Μπορεί η υπέρταση να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια;

Δευτέρα, 01 Απριλίου 2024 09:43

Tα νεφρά μας καθαρίζουν καθημερινά σχεδόν 200 λίτρα αίματος ρυθμίζοντας επίσης και την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενεργοποιώντας τη βιταμίνη D.

Αν ένα νεφρό υπολειτουργεί, αυτόματα επιβαρύνεται το άλλο και έτσι εκδηλώνεται καρδιονεφρική νόσος ενώ και άλλες ασθένειες των νεφρών είναι πολύ γνωστές όπως η λιθίαση. Τα νεφρά βοηθούν επίσης στο φιλτράρισμα των αποβλήτων και των επιπλέον υγρών από το αίμα, χρησιμοποιώντας πολλά αιμοφόρα αγγεία.

Όταν τα αιμοφόρα αγγεία καταστραφούν, οι νεφρώνες που φιλτράρουν το αίμα δεν λαμβάνουν το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να λειτουργήσουν καλά.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) είναι η δεύτερη κύρια αιτία νεφρικής ανεπάρκειας.

Η λειτουργία των νεφρών

Τα νεφρά βρίσκονται εκατέρωθεν της σπονδυλικής στήλης. Η κύρια λειτουργία τους είναι να διατηρούν την ισορροπία νερού και μετάλλων στο σώμα. Λειτουργούν επίσης ως σύστημα φίλτρου που απομακρύνει τα άχρηστα προϊόντα και την περίσσεια υγρών από το σώμα.

Σταδιακά η υπέρταση βλάπτει τα νεφρικά αιμοφόρα αγγεία

Οι νεφρώνες στα νεφρά τροφοδοτούνται με ένα πυκνό δίκτυο αιμοφόρων αγγείων και μεγάλοι όγκοι αίματος ρέουν μέσα από αυτά. Με την πάροδο του χρόνου, η ανεξέλεγκτη υπέρταση μπορεί να προκαλέσει στένωση, αποδυνάμωση ή σκλήρυνση των αρτηριών γύρω από τα νεφρά. Αυτές οι κατεστραμμένες αρτηρίες δεν είναι σε θέση να παραδώσουν αρκετό αίμα στον ιστό των νεφρών.

Οι κατεστραμμένες νεφρικές αρτηρίες δεν φιλτράρουν καλά το αίμα: Τα νεφρά έχουν μικρούς νεφρώνες που μοιάζουν με δάχτυλα που φιλτράρουν το αίμα σας. Κάθε νεφρώνας λαμβάνει την παροχή αίματος μέσω μικροσκοπικών τριχοειδών τριχοειδών, των μικρότερων από όλα τα αιμοφόρα αγγεία. Όταν οι αρτηρίες καταστραφούν, οι νεφρώνες δεν λαμβάνουν το απαραίτητο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Τότε τα νεφρά χάνουν την ικανότητά τους να φιλτράρουν το αίμα και να ρυθμίζουν τα υγρά, τις ορμόνες, τα οξέα και τα άλατα στο σώμα.

Τα κατεστραμμένα νεφρά αποτυγχάνουν να ρυθμίσουν την αρτηριακή πίεση: Τα υγιή νεφρά ανταποκρίνονται σε μια ορμόνη που ονομάζεται αλδοστερόνη, η οποία παράγεται στα επινεφρίδια, για να βοηθήσει το σώμα να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση. Η βλάβη των νεφρών και η ανεξέλεγκτη υψηλή αρτηριακή πίεση συμβάλλουν σε έναν φαύλο κύκλο: καθώς περισσότερες αρτηρίες μπλοκάρονται και σταματούν να λειτουργούν, τα νεφρά τελικά αποτυγχάνουν.

Τα συμπτώματα της υπέρτασης

Η υπέρταση είναι γενικά μια σιωπηλή κατάσταση. Πολλοί δεν θα εμφανίσουν κανένα σύμπτωμα. Μπορεί να χρειαστούν χρόνια ή και δεκαετίες για να φτάσει η κατάσταση σε επίπεδα αρκετά σοβαρά ώστε τα συμπτώματα να γίνουν εμφανή. Ακόμη και τότε όμως, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να αποδοθούν σε άλλα θέματα.

Τα συμπτώματα της σοβαρής υπέρτασης μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • πονοκεφάλους
  • δυσκολία στην αναπνοή
  • ρινορραγίες
  • έξαψη
  • ζάλη
  • πόνο στο στήθος
  • αλλαγές στην όραση
  • αίμα στα ούρα

Πηγή: heart.org

Ετικέτες

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη