Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2022

Long Covid μπορεί να εμφανίσουν και τα παιδιά έως 14 ετών

Έρευνα έδειξε ότι και τα παιδιά έως 14 ετών που μολύνθηκαν από τον κορονοϊό μπορούν να εμφανίσουν μακρά COVID-19 όπως και οι ενήλικες. Τα συμπτώματα φαίνεται να διαρκούν τουλάχιστον για δύο μήνες.

Φόρμα Εγγραφής
kontogiannis

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Σελίνα Κίκενμποργκ Μπεργκ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο παιδιατρικό περιοδικό «The Lancet Child & Adolescent Health», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 11.000 παιδιά 0-14 ετών με θετικό τεστ κορονοϊού, καθώς και για 33.000 παιδιά χωρίς Covid-19 (η ομάδα ελέγχου για λόγους σύγκρισης).

Διαπιστώθηκε ότι όλες οι ηλικιακές ομάδες των παιδιών με COVID-19 είναι πιθανότερο να έχουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα δύο μήνες μετά την αρχική λοίμωξη: Τα ποσοστά μακράς COVID-19 ήταν 40% στις ηλικίες 0-3 ετών, 38% στις ηλικίες 4-11 ετών και 46% στις ηλικίες 12-14 ετών. Τα αντίστοιχα χαμηλότερα ποσοστά ήταν 27%, 34% και 41% για τα παιδιά χωρίς COVID-19.

Μέχρι σήμερα οι περισσότερες έρευνες πάνω στη μακρόχρονη COVID-19 είχαν εστιάσει σε ενήλικες και εφήβους. Ορισμένα συμπτώματα (εναλλαγές ψυχικής διάθεσης, πονοκέφαλοι, στομαχόπονοι, κόπωση κ.ά.) μπορεί να εμφανιστούν και σε παιδιά χωρίς Covid-19, αλλά η νέα μελέτη δείχνει ότι τέτοια συμπτώματα συμβαίνουν κάπως συχνότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στα παιδιά που προηγουμένως είχαν αρρωστήσει από τον κορονοϊό.

Τα συχνότερα παρατεταμένα συμπτώματα COVID-19 που εμφανίστηκαν στις ηλικίες 0-3 ετών ήταν οι διαταραχές ψυχικής διάθεσης, τα εξανθήματα και οι στομαχόπονοι. Στις ηλικίες 4-11 ετών τα κύρια συμπτώματα είναι οι εναλλαγές διάθεσης, οι δυσκολίες μνήμης και συγκέντρωσης και τα εξανθήματα. Τέλος, στις ηλικίες 12-14 ετών τα κύρια συμπτώματα που εμφανίζονται είναι η κόπωση, οι διαταραχές διάθεσης και η δυσκολία μνήμης και συγκέντρωσης.

 

Πηγή: The Lancet Child & Adolescent Health

Bookmark and Share

userBanner201901

userBanner

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts