Αντιδιαβητικά: Ποια είναι τα οφέλη τους για την ψυχική μας υγεία;

Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2024 10:05

Τα αντιδιαβητικά φάρμακα χρησιμοποιούνται για την εξομάλυνση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Οι ανάγκες των διαβητικών διαφέρουν όσον αφορά στην επιλογή, τη δοσολογία και τη θεραπεία του φαρμάκου. Αυτό εξαρτάται από το είδος και την έκταση της ασθένειας του, την ηλικία, το βάρος του, τιςυπάρχουσες επιπλοκές και τα συνοδά νοσήματα.

Τα περισσότερα φάρμακα αδυνατίσματος συνδέονται με χαμηλότερη πιθανότητα διάγνωσης κατάθλιψης και άγχους, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Οι ερευνητές μελέτησαν πάνω από τρία εκατομμύρια διαβητικούς και σχεδόν ένα εκατομμύριο μη διαβητικούς ασθενείς που έπαιρναν φάρμακα της κατηγορίας GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy, Zepbound και Mounjaro.

Η σεμαγλουτίδη είναι η δραστική ουσία που βρίσκεται στο Ozempic, το οποίο χρησιμοποιείται για τον διαβήτη τύπου 2, και το Wegovy, το οποίο χρησιμοποιείται για την απώλεια βάρους.

Οι διαβητικοί ασθενείς που έπαιρναν σεμαγλουτίδη είχαν 45% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με κατάθλιψη και 44% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με άγχος, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η τιρζεπατίδη είναι η δραστική ουσία του φαρμάκου Mounjaro, που χρησιμοποιείται για τον διαβήτη τύπου 2, και του Zepbound, το οποίο χρησιμοποιείται για την απώλεια βάρους.

Οι διαβητικοί ασθενείς που έπαιρναν τιρζεπατίδη είχαν 65% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με κατάθλιψη και 60% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με άγχος, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα φάρμακα αυτά μπορεί να εξυπηρετούν διπλό σκοπό, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές αν πρέπει να χορηγούνται ως θεραπεία για το άγχος ή την κατάθλιψη εκτός του διαβήτη ή της διαχείρισης βάρους», ανέφερε η ερευνήτρια Kersten Bartelt.

Τα εν λόγω ευρήματα έρχονται εβδομάδες μετά την προκαταρκτική ανασκόπηση του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων που δεν βρήκε στοιχεία που να συνδέουν τα φάρμακα αδυνατίσματος με σκέψεις αυτοκτονίας.

Η μελέτη χρησιμοποίησε ηλεκτρονικά αρχεία ασθενών, πράγμα που σημαίνει ότι οι ασθενείς έπρεπε να έχουν διαγνωστεί με άγχος ή και κατάθλιψη, γεγονός που μπορεί να αποκλείει εκείνους που είχαν συμπτώματα ψυχικών παθήσεων χωρίς όμως να έχουν λάβει διάγνωση.

Παραμένει ασαφές εάν τα χαμηλότερα ποσοστά διάγνωσης κατάθλιψης και άγχους ήταν άμεσο αποτέλεσμα των φαρμάκων, της απώλειας βάρους γενικά ή πιθανός συνδυασμός και των δύο.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Epic Research.

Ετικέτες

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη