Η βιωσιμότητα των φαρμάκων αυτών βρίσκεται εδώ και καιρό σε οριακό σημείο, καθώς διατίθενται ήδη σε πολύ χαμηλές τιμές και έχουν επιβαρυνθεί άδικα με δυσβάστακτες πρόσθετες επιβαρύνσεις, τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ, τα τελευταία χρόνια, λόγω των πολύ υψηλών επιστροφών - clawback.
Τα μέτρα του Υπουργείου Υγείας της τελευταίας περιόδου κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως, θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα γενικότερο σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση της χρηματοδότησης, τον εξορθολογισμό της κατανάλωσης και τη μείωση των συμμετοχών των ασθενών.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι ξεκάθαρο ότι μαζί και με το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί ένα νέο βιώσιμο πλαίσιο φαρμακευτικής πολιτικής. παTα παλαιότερα οικονομικά φάρμακα εκτός από μείωση των ελλείψεων, στηρίζουν την εγχώρια παραγωγή και χιλιάδες θέσεις εργασίας, και χρηματοδοτούν τις επενδύσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας.