Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/wwwhealt/public_html/plugins/system/nrframework/NRFramework/SmartTags.php on line 147
Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για μια επιτυχημένη τοποθέτηση εμφυτευμάτων

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για μια επιτυχημένη τοποθέτηση εμφυτευμάτων

Τρίτη, 26 Απριλίου 2022 13:27

Η αποκατάσταση των ελλειπόντων δοντιών μπορεί να γίνει με την τοποθέτηση εμφυτευμάτων χαρίζοντας στον ασθενή μια νέα οδοντοστοιχία με ένα φυσικό και αισθητικά άρτιο αποτέλεσμα. Σε αυτό η εξειδίκευση του οδοντιάτρου παίζει καθοριστικό ρόλο για την επιτυχία του αποτελέσματος. Συνεπώς, σημαντική είναι και η επιλογή περιστατικού, το οποίο θα πρέπει να αξιολογηθεί και να πληροί τα κατάλληλα κριτήρια για να υποβληθεί σε θεραπεία με εμφυτεύματα.

Επίσης, η συμμόρφωση του ασθενούς με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού συμβάλλουν στη μακρόχρονη διατήρηση των εμφυτευμάτων. Η οδοντίατρος, Ιωάννα Καζάκου, δίνει απαντήσεις εφ’ όλης της ύλης για τα εμφυτεύματα, ώστε να γνωρίζουμε τι να περιμένουμε πριν και μετά τη διαδικασία τοποθέτησης εμφυτευμάτων. Όπως μας εξηγεί η κ. Καζάκου «όσο πιο αυστηρά τηρηθούν οι διαδικασίες, τόσο μακροβιότερη η πορεία των εμφυτευμάτων. Το ποσοστό επιτυχίας αγγίζει το απόλυτο, εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις».

 

Κα Καζάκου, σε ποιες περιπτώσεις έχει ένδειξη εφαρμογής η θεραπεία με εμφυτεύματα;

Τα εμφυτεύματα χρησιμοποιούνται σε ασθενείς που τους λείπουν ένα, περισσότερα ή και όλα τα δόντια, σε περιπτώσεις που θέλουμε να δώσουμε στον ασθενή μια καλύτερη αποκατάσταση λειτουργικά και αισθητικά. Τα πλεονεκτήματα από την τοποθέτηση εμφυτευμάτων είναι ανυπολόγιστης ποιοτικής αξίας:

  • Δίνουν την αίσθηση και την εμφάνιση των φυσικών δοντιών
  • Δεν χρειάζεται να τροχίσουμε παρακείμενα δόντια για την τοποθέτηση προσθετικών εργασιών
  • Δεν έχουμε σε βάθος χρόνου συρρίκνωση της οστικής μάζας
  • Αισθανόμαστε απόλυτα σταθερές τις προσθετικές εργασίες, ακόμη και τις κινητές
  • Αποκτούμε τέλεια μασητική ικανότητα, άριστη ομιλία, ένα φυσικό χαμόγελο
  • Έχουμε αυξημένη αυτοπεποίθηση

 

Σε ποιες περιπτώσεις αποφεύγεται η θεραπεία με εμφυτεύματα;

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η επιλογή ασθενούς είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία των εμφυτευμάτων, καθώς εάν δε γίνει σωστή αξιολόγηση του ασθενούς, η θεραπεία ενδέχεται να μην πάει όπως θα θέλαμε, ακόμη κι αν η χειρουργική διαδικασία είναι άρτια. Χρόνιες γενικές παθήσεις, οι οποίες αξιολογούνται πριν την τοποθέτηση εμφυτευμάτων είναι οι ακόλουθες: χρόνια λήψη φαρμακευτικών ουσιών όπως, κορτικοστεροειδών, ανοσοκατασταλτικών, χημειοθεραπευτικών, διφωσφονικών, οξυφωσφονικών, σοβαρές αιματολογικές διαταραχές, ενδοκρινικές διαταραχές, καθώς και οστικές παθήσεις, με συχνότερη την οστεοπόρωση. Επιπλέον, αντένδειξη υπάρχει σε περίπτωση οστικής απώλειας, καθώς κάτι τέτοιο θα διακύβευε τη σταθερότητα του εμφυτεύματος. Επόμενη παράμετρος που αξιολογούμε είναι η στοματική υγεία, καθώς και η στοματική υγιεινή του ασθενή. Άτομα με φτωχή στοματική υγεία και χαμηλή περιποίηση στόματος αποτελούν απόλυτη αντένδειξη για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων.

 

Μπορείτε να μας περιγράψετε εν συντομία τη διαδικασία τοποθέτησης εμφυτευμάτων;

Στις περιπτώσεις που υπάρχουν δόντια που δεν επιδέχονται θεραπεία και πρέπει να αφαιρεθούν, αφού πραγματοποιηθεί η αφαίρεσή τους, θα πρέπει να περιμένουμε δύο μήνες, ώστε να γίνει μια αρχική επούλωση. Στη συνέχεια πραγματοποιούμε ειδική οδοντιατρική αξονική τομογραφία γνάθου (CBCT), όπου φαίνεται η ποιότητα και η ποσότητα του οστού σε τρεις διαστάσεις και γίνεται ο προεγχειρητικός σχεδιασμός των αναπλαστικών τεχνικών - μοσχευμάτων και τεχνικής τοποθέτησης των εμφυτευμάτων, πράγμα που μας καθοδηγεί για το χειρουργικό μας στάδιο, όπου και πραγματοποιείται η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Αναλόγως των διαδικασιών και των τεχνικών που θα ακολουθηθούν, ορίζουμε το χρονικό διάστημα που θα βάλουμε την προσθετική εργασία, το οποίο μπορεί να είναι δύο μήνες μετά, τρεις μήνες μετά ή και περισσότερο. Δηλαδή, αν γίνει συνδυασμός ανύψωσης ιγμορείου και τοποθέτησης εμφυτεύματος, η διαδικασία επούλωσης και φόρτισης λαμβάνει χώρα αργότερα.

Υπάρχει ωστόσο, ένα ποσοστό περιπτώσεων, που μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεση εξαγωγή, άμεση τοποθέτηση εμφυτεύματος και ενίοτε και άμεση φόρτιση, το λεγόμενο same day implant. Ωστόσο, για να έχουμε τα ίδια, υψηλά ποσοστά επιτυχίας με αυτή τη διαδικασία, όπως στην κλασική εμφύτευση, θα πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις: θα πρέπει το δόντι να μην έχει κάποια παθολογική βλάβη στο οστούν, δηλαδή αλλοίωση, να είναι ένα πραγματικά υγιές δόντι, που από κάποιο τραύμα έπαθε κάταγμα και πρέπει να εξαχθεί, να είναι νέος ο ασθενής, να το επιτρέπει το ιατρικό ιστορικό του και η στοματική του υγιεινή, δεν πρόκειται δηλαδή, για περιστατικά ρουτίνας.

 

Κλείστε online ραντεβού με την κα Καζάκου

 

Πόσο κρατάνε τα εμφυτεύματα;

Στην Ιατρική δεν μπορεί να δοθούν απόλυτες εγγυήσεις. Υπάρχει η πρόγνωση και τα ποσοστά επιτυχίας. Εάν όλα πάνε καλά κατά την οστεοενσωμάτωση των εμφυτευμάτων, ο ασθενής κάνει καλή στοματική υγιεινή και τους επανελέγχους στο γιατρό του, τα εμφυτεύματα μπορούν να ξεπεράσουν την 20ετία. Ένα είναι βέβαιο: Όσο πιο αυστηρά τηρηθούν οι διαδικασίες, τόσο μακροβιότερη η πορεία των εμφυτευμάτων.

 

Δείτε εδώ τι είπαν οι ασθενείς του Οδοντιατρικό Κέντρο Stoma

 

Σε ποιον πρέπει να απευθυνθούμε για την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων;

Απευθυνόμαστε σε ένα Οδοντιατρικό Κέντρο το οποίο παρέχει εξειδίκευση, συνέπεια, ποιότητα και καλό επίπεδο επικοινωνίας με τον ασθενή. Είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής να επιλέξει μια ομάδα ιατρών που να την εμπιστεύεται και η οποία να μπορεί να αναλάβει όλη τη διαδικασία, από το Α ως το Ω, έχοντας την συνολική ευθύνη του περιστατικού. Να μην χρειαστεί δηλαδή, να πάει αλλού για το γναθοχειρουργικό κομμάτι, αλλού για το προσθετικό, αλλού για τη συντήρηση. Το οικονομικό κριτήριο είναι σημαντικό, αλλά δεν θα πρέπει να αναδεικνύεται σε αποκλειστικό παράγοντα επιλογής του γιατρού. Πάνω απ’ όλα, ο ασθενής θα πρέπει να λαμβάνει άριστη ποιότητα θεραπείας και να αισθάνεται ασφαλής με τον γιατρό που θα συνεργασθεί. Να πιστεύει ότι ο γιατρός του θα εξασφαλίσει το καλύτερο αποτέλεσμα για εκείνον.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.stoma.com.gr ή καλέστε 210 8981351 για να σας συμβουλεύσουμε για κάποιο πρόβλημα σχετικά με την υγεία του στόματος σας.

Το Ιατρείο βρίσκεται στη Γλυφάδα, προς το τέλος του εμπορικού κέντρου της περιοχής επί της οδού Δημ.Αγγ. Μεταξά 46Β, ακριβώς απέναντι από το κλειστό κολυμβητήριο.

Ακολουθήστε την κα Καζάκου στο Instagram και Facebook.

therapeftirioAthinon

genesisBanner

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη