Ζεσταίνεστε με κλιματιστικό; Αυτά τα προβλήματα υγείας παραμονεύουν!

Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2017 11:02

Aν έχετε επιλέξει το κλιματιστικό ως κύρια και αποκλειστική πηγή θέρμανσης στο χώρο σας, θα πρέπει να γνωρίζετε και να λάβετε υπ’όψιν ορισμένες παράμετρους που μπορούν να βλάψουν την υγεία σας.

Η αποκλειστική ψύξη ή θέρμανση του χώρου από κλιματιστικό, μπορεί να ευθύνεται για πονοκεφάλους, ζαλάδες ή επιδείνωση της αλλεργίας σας. Σύμφωνα με γαλλική μελέτη, όσοι εργαζόμενοι δουλεύουν σε χώρους που θερμαίνονται από κλιματιστικό, παρουσιάζουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν λοιμώξεις και άλλες παθήσεις του αναπνευστικού, συγκριτικά με άλλους εργαζόμενους σε χώρους που χρησιμοποιείται άλλου τύπου θέρμανσης, π.χ καλοριφέρ. Οι ειδικοί προτείνουν σε όσους υποφέρουν από χρόνια ιγμορίτιδα να μην παραμένουν για περισσότερο από μισή ώρα σε χώρους που κλιματίζονται καθώς η υπερβολική χρήση κλιματιστικών μπορεί να καταστρέψει σε μεγάλο βαθμό τον φυσιολογικό μηχανισμό φίλτρου της ρινικής αναπνοής.

Η χρήση του κλιματιστικού έχει συνδεθεί και με προβλήματα όπως ο βήχας, η δύσπνοια και ρινικά προβλήματα όπως η βρογχίτιδα καθώς ο αέρας του κλιματιστικού ζεσταίνει μεν αλλά παράλληλα ξηραίνει την ατμόσφαιρα.Αν πάλι δεν καθαρίζονται σωστά οι μονάδες τα κλιματιστικά, σε συνδυασμό με το ξηρό κλίμα που δημιουργείται στον κλειστό χώρο, ευνοούν την ανάπτυξη μικροοργανισμών που προκαλούν ερεθισμούς και λοιμώξεις, όπως η επιπεφυκίτιδα. Στην περίπτωση που φοράτε φακούς επαφής θα καταλάβετε αμέσως τη ξηρασία στην ατμόσφαιρα καθώς τα μάτια αρχίζουν να τσούζουν και νιώθετε ενοχλήσεις. 

Τι πρέπει να προσέχετε

Είναι αυτονόητο πως πρέπει να είστε συνεπείς με τον καθαρισμό της μονάδας του κλιματιστικού αλλά θα πρέπει να προσέχετε πάντα και την θερμοκρασία που επιλέγετε. Η διαφορά με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, δεν πρέπει να ξεπερνά τους 10 βαθμούς-για παράδειγμα αν έχει 12 βαθμούς Κελσίου, το κλιματιστικό πρέπει να είναι ρυθμισμένο στους 20-22 βαθμούς, που είναι και μια ιδανική θερμοκρασία για τους χειμερινούς μήνες.

Να θυμάστε τέλος πως η παραμέληση της αλλαγής των φίλτρων των κλιματιστικών, εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία ιδιαίτερα όσων πάσχουν από αλλεργίες, ρινίτιδες, ωτίτιδες ή ιγμορίτιδες.

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη