Wefood: Στην εύρωστη Δανία οι άνθρωποι ψωνίζουν σε σούπερ μάρκετ με ληγμένα τρόφιμα

Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017 10:28

Η ατελείωτη σπατάλη τροφίμων και η ειρωνεία του κόσμου των δυο ταχυτήτων, δηλ.από τη μία άνθρωποι να λιμοκτονούν και από την άλλη τόνοι φαγητού απλά να καταλήγουν στα σκουπίδια, φαίνεται πως απασχόλησε κάποιους ευαισθητοποιημένους πολίτες στη Δανία.

Τα στατιστικά στοιχεία είναι απογοητευτικά καθώς 800 εκ.άνθρωποι υποφέρουν από την πείνα και την ίδια στιγμή το 1/3 των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως δεν καταναλώνεται και καταλήγει στα σκουπίδια. Ο ΟΗΕ επισημαίνει πως τα τρόφιμα αυτά θα ήταν αρκετά για τραφούν  1 δισεκατομμύριο άνθρωποι  που υποφέρουν από την πείνα και τους λιμούς.

Στην Δανία έχει ξεκινήσει εδώ και λίγα χρόνια μια εκστρατεία για τη μείωση της σπατάλης των τροφίμων όταν το μεγαλύτερο σούπερ μάρκετ χαμηλού κόστους της χώρας, Rema 1000, αποφάσισε να αντικαταστήσει όλες τις προσφορές «2+1 δώρο», με εκπτώσεις σε μονά τεμάχια ώστε να μειώσει την υπερκατανάλωση.

Η δεύτερη πρωτοβουλία πήγε το εγχείρημα ακόμα πιο μακριά και αποφασίστηκε το σούπερ μάρκετ Nørrebro Wefood στην Κοπεγχάγη να πουλάει κυρίως προϊόντα που λήγουν ή έχουν λάθος ετικέτες ή φθαρμένες συσκευασίες. Όσο και να ακούγεται περίεργο, το πρώτο σούπερ μάρκετ ήταν τελικά πολύ επιτυχημένο και σύντομα άνοιξε και  δεύτερο υποκατάστημα Να σημειωθεί πως και τα δύο σούπερ μάρκετ Nørrebro Wefood λειτουργούν μόνο με εθελοντές και προϊόντα από δωρεές παραγωγών και άλλων σούπερ μάρκετ.

28

Αρχικά συγκεντρώνονται τα προϊόντα που λήγουν , στη συνέχεα πωλούνται με μεγάλη έκπτωση που μπορεί να φθάνει και το 50%, ενώ όλες οι εισπράξεις προορίζονται για κοινωφελείς και  φιλανθρωπικούς σκοπούς. Το εγχείρημα λειτουργεί φυσικά σε ένα απόλυτα νόμιμο πλαίσιο , καθώς μιλάμε για τη  Δανία, και η πώληση ληγμένων είναι νόμιμη, αρκεί να είναι εμφανές στον καταναλωτή πως το προϊόν είναι ληγμένο και πως πρόκειται για κατηγορία τροφών που δεν είναι  επικίνδυνα για την υγεία του.

Οι άνθρωποι της οργάνωσης DanChurchAid, η οποία βρίσκονται πίσω από αυτή την πρωτοβουλία, τονίζουν πως με τον τρόπο αυτό  οι καταναλωτές , «εκπαιδεύονται» στην μείωση της σπατάλης  της τροφής, αλλάζουν την καταναλωτική τους συνείδηση και περνούν ένα μήνυμα ενάντια στην υπερκατανάλωση που έχει ως αποτέλεσμα να καταλήγουν τόνοι φαγητού τα σκουπίδια. Επίσης η οικονομία στην βιομηχανία τροφίμων δημιουργεί λιγότερα απόβλητα και μικρότερη επιβάρυνση στο περιβάλλον.

Η κίνηση αυτή έχει και βρει μιμητές καθώς και άλλες χώρες πέρασαν νόμους για την μείωση της σπατάλης στα σούπερ μάρκετ.Για παράδειγμα στη Γαλλία απαγορεύεται δια νόμου να πετιούνται τα απούλητα προϊόντα από τα σούπερ μάρκετ αλλά υποχρεώούνται να μεταφέρονται έγκαιρα σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και τράπεζες τροφίμων. Παρόμοιες κινήσεις πραγματοποιούνται και στην Ιταλία.

linkedInBannerH4Y

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη