Δημοσιεύθηκε: Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2023

Τα προβιοτικά, η λύση στην αντιμετώπιση του σταφυλόκοκκου

Ο σταφυλόκοκκος συνήθως προκαλεί λοιμώξεις του δέρματος, αλλά μπορεί να καταλήξει και σε δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια εάν εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος.  Έρευνες έδειξαν ότι στη μικροχλωρίδα του εντέρου, το οποίο αποτελεί και «δεξαμενή αποθεμάτων» για τον σταφυλόκοκκο στον οργανισμό, με τα κατάλληλα προβιοτικά μπορεί να εξαλειφθεί το μικρόβιο. Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να συμβάλουν στην πρόληψη λοιμώξεων από τα βακτήρια χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου (Staphylococcus aureus).

Φόρμα Εγγραφής
kontogiannis

Τα κοινά βακτήρια σταφυλόκοκκου βρίσκονται στο δέρμα των περισσότερων ανθρώπων χωρίς να προκαλούν κάποια ασθένεια.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί ο σταφυλόκοκκος που είναι ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη (Methicillin Resistant Staphylococcus aureus, MRSA), ένα αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των σταφυλοκοκκικών λοιμώξεων.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τοπικά αντιβιοτικά ή αντισηπτικά για να εξαλείψουν τον σταφυλόκοκκο τοπικά στη μύτη και το δέρμα, σε ασθενείς που αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο, όπως αυτοί που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κάνουν αιμοκάθαρση. Η μέθοδος δεν ήταν πολύ αποτελεσματική, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Michael Otto, ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών των ΗΠΑ. Ο ίδιος επισήμανε αυτό που πιστεύεται ότι αποτελεί το βασικό εμπόδιο: το έντερο είναι ακόμη μεγαλύτερη «δεξαμενή» σταφυλόκοκκου και αναπληρώνει τα κενά που προκαλούνται από την τοπική χρήση φαρμάκων στη μύτη ή στο δέρμα.

Πρόκειται για πολύ σημαντικό πρόβλημα, καθώς οι επιστήμονες δεν είχαν βρει κάποιο ασφαλή τρόπο να στοχεύσουν τον σταφυλόκοκκο στο έντερο.

«Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε από στόματος αντιβιοτικά», δήλωσε ο Otto, καθώς κάτι τέτοιο θα σκότωνε τα «καλά» βακτήρια του εντέρου που υποστηρίζουν ζωτικές σωματικές λειτουργίες.

Ο Otto και οι συνεργάτες του δοκίμασαν μια διαφορετική προσέγγιση: ένα προβιοτικό που ονομάζεται Bacillus subtilis. Βασίστηκαν σε μελέτη του 2018, η οποία είχε διαπιστώσει ότι όσοι είχαν τα συγκεκριμένα προβιοτικά στα κόπρανά τους, δεν είχαν σταφυλόκοκκο στο σώμα τους.

Δεν «φιλοξενούν» όλοι οι άνθρωποι βακτήρια σταφυλόκοκκου στο σώμα τους. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτό ισχύει για το περίπου 30% του πληθυσμού, για λόγους που είναι ασαφείς.

Όσοι έχουν όμως βακτήρια Bacillus στον οργανισμό τους, είναι προστατευμένοι. Ο Otto και οι συνεργάτες του είχαν διαπιστώσει σε προηγούμενη έρευνα ότι οι περισσότεροι τύποι Bacillus, εκκρίνουν ουσίες που αναστέλλουν την εξάπλωση του σταφυλόκοκκου στο σώμα.

Υπέθεσαν λοιπόν ότι τα βακτήρια Bacillus θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να εξαντλήσουν επιλεκτικά τον σταφυλόκοκκο.

Στη μελέτη συμμετείχαν 115 υγιείς ενήλικες από την Ταϊλάνδη των οποίων τα δείγματα από τη μύτη και τα κόπρανα έδειξαν ότι ήταν μόνιμοι φορείς χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου. Άλλοι έλαβαν καθημερινά το συμπλήρωμα B. subtilis και άλλοι εικονικό φάρμακο για 30 ημέρες.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το προβιοτικό σχεδόν εξάλειψε τον σταφυλόκοκκο στο έντερο, μειώνοντας την ποσότητα στα δείγματα κοπράνων των συμμετεχόντων κατά 97%, κατά μέσο όρο. Μείωσε επίσης τα επίπεδα των βακτηρίων σε ρινικά δείγματα κατά τα δύο τρίτα.

Εξίσου σημαντικό θεωρείται το εύρημα ότι το προβιοτικό δεν είχε επιβλαβείς επιδράσεις στη μικροχλωρίδα του εντέρου.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Microbe.

Bookmark and Share

userBanner201901

userBanner

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts