Οι σημαντικότεροι λόγοι για να εντάξετε την παρεξηγημένη μπάμια στη διατροφή σας

Παρασκευή, 26 Μαϊος 2017 11:15

Η μπάμια είναι ένα καλοκαιρινό λαχανικό με πολλά οφέλη για τον οργανισμό αν και στερείται δημοφιλίας σε σχέση με τα υπόλοιπα λαχανικά αυτής της εποχής. Πρόκειται πάντως για μια τροφή που καταναλώνεται με διάφορους τρόπους, σε όλο τον κόσμο, και μετρά ιστορία 3.5000 χρόνων, με καταγωγή μάλλον από Αιθιοπία.

Τα θρεπτικά της συστατικά της μπάμιας είναι πολλά και οι θερμίδες της λίγες. Ένα φλιτζάνι ωμές μπάμιες περιέχει λίγο πάνω από 30 θερμίδες, περίπου 3 γραμμάρια διαιτητικών ινών, 2 γραμμάρια πρωτεΐνης, 7,6 γραμμάρια υδατάνθρακες και 0,1 γραμμάρια λίπους. Επίσης μας προσφέρει βιταμίνη K, βιταμίνης C, φολικό οξύ, χαλκό , μαγνήσιο, βιταμίνης Β6 κ.α

Οι βασικότεροι λόγοι για να εντάξετε τις μπάμιες στο καλοκαιρινό σας τραπέζι είναι οι εξής:

Μειώνουν τη χοληστερόλη

Οι μπάμιες βοηθούν το πεπτικό σύστημα να λειτουργεί καλύτερα συστήματος και διατηρούν τα καλά επίπεδα χοληστερόλης λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Αυτό εξηγείται καθώς οι διαλυτές στο νερό ίνες διασπώνται στο πεπτικό σύστημα και δεσμεύουν παράλληλα τη χοληστερόλη των υπόλοιπων τροφών έτσι ώστε να μπορεί να εκκρίνεται μαζί με άλλα απόβλητα.

Θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Η πλούσια περιεκτικότητα του λαχανικού σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και απομακρύνει τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες,.

Είναι ιδανικές για τις εγκυμονούσες

Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α, βιταμινών Β1, Β2, Β6, η βιταμίνη C, οι φυτικές ίνες και το φολικό οξύ είναι απαραίτητα στοιχεία για υγιεινή διατροφή τους 9 αυτούς σημαντικούς μήνες.

Φροντίζουν και το δέρμα

Τα αντιοξειδωτικά της βιταμίνης Α είναι πηγή ζωής για το δέρμα, καθυστερώντας ακόμα και τις ρυτίδες

Συνεισφέρουν στην καλή καρδιακή λειτουργία

Αυτό οφείλεται στις φυτικές ίνες καθώς έχει εξακριβωθεί πως οι μεγάλες ποσότητες των συγκεκριμένων ινών μπορεί να μειώσουν τα επιβλαβή επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και να σας προστατεύσουν από τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου, παχυσαρκίας και διαβήτη.

Βοηθούν την υγεία των οστών

Τα τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, στα οποία συγκαταλέγονται και οι μπάμιες , βοηθούντην υγεία των οστών απορροφώντας το ασβέστιο.

Σταματούν τη δυσκοιλιότητα

Η κατανάλωση ινών βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και σας βοηθά με τη υγεία του εντέρου σας, μειώνοντας το φούσκωμα, τα αέρια και τις κράμπες.

Το μόνο αρνητικό που μπορούμε να καταλογίσουμε στις εξαιρετικά θρεπτικές μπάμιες είναι τα υψηλά επίπεδα οξαλικών που περιέχει, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με πέτρες στα νεφρά και τη χολή καθώς ενώνονται με τις υπάρχουσες πέτρες και μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα.

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη