Μειώστε τη χοληστερίνη με φυσικό τρόπο

Τετάρτη, 27 Απριλίου 2022 13:01

Η υψηλή χοληστερίνη ή χοληστερόλη και τα υψηλά τριγλυκερίδια στο αίμα προκαλoύν σημαντική αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, εγκεφαλικών και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας. Η υψηλή LDL χοληστερίνη μπορεί να προκαλέσει αθηροσκλήρωση (εναπόθεση λίπους στα αγγεία), η οποία είναι η κύρια αιτία καρδιαγγειακών επεισοδίων (καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό, περιφερική αρτηριοπάθεια κάτω άκρων).

Σε περιόδους εορτών υπάρχει κίνδυνος τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων να αυξηθούν. Για να μειώσετε τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια απαιτείται να κάνετε κάποιες αλλαγές στη διατροφή, τον τρόπο ζωής και αν απαιτείται να ακολουθήσετε τη φαρμακευτική αγωγή που σας έχει συστήσει ο ιατρός σας. Οι περισσότερες θεραπείες στοχεύουν στη μείωση της κακής LDL χοληστερόλης.

Συγκεντρώσαμε κάποιες φυτικές ουσίες οι οποίες θα βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερίνης από τον οργανισμό και θα βοηθήσουν στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού σας συστήματος.

  • Πράσινο τσάι: Τα φλαβονοειδή που περιέχει και ειδικά οι κατεχίνες μειώνουν τα λιπίδια στο αίμα. Έχει την ιδιότητα να αναστέλλει την οξείδωση της «κακής» (LDL) χοληστερίνης, και να εμποδίζει την απορρόφησή της από το έντερο. Έρευνες έχουν δείξει ότι η συστηματική κατανάλωση τσαγιού μπορεί να μειώσει τα λιπίδια του αίματος έως και 10% σε μόλις 3 εβδομάδες.
  • Κανέλα: Έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη ρύθμιση της χοληστερίνης, καθώς μειώνει την «κακή» (LDL) χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, ενώ αυξάνει την «καλή» (HDL) χοληστερόλη. Μισό κουταλάκι την ημέρα μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη έως και κατά 18% και τα τριγλυκερίδια μέχρι 30%.
  • Έξτρα συμβουλή: Καταναλώστε την με μέτρο όμως, καθώς έχει βρεθεί ότι σε μεγάλες ποσότητες είναι τοξική.
  • Δυόσμος: Περιέχει μενθόλη η οποία μπλοκάρει την παραγωγή της χοληστερίνης στο συκώτι, ενώ παράλληλα διευκολύνει την έκκριση των χολικών οξέων, τα οποία μεταβολίζουν τα λιπαρά.
  • Τζίντζερ: Ρίχνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα και εμποδίζει τη σύνθεση νέας χοληστερίνης. Επιπλέον, βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, μειώνει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Έχει τέλος αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.
  • Ξηροί καρποί: Τα αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια και άλλοι ξηροί καρποί βοηθούν στην καρδιαγγειακή υγεία καθώς μειώνουν την «κακή» LDL χοληστερίνη περίπου κατά 5%.
  • Μήλο, σταφύλι, φράουλα, εσπεριδοειδή: Τα φρούτα αυτά είναι πλούσια σε πεκτίνη, έναν τύπο διαλυτών φυτικών ινών που συμβάλλουν στη μείωση της LDL χοληστερίνης.
  • Προϊόντα με στερόλες και στανόλες: Αρκετά προϊόντα ενισχύονται κατά τη διαδικασία παρασκευής τους με φυτικές στερόλες και στανόλες όπως μαργαρίνη, μπάρες δημητριακών, χυμός πορτοκαλιού και σοκολάτες. Οι στερόλες και οι στανόλες σε ποσότητα 2 γραμμαρίων την ημέρα μειώνουν την LDL χοληστερίνη περίπου κατά 10%.

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη