Το κάπνισμα επηρεάζει την κατανομή του σωματικού λίπους

Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 09:42

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη το κάπνισμα οδηγεί σε συσσώρευση του σωματικού λίπους στην κοιλιά του καπνιστή. Μάλιστα το λίπος αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αναπτύξης σοβαρών χρόνιων παθήσεων, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και η καρδιοπάθεια.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης συνδύασαν τα ευρήματα διαφορετικών γενετικών μελετών, στις οποίες είχαν συμμετάσχει:

  • 1,2 εκατομμύριο εθελοντές που κάπνιζαν ή είχαν καπνίσει λίγα χρόνια
  • Περισσότεροι από 462.000 μακροχρόνιοι καπνιστές

Εξέτασαν επίσης στοιχεία από μελέτη για την κατανομή του σωματικού λίπους, όπως αξιολογείται με βάση την αναλογία της περιμέτρου της μέσης προς την περίμετρο των ισχίων. Στη μελέτη αυτή είχαν συμμετάσχει περισσότεροι από 697.000 εθελοντές.
Στόχος ήταν να αποσαφηνιστεί εάν άνθρωποι με γονίδια που σχετίζονται με το κάπνισμα έχουν την ίδια κατανομή σωματικού λίπους με τους μη καπνιστές.

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Τα αποτελέσματα της μελέτης διαπίστωσαν ότι, η έναρξη του καπνίσματος και το κάπνισμα για μια ζωή συνδέονται με αυξημένο κοιλιακό λίπος.

Το λίπος αυτό ήταν κυρίως σπλαγχνικό και όχι υποδόριο, διευκρινίζουν οι επιστήμονες. Το σπλαγχνικό λίπος, το οποίο δεν είναι ορατό, είναι το είδος που συσσωρεύεται γύρω από τα όργανα της κοιλιάς, επεμβαίνοντας στην λειτουργία τους. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν ένα άτομο διαθέτει επίπεδη κοιλιά, είναι πιθανό να έχει αποκτήσει αυξημένες ποσότητες λίπους.Το υποδόριο λίπος είναι αυτό κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.

Η μελέτη φανέρωσε ακόμα ότι το κάπνισμα επηρεάζει το λίπος στην κοιλιά ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να παίζουν ρόλο, όπως:

  • Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση
  • Η κατανάλωση αλκοόλ
  • Άλλα ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά

Τα παραπάνω αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Addiction.

Αυτό που είναι σημαντικό να επισημάνουμε και το οποίο τονίζουν και οι επιστήμονες είναι, ότι οι καπνιστές παρόλο που μπορεί να διαθέτουν χαμηλότερο σωματικό βάρος, αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την κατανομή αυτού, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιομεταβολικών προβλημάτων.

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη