Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα, 08 Αυγούστου 2022

Πώς ο φυσιολογικός τοκετός βοηθάει τη μητέρα και το μωρό

Λίγες στιγμές στη ζωή μιας γυναίκας μπορούν να συγκριθούν με τον φυσιολογικό τοκετό και τη γέννηση του παιδιού της. Η δυνατή αυτή εμπειρία αποτελεί μια απόλυτα φυσική διαδικασία που προετοιμάζει το νεογνό με τον καλύτερο τρόπο για τη ζωή εκτός της μήτρας, ενώ έχει πολλά οφέλη και για την υγεία της μητέρας.

Φόρμα Εγγραφής
kontogiannis

Συναντήσαμε τον γνωστό μαιευτήρα γυναικολόγο Δρ. Θοδωρή Λιακάκο, φανατικό υπέρμαχο του φυσιολογικού τοκετού, ο οποίος απάντησε σε όλες τις σχετικές ερωτήσεις και μας εξήγησε τα μοναδικά πλεονεκτήματά του, τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δρ. Θοδωρής Λιακάκος ειδικεύτηκε επί αρκετά χρόνια στην παθολογία κύησης, στο τμήμα κυήσεων υψηλού κινδύνου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου HU Erasme των Βρυξελλών. Η μαιευτική κλινική του HU Erasme είναι κέντρο αναφοράς για την Ευρώπη, με τα χαμηλότερα ποσοστά καισαρικών τομών παρά το μεγάλο αριθμό περιστατικών υψηλού κινδύνου.

Πώς ορίζεται ο φυσιολογικός τοκετός;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ο φυσιολογικός τοκετός αρχίζει αυτόματα, με την έναρξη των ωδινών και ολοκληρώνεται  με την έξοδο του νεογνού από τον κόλπο, μεταξύ της 37ης και 40ής εβδομάδας της κύησης. Ο ΠΟΥ συστήνει ελάχιστες παρεμβάσεις καθώς πρόκειται για μια απόλυτα φυσιολογική διαδικασία που δεν απαιτεί ιατρογενείς παρεμβάσεις, όταν φυσικά όλα βαίνουν ομαλά.

Σήμερα παρατηρούμε πως ο φυσιολογικός τοκετός είναι μια πρακτική που δεν αφήνεται να εξελιχθεί εντελώς φυσικά καθώς προτιμώνται συχνά οι προκλήσεις τοκετού, οι επιθετικοί χειρισμοί όπως το σπάσιμο των νερών κ.α ενώ ο προγραμματισμός του τοκετού- κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά- συνεπάγεται και την αύξηση της πιθανότητας  για καισαρική τομή.

Πώς ωφελείται η επίτοκος από τη διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού;

Αποφυγή χειρουργικής επέμβασης και γρήγορη ανάνηψη

Όσο συνηθισμένη και αν είναι η καισαρική τομή σήμερα, δεν παύει να είναι μια χειρουργική πράξη που απαιτεί προσοχή και χρειάζεται τον χρόνο της. Αντίθετα, στον φυσιολογικό τοκετό η γυναίκα μπορεί να είναι λειτουργική από την επόμενη κιόλας ημέρα φροντίζοντας, με προσοχή και χωρίς υπερβολές, τον εαυτό της και το μωρό της.

Διευκόλυνση της  γαλουχίας

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ώρας μετά τη γέννηση, η ωκυτοκίνη διατηρείται σε υψηλότατα επίπεδα συγκέντρωσης στο αίμα ενισχύοντας τη συσταλτικότητα των  μυϊκών κυττάρων  που οποία επιτρέπουν την έξοδο του γάλακτος.

Αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό της

Οι μελέτες  επιβεβαιώνουν πως στην περίπτωση του φυσιολογικού τοκετού οι γυναίκες αισθάνονται ικανοποίηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους για τον νέο ρόλο στη ζωή τους. Επίσης, οι αυξημένες συγκεντρώσεις ενδορφινών αμέσως μετά τη γέννηση, επιτρέπουν  η πρώτη επαφή μεταξύ μωρού και μητέρας να βιωθεί ως μια μοναδική εμπειρία, για πάντα χαραγμένη στην ψυχή της.

Έκκριση απαραίτητων ορμονών

Η διαστολή της μήτρας, η έξοδος του νεογνού, η δυνατότητα  η μητέρα να νιώθει κάποιο πόνο εξαρτώνται από ορμόνες (όπως η ωκυτοκίνη, η προλακτίνη, οι ενδορφίνες). Είναι στοιχεία τα οποία αποτελούν θετική  αφετηρία  για τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στη μαμά και στο μωρό της. Επίσης, ένας τοκετός που ολοκληρώνεται χωρίς εμπόδια, με τις αναγκαίες παύσεις ανάμεσα στις συσπάσεις, βοηθά το σώμα της μητέρας να έχει τον χρόνο να ανακτήσει την ενέργεια που χρειάζεται πριν αντιμετωπίσει την τελική προσπάθεια.

Μικρότερος κίνδυνος για τραυματισμό στο περίνεο

Αν τηρηθούν τα στάδια του τοκετού, είναι πιθανό το περίνεο να μην τραυματιστεί και να  διατηρηθεί ακέραιο, αποφεύγοντας την επισιοτομία και τους μικρό-τραυματισμούς.

Ποια είναι τα σημαντικά οφέλη του φυσιολογικού τοκετού για το νεογνό;

H διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού προετοιμάζει καλύτερα το μωρό για τη ζωή έξω από τη μήτρα της μητέρας του, με διάφορους τρόπους:

Η γέννηση έρχεται απόλυτα φυσικά

Στον φυσιολογικό τοκετό, η ίδια η φύση αποφασίζει τη στιγμή της γέννησης. Όταν φθάνει η κατάλληλη στιγμή, παράγονται ουσίες οι οποίες  μπλοκάρουν τις ορμόνες της κύησης (π.χ προγεστερόνη) και κινητοποιούν τη διαδικασία παραγωγής  προσταγλανδινών, ορμόνες οι οποίες  προκαλούν τις ωδίνες.

Ο θηλασμός μπορεί να ξεκινήσει αμέσως

Το  νεογνό βρίσκεται σε εγρήγορση, κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ωρών μετά τον τοκετό, αναζητά το στήθος της μητέρας του και να αρχίσει να θηλάζει. Με την έναρξη του θηλασμού, τα βακτήρια που βρίσκονται στο δέρμα της μητέρας έρχονται σε επαφή με το νεογνό και χρησιμεύουν για να βελτιώσουν το ανοσοποιητικό του.

Καλύτερη αναπνευστική λειτουργία και θωράκιση του ανοσοποιητικού

Είναι αποδεδειγμένο πως τα μωρά που γεννιούνται με φυσιολογικό τοκετό αναπνέουν καλύτερα, θηλάζουν πιο εύκολα και είναι γενικά πιο δραστήρια. Αντίθετα, στην καισαρική τομή η πιθανότητα αναπνευστικής δυσχέρειας αυξάνεται, μάλιστα έχει διαπιστωθεί πως εκθέτει τα νεογνά σε αναπνευστικό κίνδυνο που είναι 7 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με το φυσιολογικό τοκετό.

Επίσης, τη στιγμή της διέλευσης του μωρού από τη λεκάνη, πραγματοποιούνται κινήσεις περιστροφής και προώθησης, ο θώρακας του μωρού διαστέλλεται και παράγονται ορμόνες όπως οι κατεχολαμίνες (ορμόνες παρόμοιες με την αδρεναλίνη) και η κορτιζόλη που ευνοούν την ωρίμανση των πνευμόνων του.

Σημαντικό είναι να ειπωθεί επίσης πως το “πέρασμα” του βρέφους μέσα από την μικροβιακή χλωρίδα του κόλπου, βοηθά το ανοσοποιητικό να θωρακιστεί καλύτερα για την, εκτός μήτρας, ζωή.

Εν κατακλείδι, θα λέγαμε πως ο φυσιολογικός τοκετός είναι η απόλυτα φυσική διαδικασία γέννησης ενός παιδιού και κάθε ιατρική παρέμβαση θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο όταν υπάρχει πραγματικός και υπαρκτός λόγος. Η καλλιέργεια ενός γόνιμου πεδίου εμπιστοσύνης και ασφάλειας ανάμεσα στον γιατρό και την εγκυμονούσα είναι πρωταρχικής σημασίας, ιδίως όταν πρόκειται για την πρώτη γέννα. Η σωστή πληροφόρηση για τα στάδια του φυσιολογικού τοκετού, η εμπειρία της μαίας και η εμπιστοσύνη στον γιατρό είναι τα απαραίτητα εφόδια για κάθε γυναίκα που θέλει να ζήσει αυτή τη συγκλονιστική στιγμή στο έπακρον.

O Δρ. Λιακάκος και η έμπειρη ομάδα του διαθέτουν μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση στη φροντίδα της επίτοκου καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού αλλά και της λοχείας, δημιουργώντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις για μια ολοκληρωμένη εμπειρία που χαρακτηρίζεται από την ασφάλεια σε κάθε στάδιο.

Ευχαριστούμε τον Δρ. Θοδωρή Λιακάκο, για τις πληροφορίες. Για αναλυτική ενημέρωση επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.drliakakos.gr , social media https://www.facebook.com/drliakakos, https://www.instagram.com/drliakakos/

Info:

Ο Θεόδωρος Λιακάκος είναι Eπιμελητής της Γυναικολογικής Κλινικής του Nαυτικού Νοσοκομείου Αθηνών.  Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικεύθηκε στη Μαιευτική-Γυναικολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο HU Erasme του Πανεπιστημίου των Βρυξελλών (ULB) και στη συνέχεια εργάστηκε ως επιμελητής στην Πανεπιστημιακή Μαιευτική και Γυναικολογική κλινική του Νοσοκομείου CHU Brugmann του Πανεπιστημίου των Βρυξελλών (ULB). Παράλληλα εκπαιδεύτηκε στη σύγχρονη μαιευτική και γυναικολογική υπερηχογραφία στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία HU Erasme και St Luc του καθολικού Πανεπιστημίου του Louvain (UCL).

Διαβάστε το πλήρες βιογραφικό εδώ

Bookmark and Share

userBanner201901

userBanner

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts