Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/wwwhealt/public_html/plugins/system/nrframework/NRFramework/SmartTags.php on line 147
Θλάσεις και κακώσεις το καλοκαίρι!

Θλάσεις και κακώσεις το καλοκαίρι!

Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2015 13:30
Άννα Γ. Σταματούκου

Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Website | Facebook | Instagram | YouTube | Linkedin

Τους καλοκαιρινούς μήνες έχει διαπιστωθεί μία έξαρση στους τραυματισμούς, τις μυϊκές κακώσεις, τις θλάσεις και τα διαστρέμματα. Πρόκειται για συνήθη ατυχήματα τα οποία ευτυχώς στην πλειοψηφία  τους προκαλούν βλάβες ελαφριάς μορφής.

Ο μυς μπορεί να υποστεί μία κάκωση-θλάση από υπερβολική  ή λανθασμένη χρήση ή επειδή δεν είναι προετοιμασμένος (γυμνασμένος) για την κίνηση που καλείται να εκτελέσει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη βίαιη σύσπαση ή την υπερβολική διάταση του μυός. Ο ασκούμενος θα αισθανθεί έντονο και αιφνίδιο πόνο ο οποίος θα επιδεινώνεται με την άσκηση.

Θλάση είναι η ρήξη, ένα μικρό σχίσιμο, των μυϊκών ινών. Η μυϊκή θλάση διακρίνεται σε πρώτου, δεύτερου και τρίτου βαθμού. Η μικρότερης βαρύτητας θλάση αφορά μόλις το 5% του συνόλου των μυϊκών ινών ενώ η θλάση τρίτου βαθμού αφορά την πλήρη ρήξη του μυός.

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το βαθμό της κάκωσης, με προεξέχων τον πόνο και το οίδημα. Ο πόνος αυξάνεται κατά την κίνηση, φόρτιση και χρήση του πάσχοντος σκέλους  με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η χρήση του προσβεβλημένου μυός. Οι θλάσεις δευτέρου και τρίτου βαθμού συνοδεύονται συνήθως και από αιμάτωμα λόγω συσσώρευσης αίματος ανάμεσα στις μυϊκές ίνες.

Η θεραπευτική αγωγή εξαρτάται από τη σοβαρότητα του τραυματισμού και από τον εμπλεκόμενο μυ. Είναι απαραίτητη η ανάπαυση, η κρυοθεραπεία, πιεστική επίδεση,  η ανάρροπη θέση του πάσχοντος σκέλους και η ιατρική αξιολόγηση.
Η εφαρμογή του πάγου πρέπει να διαρκεί 15-20 λεπτά και να επαναλαμβάνεται κάθε 4-5 ώρες για 2-3 ημέρες μετά τον τραυματισμό. Η χρήση ενός αντιφλεγμονώδους φαρμάκου είναι επίσης αναγκαία γιατί βοηθά στην μείωση του υπάρχοντος αιματώματος και στην αντιμετώπιση του πόνου.

Διαβάστε τι λένε οι ασθενείς μετά τις επεμβάσεις τους

Η πιεστική επίδεση είναι συνήθως απαραίτητη ενώ σε θλάση τρίτου βαθμού η τοποθέτηση ενός νάρθηκα είναι αναγκαία. Σε υποψία μυϊκής κάκωσης, χρήσιμη είναι η εκτέλεση υπερηχογραφήματος και μαγνητικής τομογραφίας που επιτρέπει τον ακριβή προσδιορισμό της έκτασης και σοβαρότητας της βλάβης.

Ο χρόνος αποκατάστασης εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κάκωσης και κυμαίνεται από 1-2 εβδομάδες σε θλάση πρώτου βαθμού, 3-4 εβδομάδες σε δεύτερου βαθμού ενώ σε τρίτου βαθμού πιθανό να υπερβαίνει τις 6 εβδομάδες. Σε θλάση τρίτου βαθμού πιθανό να  είναι απαραίτητη  η χειρουργική συρραφή των μυϊκών ινών.

Το διάστρεμμα συμβαίνει όταν ένας έμμεσος τραυματισμός αναγκάσει την άρθρωση  να εκτελέσει βίαια μία υπερβολική κίνηση σε σχέση με την συνήθη κινητικότητα της με συνέπεια την υπερβολική καταπόνηση των αρθρικών δομών και την πιθανή πρόκληση βλάβης στον αρθρικό θύλακο και τους συνδέσμους.

Τα διαστρέμματα διακρίνονται σε πρώτου, δεύτερου και τρίτου βαθμού. Στο διάστρεμμα πρώτου βαθμού υπάρχει μία ελαφρά διάταση του συνδέσμου ή και του αρθρικού θυλάκου. Στο διάστρεμμα δεύτερου βαθμού ο αρθρικός θύλακος και οι γύρω σύνδεσμοι υφίστανται μερική ρήξη ενώ σε τρίτου βαθμού υπάρχει ολική ρήξη αυτών. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων είναι ανάλογη της βαρύτητας των τραυματισμών. Ο πόνος μπορεί να μη γίνει άμεσα αντιληπτός τη στιγμή του τραυματισμού, ωστόσο εμφανίζεται στη συνέχεια και επιδεινώνεται με την κίνηση.

Στο διάστρεμμα πρώτου βαθμού ο πόνος είναι ήπιος και υπάρχει ελαφρύ οίδημα. Η εφαρμογή ελαστικού επιδέσμου, πάγου και η ανάρροπη θέση του πάσχοντος σκέλους αρκεί συνήθως.Στα διαστρέμματα  δευτέρου και τρίτου βαθμού η διόγκωση της άρθρωσης είναι τυπικό σύμπτωμα. Συχνά συνοδεύεται από εκχύμωση (αιμάτωμα) και επώδυνο περιορισμό της κινητικότητας της άρθρωσης.

Εάν τα διαστρέμματα  δευτέρου και τρίτου βαθμού δεν αντιμετωπιστούν σωστά μπορεί να εξελιχθούν σε αρθρική αστάθεια με αποτέλεσμα μία μόνιμη βλάβη και χρόνιο πόνο στην  άρθρωση.Στα διαστρέμματα  δευτέρου βαθμού συνήθως ενδείκνυται ακινητοποίηση με νάρθηκα για 2-3 εβδομάδες ενώ σε τρίτου βαθμού διαστρέμματα πιθανό να χρειαστεί και χειρουργική επέμβαση.

Κλείστε το ραντεβού σας εδώ

Η επίσκεψη στον ορθοπαιδικό είναι απαραίτητη για να εξακριβώσει το μέγεθος και την σοβαρότητα της κάκωσης. Χρήσιμη είναι η εκτέλεση μίας ακτινογραφίας προς αποκλεισμό τυχόν καταγμάτων ενώ η μαγνητική τομογραφία θα βοηθήσει σε λεπτομερή εξακρίβωση της κατάστασης της άρθρωσης και των συνδέσμων.

Τα τελευταία χρόνια  ο εξειδικευμένος ορθοπαιδικός έχει την δυνατότητα μίας νέας επαναστατικής  μεθόδου για την επιτάχυνση της επούλωσης των κακώσεων των μυών, των τενόντων και των συνδέσμων (διαστρέμματα και θλάσεις).

Η θεραπεία αυτή αφορά ενέσιμα αυτόλογα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια PRP (platelet rich plasma).  Η ενέσιμη θεραπεία PRP είναι μία ανώδυνη διαδικασία που πραγματοποιείται στο χώρο του Ορθοπαιδικού Ιατρείου, διαρκεί λιγότερο από 15 λεπτά, χωρίς καμία παρενέργεια, επιπλοκή ή αλλεργική αντίδραση. Ο ασθενής μπορεί να φύγει άμεσα χωρίς κανένα πρόβλημα και χωρίς συνοδεία.

Οι εγχύσεις PRP ανακουφίζουν από τον πόνο και επιταχύνουν την γρηγορότερη επούλωση των τραυματισμών. Τα αποτελέσματα της μεθόδου PRP είναι πολύ υψηλά σύμφωνα με την παγκόσμια βιβλιογραφία και βάση της εμπειρίας του κέντρου μας. Με τη μέθοδο PRP έχουμε ταχύτερη αποκατάσταση και επάνοδο του ασθενή στις καθημερινές και αθλητικές δραστηριότητες του.

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στην ιστοσελίδα www.athensorthocenter.gr  ή επικοινωνήστε με την κ. Σταματούκου Άννα, Ορθοπεδικός Χειρουργός, 6944475635

therapeftirioAthinon

genesisBanner

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη