Καρκίνος του μαστού: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις τεχνικές αποκατάστασης μετά τη μαστεκτομή;

Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2020 10:28

Ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας Μαστολόγος Θεόδωρος Λιακάκος  απαντάει στις συχνότερες ερωτήσεις γύρω από τις τεχνικές αποκατάστασης μαστού σε όσες γυναίκες υποβλήθηκαν σε μαστεκτομή.

Ποιες είναι οι τεχνικές αποκατάστασης μαστού;

Αν δεν κατέστη δυνατό να γίνει άμεση αποκατάσταση τη στιγμή της επέμβασης σε κάθε ασθενή προτείνεται  προσωρινό εμφύτευμα κατά τη διάρκεια της νοσηλείας. Έξι έως οκτώ εβδομάδες μετά την μαστεκτομή, μπορεί να εξεταστεί η δυνατότητα τοποθέτησης οριστικού εξωτερικού εμφυτεύματος. Το εμφύτευμα επιτρέπει, σε περίπτωση μεγάλου στήθους, να αντισταθμιστεί το βάρος του άλλου  μαστού και έτσι να αποφευχθούν κυρίως  οι κακές  στάσεις της σπονδυλικής στήλης. Ο ειδικός  επιτρέπει να διασφαλιστεί ένα καλό αισθητικό αποτέλεσμα.

Η ενδιαφερόμενη ασθενής μπορεί πάντοτε να υποβληθεί σε αποκατάσταση μαστού μελλοντικά όταν οι ιστοί θα έχουν επουλωθεί πλήρως και οι συμπληρωματικές θεραπείες  έχουν ολοκληρωθεί. Κατόπιν συζήτησης μεταξύ της   ασθενούς, του  μαστολόγου χειρουργού και του πλαστικού χειρουργού, η προτεινόμενη λύση μπορεί να είναι: είτε η τοποθέτηση εμφυτεύματος, είτε η αποκατάσταση με δερματικά μοσχεύματα που λαμβάνονται από το ύψος της πλάτης ή της κοιλιάς.

Η επιλογή της μιας ή της άλλης   τεχνικής γίνεται λαμβάνοντας υπόψη ορισμένα κριτήρια: τη μορφολογία   της  ασθενούς, τον διάλογο με τον χειρουργό και μια ενδεχόμενη επιθυμία εγκυμοσύνης.

Θα συμβουλεύατε να γίνει  αποκατάσταση  του μαστού μετά από μαστεκτομή (πλαστική μαστού);

Η θέση των ασθενών σε αυτή την ερώτηση είναι προσωπική διότι πρόκειται για ατομικές συμπεριφορές. Η άμεση ή η μελλοντική αποκατάσταση του μαστού εξαρτάται από αισθητικές  και ψυχολογικές θεωρήσεις  (όπως το πώς βλέπει η ασθενής τον εαυτό της, το πώς τη βλέπει ο σύζυγός της και οι άλλοι, κλπ.), από την κατάσταση της ασθενούς, ακόμη και από την ηλικία της. Μια διαβούλευση μεταξύ του μαστολόγου χειρουργού, του πλαστικού χειρουργού και της ασθενούς αποδεικνύεται πάντοτε απαραίτητη. 

Ποια είναι η καλύτερη στιγμή για την πραγματοποίηση μιας αποκατάστασης του μαστού;

Για τους καρκίνους του μαστού μικρού  κινδύνου τοπικής υποτροπής (δηλαδή μικρό μέγεθος του όγκου, απουσία προσβολής των μασχαλιαίων λεμφαδένων), η αποκατάσταση μπορεί να είναι άμεση· αντίθετα, όταν ο κίνδυνος τοπικής υποτροπής είναι μεγάλος, μια «μελλοντική» αποκατάσταση (1 έως 2 χρόνια μετά την μαστεκτομή) είναι προτιμητέα διότι επιτρέπει  την παρακολούθηση του χειρουργικού τραύματος κατά την περίοδο κατά την οποία ο κίνδυνος τοπικής υποτροπής είναι μεγαλύτερος.

Υπάρχουν κίνδυνοι που συνδέονται με την αποκατάσταση του στήθους;

Η αποκατάσταση του στήθους μπορεί να καταστήσει δυσκολότερο τον εντοπισμό τοπικής υποτροπής. Επιπλέον, μετεγχειρητικές υποτροπές (λοιμώξεις, φλεβίτιδες, …) μπορούν να συμβούν καθώς και τεχνικές αποτυχίες (σχηματισμός ινώδους κελύφους γύρω από το εμφύτευμα). Ωστόσο, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η αποκατάσταση του στήθους εξελίσσεται  χωρίς προβλήματα.

Θεόδωρος Λιακάκος, Μαιευτήρας Γυναικολόγος- Χειρουργός Μαστού. Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.drliakakos.gr και στα 210 7290027 -210 4976800

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη