Φανερώνουν τα πόδια μας τις ασθένειες από τις οποίες πάσχουμε;

Πέμπτη, 09 Μαϊος 2024 12:11

Μία ενδελεχής εξέταση των ποδιών μας μπορεί να φανερώσει πολλά για την υγεία μας, και να βοηθήσει να καταλάβουμε τις ασθένειες από τις οποίες πάσχουμε.

Σύμφωνα με την ποδίατρο Dr. Joy Rowland από την Cleveland Clinic, στο Οχάιο, «Οι ασθενείς με πρήξιμο στο δέρμα των ποδιών μερικές φορές έχουν καρδιοπάθεια, νεφρική νόσο, λεμφικό οίδημα ή αγγειοπάθεια. Στα πόδια μπορούμε να δούμε την εξέλιξη και πολλών άλλων ασθενειών, όπως λ.χ. της ψωρίασης».

Στα πόδια μπορεί επίσης να δει ένας γιατρός ενδείξεις για την κυκλοφορία του αίματος και  τον σακχαρώδη διαβήτη. Μπορεί επίσης να δει αν ένας ασθενής κάνει κατακράτηση υγρών.

Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις στις οποίες οι ασθενείς νομίζουν ότι τα ενοχλήματά τους οφείλονται σε προβλήματα ποδιών, όταν στην πραγματικότητα τους συμβαίνει κάτι εντελώς διαφορετικό. Κάποιος που νιώθει μούδιασμα ή «μυρμήγκιασμα» σε αυτά μπορεί, λ.χ., να έχει νευρικές βλάβες λόγω τραυματισμού στη μέση.

Με βάση τη Dr. Rowland σε πολλές περιπτώσεις απαιτούνται πρόσθετες εξετάσεις για να αποσαφηνιστεί η αιτία των συμπτωμάτων.

Ενδείξεις ασθένειας υπάρχουν και στα δάχτυλα

Οι ύποπτες ενδείξεις μπορεί να παρατηρούνται και στα δάκτυλα των ποδιών. Εάν κάποιος, λ.χ., έχει πάχυνση και εύθραυστα νύχια ποδιών, ο ιατρός μπορεί να λάβει δείγμα για καλλιέργεια. Έτσι θα εξακριβώσει αν η αιτία είναι μία μυκητίαση των νυχιών ή μία διαταραχή που λέγεται δυστροφία των ονύχων.

Η δυστροφία των ονύχων σχετίζεται με τους επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς των νυχιών. Την παρουσιάζουν συχνά όσοι κτυπούν αρκετές συνεχόμενες φορές το μεγάλο δάκτυλο ή και άλλα δάκτυλα των ποδιών τους.

Η Dr. Rowland επισημαίνει: «Αν λοιπόν έχετε ένα παχύ, κίτρινο, εύθραυστο νύχι, δεν σημαίνει απαραιτήτως πως έχετε μυκητίαση».

Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί ασθενείς υπομένουν πόνους ή ενοχλήματα στα πόδια τους επί μήνες ή χρόνια, πριν συμβουλευθούν τελικά έναν γιατρό. Σύμφωνα με την ειδικό δεν πρέπει να καθυστερούμε ένα ραντεβού στον ιατρό, καθώς αυτό μπορεί να περιορίσει σημαντικά τα είδη της θεραπείας που θα μπορούμε να λάβουμε.

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη