Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

Τρίτη, 02 Απριλίου 2024 15:29

Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων έχει εντάξει το κόκκινο κρέας στη διατροφή του. Μία νέα έρευνα ωστόσο, από το Χάρβαρντ, έρχεται για να τονίσει ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος περισσότερες από μία φορά την εβδομάδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Μάλιστα, ο μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου και πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Ξιάο Γκου αναφέρει: «Αυτό ισχύει τόσο για το επεξεργασμένο όσο και για το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας».

Αυτό που πρέπει να σημειώσουμε είναι, ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 έχει αυξηθεί σημαντικά σε παγκόσμιο επίπεδο και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται για μία νόσο που μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακές και νεφρικές παθήσεις, καρκίνο και άνοια.

Οι ερευνητές γγια την καλύτερη διεξαγωγή της έρευνας, χρησιμοποίησαν ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων κάθε δύο έως τέσσερα χρόνια για να αξιολογήσουν τη διατροφή των συμμετεχόντων, για συνολικό διάστημα έως και 36 χρόνια. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προέκυψαν, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, περισσότεροι από 22.000 άνθρωποι εμφάνισαν διαβήτη τύπου 2.

Μάλιστα κάθε πρόσθετη ημερήσια μερίδα επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος σχετιζόταν με 46% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και κάθε πρόσθετη ημερήσια μερίδα μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος σχετιζόταν με 24% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές αντιλήφθηκαν, ότι η αντικατάσταση μίας ημερήσιας μερίδας κόκκινου κρέατος με μία μερίδα ξηρών καρπών και οσπρίων σχετιζόταν με 30% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και η αντικατάσταση με μία μερίδα γαλακτοκομικών σχετιζόταν με 22% χαμηλότερο κίνδυνο.

 

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη