Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2019

Αιμοκάθαρση: Οι ασθενείς ζουν πολλά και ποιοτικά χρόνια

Ο μόνος ασφαλής τρόπος για να παραμείνουν οι νεφροί σας υγιείς για πολλά χρόνια, είναι η πρόληψη. Και συγκεκριμένα, η καλή ρύθμιση του σακχάρου για τους διαβητικούς ασθενείς, η αποτελεσματική διαχείριση της αρτηριακής πίεσης, η υγιεινή διατροφή και η ήπια άσκηση αλλά και η λήψη φαρμάκων μόνο με ιατρική οδηγία είναι μερικοί βασικοί κανόνες για τη σωστή λειτουργία των νεφρών.

Φόρμα Εγγραφής
kontogiannis

Ωστόσο, σήμερα στην Ελλάδα περίπου 11.500 ασθενείς χρειάζονται τακτικά αιμοκάθαρση με όλες όμως τις σύγχρονες Μονάδες Αιμοκάθαρσης να εγγυώνται ότι για πολλά χρόνια οι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς μπορούν να απολαμβάνουν μια ποιοτική ζωή. «Η κατεύθυνση μας έχει σαν βασική επιδίωξη την περίθαλψη χωρίς εκπτώσεις», τονίζει ο  Αναστάσιος Γαλήνας, Νεφρολόγος & Eπιστημονικός Διευθυντής της Νεφρολογικής Μονάδας Euronephros σε συνέντευξή του στο health4you.gr προσθέτοντας  πως «είμαστε περήφανοι για ότι «φαίνεται» στις Μονάδες μας, αλλά είμαστε ακόμα πιο περήφανοι για όσα δεν φαίνονται και λειτουργούν προς χάρη των ασθενών μας».

Υπάρχει «φιλική» αιμοκάθαρση;

Θα σας έλεγα ότι δεν υπάρχει εχθρική αιμοκάθαρση!

Η αίσθηση ότι η αιμοκάθαρση είναι η νόσος είναι λανθασμένη . Είναι μια θεραπεία, με το αρνητικό μιας θεραπείας υποκατάστασης που συχνά απαιτείται εφ όρου ζωής και διεξάγεται σε ένα πλαίσιο λίγο ή περισσότερο δεσμευτικό.

Είναι όμως πλέον μια ασφαλής διαδικασία που εξελίσσεται τεχνολογικά διαρκώς, υποστηρίζεται φαρμακευτικά ολοένα και αποτελεσματικότερα και αυτό συμβαίνει σε περιβάλλοντα (σύγχρονες μονάδες αιμοκάθαρσης) που γίνονται ολοένα πιο ανθρώπινα και οικεία. Άρα η αιμοκάθαρση είναι μια φιλική διαδικασία.

Τεχνικά ως όρος χρησιμοποιείται στα πλαίσια περισσότερο marketing εταιρειών που κατασκευάζουν μηχανήματα τεχνητού νεφρού και αφορούν στην ευκολία χρήσης από το νοσηλευτικό προσωπικό των συσκευών αυτών αλλά και το αποτύπωμα τους στο περιβάλλον.

Ποια είναι τα πιο συχνά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας αιμοκάθαρσης για τους ασθενείς;

Κατά τη διαδικασία μιας συνεδρίας αιμοκάθαρσης προκύπτουν ενδεχόμενα κλινικά συμβάμματα που σχετίζονται είτε με αυτή τη διαδικασία είτε με τις υπάρχουσες συννοσηρότητες του ασθενούς.

Ως συχνότερα αντιμετωπίζουμε υποτασικά επεισόδια ή κράμπες ενώ σπανιότερα αρρυθμίες , κεφαλαλγία, κνησμό, πυρετό ή ρίγη, διαταραχές της αιμόστασης, αλλεργικού τύπου αντιδράσεις σε στοιχεία της συνεδρίας (π.χ. μεμβράνη του φίλτρου, είδος αποστείρωσης) κλπ.

Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε ότι με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την αναβάθμιση των μηχανημάτων και των μεθόδων αιμοκάθαρσης , τα συμβάμματα προκύπτουν ολοένα και σπανιότερα και αντιμετωπίζονται ευκολότερα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα για όσους αιμοκαθαιρόμενους επιλέγουν τις κλινικές σας;

Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε την κατά το δυνατόν αποτελεσματικότερη υποστήριξη των ασθενών μας σε ένα συνολικότερο πλαίσιο διαχείρισης των ιατρικών τους προβλημάτων. Συγκεκριμένα, στοχεύουμε στην πλέον σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή, στην επιλογή συνεργατών με κριτήρια τη γνώση, την εμπειρία και την προσήλωση στον ασθενή και στην υποστήριξη από εξίσου έμπειρους συναδέλφους ειδικοτήτων που σχετίζονται άμεσα (Καρδιολόγοι, Αγγειοχειρουργοί κλπ) με τη θεραπεία. Όλα αυτά σε ένα περιβάλλον ζεστό, που θεωρούμε ότι εξασφαλίζει καθαριότητα, άνεση και λειτουργικότητα.

Πέρα από την αυστηρή προσήλωση στο σύνολο των προδιαγραφών που απαιτεί η λειτουργία μιας μονάδας χρόνιας αιμοκάθαρσης, είναι σταθερός και ακλόνητος προσανατολισμός μας ο σεβασμός στη δεοντολογία. Είμαστε περήφανοι για ότι «φαίνεται» στις Μονάδες μας, αλλά είμαστε ακόμα πιο περήφανοι για όσα δεν φαίνονται και λειτουργούν προς χάρη των ασθενών μας.

Διαβάστε εδώ γιατί η  EURONEPHROS υπερέχει στη Νεφρολογική Φροντίδα των ασθενών που χρειάζονται αιμοκάθαρση

Πόσα χρόνια ζωής μπορεί να διεκδικήσει ένας ασθενής που χρειάζεται αιμοκάθαρση και ποια είναι η σχέση του προσδόκιμου ζωής με την ποιότητα της ίδιας της αιμοκάθαρσης που του παρέχεται;

Επειδή τα απλά νούμερα στατιστικών παραγνωρίζουν την ατομικότητα και υπάρχουν μόνο για να διαψεύδονται κατά περίπτωση, θα προτιμούσα να αποφύγω μια ευθεία απάντηση, που εύκολα την αναζητά οποιοσδήποτε σε αρχεία και καταγραφές (εθνικές, ευρωπαϊκές ή αμερικανικές). Η μάλλον αισιόδοξη πραγματικότητα είναι ότι παρακολουθούμε και θεραπεύουμε και ασθενείς που έχουν ξεπεράσει ήδη τα 20 έτη θεραπείας υποκατάστασης.

Η επιβίωση ασφαλώς και εξαρτάται από την «ποιότητα» της παρεχόμενης θεραπείας και η ποιότητα της αιμοκάθαρσης είναι πλέον μετρητό μέγεθος. Εξαρτάται όμως ακόμα από την έγκαιρη έναρξη της θεραπείας υποκατάστασης, από τη συνολική φαρμακευτική διαχείριση των δευτεροπαθών εκδηλώσεων της νεφρικής νόσου, από την προσήλωση του ασθενούς στις διατροφικές και φαρμακευτικές οδηγίες των θεραπόντων αλλά σαφώς και από την αιτιοπαθογένεια και τις συνοδές παθήσεις του/της ασθενούς.

Ποιοι είναι οι βασικές αιτίες για τις οποίες οι νεφροί καταστρέφονται;

Ήδη στο δυτικό κόσμο (πλέον και στη χώρα μας) η πρώτη αιτία είναι ο σακχαρώδης διαβήτης. Σας αναφέρω ακόμα την (αρρύθμιστη) αρτηριακή υπέρταση (που μπορεί να σχετίζεται με τη νεφρική διαταραχή με σχέση αιτίου ή αποτελέσματος ), σπειραματοπάθειες (που προκαλούνται μέσω ανοσολογικού μηχανισμού), κληρονομούμενες παθήσεις ή σύνδρομα (όπως η πολυκυστική νόσος των νεφρών), λοιμώξεις, αποφρακτικές ουροπάθειες, κατάχρηση στη λήψη φαρμάκων με δυνητική νεφροτοξικότητα κλπ.

Με δεδομένο ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης γερνάει, ποιες είναι οι συμβουλές σας για υγιείς νεφρούς;

Πάντα ως σημαντικότερη παρέμβαση αξιολογείται η πρόληψη. Έτσι, η καλή ρύθμιση του σακχάρου για τους διαβητικούς ασθενείς, η αποτελεσματική διαχείριση της αρτηριακής πίεσης (με περιορισμό της πρόσληψης άλατος και κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή), η υγιεινή διατροφή και η ήπια άσκηση, η λήψη φαρμάκων μόνο με ιατρική οδηγία και η αποφυγή της πολυφαρμακίας, είναι γενικοί κανόνες που συμβάλλουν και στη νεφρική υγεία.

Επιπλέον θα ήθελα να επισημάνω την έγκαιρη προσφυγή στην αξιολόγηση ειδικού Ιατρού, σημείων ή συμπτωμάτων που σχετίζονται με το ουροποιητικό , όπως η αιματουρία, το οίδημα στα βλέφαρα ή στα σφυρά, η δυσουρία, η συχνουρία ή η νυκτουρία, ο κολικός κοκ.

Η Νεφρολογία ως ειδικότητα είναι πλέον προσβάσιμη οπουδήποτε, ο Νεφρολόγος υπάρχει πρωτίστως για να μη φθάνει κάποιος στην αιμοκάθαρση και στη χώρα μας υπάρχουν εξαίρετοι συνάδελφοι με ευαισθησία και γνώση που αποδεικνύονται χρήσιμοι στην πρόληψη και αντιμετώπιση των νεφρικών παθήσεων.

Ποια είναι τα οράματα του Ομίλου DOCTUM Κ. ΓΙΟΚΑΡΗΣ & Σία για τα προσεχή χρόνια;

Ο Όμιλος είναι διαχρονικά συνδεδεμένος με το χώρο της Νεφρολογίας και ειδικότερα της αιμοκάθαρσης. Η κατεύθυνση που μαζί χαράζουμε έχει σαν βασική επιδίωξη την περίθαλψη «χωρίς εκπτώσεις» και είμαστε χαρούμενοι που ο παρεμβατικός ρόλος του Ομίλου περιορίζεται στη λειτουργική υποστήριξη και αφήνει εξ ολοκλήρου στους Επιστήμονες Συνεργάτες (και ιδιαίτερα στους Ιατρούς ) το αποκλειστικό δικαίωμα στις θεραπευτικές επιλογές.

Η Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης EURONEPHROS βρίσκεται στην οδό Σεβαστουπόλεως 15 στους Αμπελόκηπους. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο τηλ.: 210 7485100 & 210 7485101 ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.euronephros.gr

Euronephros

Bookmark and Share

userBanner201901

userBanner

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts