφεύγετε να αγγίζετε με ακάθαρτα χέρια τα μάτια την μύτη και το στόμα σας που αποτελούν τις κύριες πρώτες θέσεις πιθανού εποικισμού λοιμογόνων παραγόντων.

6. Μην καπνίζετε. Ο άκαυστος καπνός περιέχει νικοτίνη, καρκινογόνες ουσίες και τοξίνες, με την καύση όμως οι βλαπτικές ουσίες σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες πολλαπλασιάζονται λόγω της εξαέρωσης, της πυρόλυσης της πυροσύνθεσης του καπνού και των άλλων χημικών προσθέτων που χρησιμοποιούνται, με αποτέλεσμα το ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα (παραμονή σε χώρο καπνιζόντων) να συνδέεται με πτώση της αμυντικής ικανότητας του σώματος.

7. Να ενισχύσετε περαιτέρω το ανοσοποιητικό σας σύστημα κάνοντας διατροφή ισορροπημένη σε θερμίδες και χαμηλή σε κορεσμένα και trans λιπαρά τα οποία ανευρίσκονται κλασσικά στο βούτυρο, τα ζωικά λίπη, τις μαργαρίνες αλλά και στα φυτικά έλαια των τυποποιημένων προϊόντων και των εστιατορίων. Να αποφεύγετε την κατάχρηση αλκοόλ – γλυκών και να περιορίσετε το κόκκινο κρέας.

8. Να ενισχύσετε τα λευκά σας αιμοσφαίρια, τροφοδοτώντας τα σε καθημερινή βάση με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που ευρίσκονται σε φρέσκα φρούτα λαχανικά, ω3 λιπαρά οξέα που ευρίσκονται στο ψάρι. Η μεσογειακή διατροφή που χαρακτηρίζεται από άφθονη κατανάλωση φρούτων λαχανικών, συστηματική κατανάλωση οσπρίων, extra παρθένου ελαιόλαδου, ψωμιού ολικής άλεσης, είναι το συνιστώμενο διατροφικό μοντέλο.

9. Να διατηρείτε καλή φυσική κατάσταση αποφεύγοντας την καθιστική ζωή. Η καλή φυσική κατάσταση διατηρεί σε ετοιμότητα τις αμυντικές εφεδρείες του σώματος.

10. Εάν είστε άνω των εξήντα ετών, πάσχετε από χρόνιο νόσημα, έρχεστε σε στενή επαφή με μωρά ή ηλικιωμένους ή καπνίζετε επί είκοσι έτη τουλάχιστον, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας για ενισχυτικά εμβόλια.

Διαβάστε περισσότερα στο health4you

Μικρά μυστικά για τις ιώσεις
Γίνετε άτρωτοι στις ιώσεις

Bookmark and Share

userBanner201901

userBanner

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts