Ωτοβελονισμός: Μια αποτελεσματική θεραπεία για να χάσετε βάρος

Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2023 14:49
Σεγρέδου Μαρκέλλα

Φυσίατρος - Ειδικός Ιατρικού Βελονισμού
Website | Facebook | Instagram | YouTube

Ο ωτοβελονισμός αναφέρεται σε εκείνη τη μορφή βελονισμού, η οποία εφαρμόζεται αποκλειστικά στο αυτί. Το ανθρώπινο αυτί είναι ένα όργανο με πλούσια νεύρωση και άρα περιοχή με πλήθος νευρικών απολήξεων και θεωρείται πως αντιπροσωπεύει μια μικρογραφία των ανατομικών δομών του σώματος (αυχένας, μέση, γόνατα, ισχία, καρπός, ώμοι, στομάχι, ήπαρ, έντερο, νεφρά κτλ). Παράλληλα, εντοπίζονται και περιοχές που αφορούν σε ψυχοσωματικά και άλλα συμπτώματα όπως άγχος, φόβος, αϋπνία, βουλιμία, εξαρτήσεις κ.ά.

Όπως και στον σωματοβελονισμό, τοποθετούνται βελόνες σε συγκεκριμένες περιοχές – σημεία για 20 λεπτά περίπου ενώ ανάλογα με την περίπτωση, χρησιμοποιούνται και ειδικές αυτοκόλλητες βελόνες, οι οποίες ονομάζονται ημιμόνιμες γιατί μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα ακόμα και από τον ίδιο τον ασθενή οποιαδήποτε στιγμή. Η θεραπεία εφαρμόζεται συνήθως μία ή δύο φορές την εβδομάδα,ο ασθενής μπορεί να αποχωρήσει από το ιατρείο, να συνεχίσει κανονικά τις δραστηριότητές του και να επανέλθει μετά από μερικές εβδομάδες για αντικατάσταση αυτών ή ακόμα και εφαρμογή τους σε άλλα σημεία ή στο άλλο αυτί.

Πολλές είναι οι ιατρικές εργασίες στη Δύση που επιβεβαιώνουν τη δράση του ωτοβελονισμού στην αναστολή της όρεξης και τη μείωση του χρόνου κορεσμού καθώς και στην μείωση της επιθυμίας για γλυκά. Σε αυτές έρχεται να προστεθεί μια νέα μελέτη που διεξήχθη στην Ιαπωνία, η οποία υποστηρίζει πως ο βελονισμός μπορεί να μειώσει το βάρος και να περιορίσει σημαντικά την διάθεση για φαγητό βελτιώνοντας παράλληλα τη διαδικασία της πέψης και ενισχύοντας τον μεταβολισμό. Μάλιστα, η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα αυτή αντικαθιστούσε τις ημιμόνιμες βελόνες με ειδικά μεταλλικά σφαιρίδια που προσαρτήθηκαν στο πτερύγιο με αυτοκόλλητη ταινία.

Η έρευνα

Η συγκεκριμένη έρευνα ανακοινώθηκε στις εργασίες του 30ού Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την Παχυσαρκία, που έλαβε χώρα στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας και επικεντρώθηκε σε 81 υπέρβαρους/παχύσαρκους άνδρες, οι οποίοι παρακολουθούνταν επί τρεις μήνες. Πέρα από την τοποθέτηση των σφαιριδίων βελονισμού σε έξι σημεία στο πτερύγιο των αυτιών τους, οι άνδρες κλήθηκαν να κρατήσουν ημερολόγιο στο οποίο κατέγραφαν αναλυτικά το πρόγραμμα διατροφής τους. Η αντικατάσταση των ειδικών σφαιριδίων γινόταν δύο φορές την εβδομάδα ενώ μάλιστα τους ζητήθηκε να μειώσουν την πρόσληψη τροφής τους στη μισή ποσότητα.

Μετά από τρεις μήνες, τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι άνδρες είχαν χάσει κατά μέσο όρο 4 εκατοστά από την περιφέρεια της μέσης τους, μειώνοντας τα γενικότερα ποσοστά λίπους στο σώμα τους κατά 4%, ενώ ο μέσος Δείκτης Μάζας Σώματος των συμμετεχόντων έπεσε κατά σχεδόν 3 μονάδες.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της παραπάνω μελέτης, ο ωτοβελονισμός δύναται να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, όταν εφαρμόζεται συνδυαστικά με διατροφικό πρόγραμμα και βέβαια αυξημένη δραστηριότητα.

Μια πρωτοποριακή χρήση του βελονισμού

«Το αυτί του ανθρώπου θεωρείται ένα πλήρες μικροσύστημα για τη θεραπεία με βελονισμό. Στο πτερύγιο εντοπίζονται πολλές διαφορετικές περιοχές, καθεμία από τις οποίες αντιστοιχεί σε ένα ξεχωριστό όργανο του σώματος, μία ξεχωριστή λειτουργία καθιστώντας έτσι τον ωτοβελονισμό, ένα αυτόνομο σύστημα θεραπείας για ολόκληρο το σώμα», μας ενημερώνει η κυρία Μαρκέλλα Σεγρέδου, ιατρός Αποκατάστασης και Ειδικός Ιατρικού Βελονισμού.

«Ο ωτοβελονισμός είναι μια ευρέως διαδεδομένη και εύκολη στην πρακτική της θεραπευτική τεχνική, που χρησιμοποιείται ανάλογα με την πάθηση και μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία είτε μόνος του, ως αυτόνομη θεραπεία είτε σε συνδυασμό με σωματοβελονισμό, με στόχο την ενίσχυση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων.

Συγκεκριμένα για την μείωση του σωματικού βάρους, διεγείροντας συγκεκριμένες περιοχές που σχετίζονται με το στομάχι, την πείνα, την όρεξη, το άγχος, για ορισμένο διάστημα, μπορούμε να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο των διατροφικών συνηθειών, να ενισχύσουμε την πειθαρχία σε ένα διατροφικό πρόγραμμα, να βελτιώσουμε την διαδικασία της πέψης, την κινητικότητα του εντέρου, να ρυθμίσουμε διαταραχές στην διαδικασία του μεταβολισμού ώστε να επιτευχθεί ο στόχος μας.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι δυσκολεύονται να διατηρήσουν ή να μειώσουν το σωματικό τουςβάρος. Ο ειδικός θεραπευτής, αφού λάβει το πλήρες ιατρικό ιστορικό του ασθενή, θα εντοπίσει την αιτία της δυσκολίας και θα προτείνει το κατάλληλο θεραπευτικό πρωτόκολλο, συνήθως σε συνδυασμό με ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής, που θα προσαρμοστεί καλύτερα για εκείνον και μία πρόταση αύξησης δραστηριότητας».

Σε περίπτωση που αναζητάτε περισσότερες πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα του ωτοβελονισμού στον στόχο της απώλειας σωματικού βάρους, η φυσίατρος και ειδικός ιατρικού βελονισμού κ. Μαρκέλλα Σεγρέδου είναι πάντα στη διάθεσή σας στο τηλέφωνο 210 8022142, προκειμένου να απαντήσει σε σχετικές απορίες και να σας ενημερώσει αναλυτικά για τις ενδείξεις εφαρμογής του ιατρικού βελονισμού.

Ακολουθήστε την κυρία Σεγρέδου στα SocialMediaFacebook Instagram

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη