Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2022

Η long Covid επηρεάζει ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων παγκοσμίως ενισχύοντας την ανάγκη για συλλογική αντιμετώπιση.

Σε 17 εκατομμύρια έχει ανέλθει ο αριθμός των ανθρώπων στην Ευρώπη που έχουν προσβληθεί από συμπτώματα της long Covid κατά τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας, σύμφωνα με νέα ανάλυση.

Φόρμα Εγγραφής
kontogiannis

Για τον υπολογισμό του μοντέλου για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον είχε αξιολογήσει τα κρούσματα στα 53 κράτη - μέλη της περιοχής του ΠΟΥ στην Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε χθες το ευρωπαϊκό γραφείο του ΠΟΥ που εδρεύει στην Κοπεγχάγη. Το κριτήριο ήταν η διάρκεια των συμπτωμάτων τουλάχιστον τριών μηνών το 2020 ή/και το 2021.

Σύμφωνα με τα στοιχεία οι περιπτώσεις long Covid είναι διπλάσιες στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Επιπλέον, σημαντικό ρόλο παιζει και ο η σοβαρότητα της λοίμωξης. Ο κίνδυνος μακροχρόνιας λοίμωξης αυξάνεται δραματικά μετά από μια σοβαρή λοίμωξη του κορωνοιού που απαιτούσε νοσηλεία για την θεραπεία. Σύμφωνα με τη μοντελοποίηση, μία στις τρεις προσβεβλημένες γυναίκες και ένας στους πέντε προσβεβλημένους άνδρες θα εμφανίσουν συμπτώματα long Covid μετά από μια τόσο σοβαρή πορεία.

"Πρέπει ακόμη να μάθουμε πολλά για την long Covid", δήλωσε ο Hans Kluge, διευθυντής της Περιφέρειας Ευρώπης του ΠΟΥ, κατά τη διάρκεια συνάντησης του Οργανισμού στο Τελ Αβίβ. "Αλλά αυτά τα δεδομένα καθιστούν σαφές ότι χρειαζόμαστε επειγόντως περισσότερη ανάλυση, περισσότερες επενδύσεις, περισσότερη υποστήριξη και περισσότερη αλληλεγγύη προς τους πληγέντες".

Εκατομμύρια άνθρωποι υπέφεραν από εξουθενωτικά συμπτώματα κατά τους μήνες που ακολούθησαν μια μόλυνση από κορωνοιό, είπε. "Δεν πρέπει να συνεχίσουν να υποφέρουν σιωπηλά. Οι κυβερνήσεις και οι εταίροι στον τομέα της υγείας πρέπει να συνεργαστούν για την εξεύρεση λύσεων με βάση την έρευνα και τα στοιχεία".

Σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμάται ότι περίπου 145 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάστηκαν από τα συμπτώματα της long Covid κατά τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας.

userBanner201901

userBanner

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts