Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη, 04 Αυγούστου 2022

Ποιος ο λόγος που η ΧΑΠ εμφανίζεται περισσότερο στις γυναίκες

Παρατηρείται πιο σοβαρή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια  στις γυναίκες από ότι τους άντρες και ενδεχομένως σε αυτό συμβάλλει το μικρότερο μέγεθος των αεραγωγών τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Φόρμα Εγγραφής
kontogiannis

Ο Dr. Surya Bhatt, του University of Alabama, δήλωσε ότι η εμφάνιση ΧΑΠ στις γυναίκες προσεγγίζει με γρήγορο ρυθμό αυτή των αντρών και η νόσος των αεραγωγών μπορεί ενδεχομένως να κρύβεται πίσω από τα υψηλά νούμερα ΧΑΠ στις γυναίκες.

Σημείωσε ότι όταν οι αεραγωγοί στενεύουν λόγω του καπνίσματος, η επίπτωση στα συμπτώματα και στην επιβίωση είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες.

Όπως δήλωσε, η διαφορά στις διαστάσεις αεραγωγών ακόμα και μετά από προσαρμογές για ύψος και μέγεθος πνευμόνων, και η μεγαλύτερη επίδραση των αλλαγών στο μέγεθος των αεραγωγών στην κλινική εικόνα γυναικών ήταν αξιοσημείωτες στο ότι οι γυναίκες φάνηκε να έχουν χαμηλότερο απόθεμα έναντι της εμφάνισης νόσου των αεραγωγών και ΧΑΠ.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 10.000 ανθρώπων –καπνιστών πρώην και νυν και μη καπνιστών.

Η ηλικία τους ήταν 45 έως 80 ετών και αντιμετωπίστηκαν σε 21 κλινικές των ΗΠΑ μεταξύ 2008 και 2011, ενώ στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν έως το 2020.

Μετά από αξονική τομογραφία, η ομάδα διαπίστωσε ότι σε 420 ανθρώπους που δεν κάπνισαν ποτέ, οι άντρες είχαν πιο παχιά τοιχώματα αεραγωγών σε σχέση με τις γυναίκες.

Μετά από προσαρμογές, οι διαστάσεις του αυλού των αεραγωγών φάνηκαν να είναι χαμηλότερες στις γυναίκες.

Σε 9.363 πρώην και νυν καπνιστές, οι άντρες είχαν μεγαλύτερη πάχυνση τοιχωμάτων και οι γυναίκες πιο στενή διάμετρο αυλού των αεραγωγών.

Αλλαγή μιας μονάδας σε κάθε μια από τις μετρήσεις των αεραγωγών οδηγούσε σε χαμηλότερη πνευμονική λειτουργία, περισσότερη δύσπνοια, φτωχότερη ποιότητα ζωής και χειρότερη επιβίωση των γυναικών σε σύγκριση με τους άντρες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Radiology.

Bookmark and Share

userBanner201901

userBanner

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts