Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2017

Η ζέστη επιδεινώνει τους κιρσούς. Ποιες είναι οι λύσεις για τους ασθενείς;

Χαράλαμπος Κ. Ηλίας

 Χαράλαμπος Κ. Ηλίας
 Αγγειοχειρουργός - Αγγειολόγος
 www.iliasxar.gr                                                     https://www.facebook.com/iliasxaralampos/ 

Πολλοί ασθενείς αδυνατούν να βιώσουν την ξεγνοιασιά του καλοκαιριού, μια περίοδος ξεκούρασης και χαλάρωσης για τους περισσότερους από εμάς,καθώς ταλαιπωρούνται από την επιδείνωση που προκαλεί η ζέστη στις φλέβες τους.

Φόρμα Εγγραφής
kontogiannis

Σε αυτούς τους ασθενείς, είναι πολύ συχνά τα συμπτώματα όπως ο πόνος, η αδυναμία ορθοστασίας, η καυσαλγία, το οίδημα, η φαγούρα, οι κράμπες και το αίσθημα των ανήσυχων ποδιών κατά τη διάρκεια του νυκτερινού τους ύπνου.Αυτοί οι ασθενείς πάσχουν από φλεβική ανεπάρκεια, νόσος που δυστυχώς επιδεινώνεται γιατί έτσι είναι η φυσική της εξέλιξη, αλλά και εξαιτίας της ζέστης η οποία προκαλεί περαιτέρω διαστολή των φλεβών καθώς και αδυναμία σωστής λειτουργίας των βαλβίδων τους.

Ένας στους δύο Έλληνες νοσεί

Η φλεβική ανεπάρκεια είναι μια συχνή πάθηση στην πατρίδα μας που επηρεάζει το 35-40% περίπου των γυναικών και το 20% των ανδρών. Μετά την ηλικία των 60 ετών τα ποσοστά, κατά ορισμένες μελέτες, αυξάνονται σε 65-70% , βασιζόμενα σε υπέρηχογραφικά δεδομένα.Το πρόβλημα αυτό μπορεί να διαγνωσθεί εύκολα από ένα ειδικό αγγειοχειρουργό, και με τον ασθενή κυρίως σε όρθια θέση κατά τη διάρκεια του υπερήχου (τρίπλεξ).

Τι προσφέρει ανακούφιση στις διογκωμένες φλέβες;

Συντηρητικά χρειάζεται αεροβική δραστηριότητα, όσο δυνατόν περισσότερες ώρες την εβδομάδα, όπως ποδήλατο, κολύμβηση, περπάτημα, χορός κλπ, καθώς και χρήση φλεβοτονικών σκευασμάτων και κρεμών που ενισχύουν το φλεβικό τόνο, αυξάνουν την επαναφορά αίματος προς την καρδιά, μειώνουν το οίδημα και βελτιώνουν τη συσταλτικότητα των φλεβιδίων και των τριχοειδών. Η εσκίνη, η εσπεριδίνη, εκχυλίςματα ιπποκαστανιάς και κόκκινης αμπέλου είναι από τις βασικές ουσίες κυρίως φυτικής προσελεύσεως που χρησιμοποιούμε στη φλεβική ανεπάρκεια . Όταν όμως εμφανιστούν κιρσοί δηλαδή διογκωμένες φλέβες στα πόδια ,τότε η κατάσταση χειροτερεύει και περνάμε από το στάδιο 2 προς το στάδιο 3, οπότε χρειάζεται επεμβατική αντιμετώπιση.

Η «χρυσή λύση» στη χειρουργική αποκατάσταση

Το gold standard της χειρουργικής αποκατάστασης, τα τελευταία χρόνια, είναι το ενδοαυλικό laser το οποίο σε συνδυασμό με τη μικρό χειρουργική τεχνική δίνει αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα, ξεπερνώντας όλες τις άλλες παλαιότερες επεμβάσεις.

Τα πλεονεκτήματά του:

1. Γίνεται με συνεχή καθοδήγηση υπερήχου, το οποίον είναι ισχυρό πλεονέκτημα.

2.Το laser 1470 nm είναι μέθοδος αναίμακτη και πιο ανώδυνη από ποτέ και το χρησιμοποιώ και σε πολυ μεγάλες φλέβες με διάμετρο άνω των 1,6 εκατοστών, ενώ σε μικρότερες μπορώ να χρησιμοποιήσω και τις ραδιοσυχνότητες RF.

3. Ο ασθενής κινητοποιείται 30 λεπτά μετά την επέμβαση, η οποία γίνεται με τοπική αναισθησία και ελαφριά μέθη.

4.Η μετεγχειρητική φροντίδα είναι ελάχιστη και δεν είναι υποχρεωτική η χρήση ελαστικών καλτσών όπως παλαιότερα για 6-7 μήνες αλλά μόνο για 2 εβδομάδες.

5. Ο ασθενής επιστρέφει γρήγορα στις καθημερινές του δραστηριότητες, σε 3-4 ημέρες (ανάλογα βέβαια και με το στάδιο βαρύτητας της ανεπάρκειας).

Ιδιαίτερες προφυλάξεις για το καλοκαίρι

Να σημειώσουμε ότι τους καλοκαιρινούς μήνες παρουσιάζονται περισσότερες θρομβώσεις των φλεβών κυρίως λόγω της αφυδάτωσης που δημιουργείται στο εσωτερικό τους και όταν η κατάσταση της ανεπάρκειας παραμεληθεί παρουσιάζεται έκζεμα, χρόνια δερματίτιδα, ερυσίπελας, σταδιακή διάβρωση του δέρματος με συνέπεια το άτονο έλκος που δύσκολα επουλώνεται

Να σημειώσω και την σπουδαιότητα των ελαστικών καλτσών ή του καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης τόσο για την πρόληψη όσο και για την θεραπεία των φλεβικών προβλημάτων.
Χρειάζεται λοιπόν προσοχή και τακτικός έλεγχος για να προλάβουμε την κακή εξέλιξη της πάθησης και τις ύπουλες επιπλοκές της.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.iliasxar.gr ή επικοινωνήστε με το κ. Χαράλαμπο Ηλία, Αγγειοχειρουργό, τηλ: 2107296277, 6944261464.

Bookmark and Share

Κλείστε ραντεβού με τον γιατρό!

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά!

userBanner201901

userBanner

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts