ΕΟΦ: Προσοχή σε προϊόντα για απώλεια βάρους που διαφημίζονται στο διαδίκτυο

Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2023 09:30

Την προσοχή των καταναλωτών εφιστά ο ΕΟΦ, αναφορικά με τη διακίνηση συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων για την απώλεια βάρους, μέσω συγκεκριμένων ιστοσελίδων. Η προειδοποίηση του ΕΟΦ αφορά τη διακίνηση προϊόντων όπως τα OZEMPIC, VICTOZA και SAXENDA, μέσω τριών ιστοσελίδων. Ο Οργανισμός υπενθυμίζει ότι με βάση τη νομοθεσία απαγορεύεται τόσο η διαφήμιση, όσο και η πώληση εξ αποστάσεων φαρμάκων που χορηγούνται με ιατρική συνταγή. Στους παραβάτες επιβάλλονται υψηλά πρόστιμα.

Στην ανακοίνωσή του, ο ΕΟΦ κάνει αναφορά στη διακίνηση αυτών των προϊόντων μέσω των ιστοσελίδων https://ozempic-greece.com/, https://www.killspill.eu/ozempic/?_sm_nck=1 και https://pharma-laboratory.com/el/.

«Η αγορά συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων μέσω ιστοσελίδων κατά κανόνα οδηγεί σε προμήθεια πλαστών/ψευδεπίγραφων προϊόντων. Οι περισσότερες πληροφορίες μέσω των ιστοσελίδων αυτών είναι παραπλανητικές», επισημαίνει ο ΕΟΦ.

Επίσης, τονίζει ότι η αναφορά μόνο της δραστικής ουσίας συνταγογραφούμενου φαρμάκου σε ιστοσελίδες/έντυπα/μέσα μαζικής ενημέρωσης «σαφώς παραπέμπει σε συγκεκριμένο φάρμακο και εξακολουθεί να αποτελεί διαφήμιση στο κοινό», κάτι που απαγορεύεται από τη νομοθεσία.

Για αυτούς τους λόγους, ο ΕΟΦ καλεί τους καταναλωτές να μην προμηθεύονται «σε καμία περίπτωση» φάρμακα από το διαδίκτυο ή άλλες μη αξιόπιστες πηγές, επειδή υπάρχει «πραγματικός κίνδυνος για την υγεία τους».

Παράλληλα, ζητά από τα ΜΜΕ να αποσύρουν «άμεσα κάθε δημοσίευμα για συνταγογραφούμενο φάρμακο, συμπεριλαμβανομένων των αναφορών περί δραστικής ουσίας μόνο. Με μια απλή αναζήτηση, γίνεται άμεσα η αντιστοίχιση με την εμπορική ονομασία». Οποιασδήποτε παρουσίαση φαρμάκου «ως πληροφόρηση», κατά κανόνα οδηγεί σε αύξηση πωλήσεων ψευδεπίγραφων φαρμάκων από μη νόμιμες πηγές, τονίζει ο ΕΟΦ.

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη