Η σωματική άσκηση μειώνει τα επίπεδα στρες στον εγκέφαλο και ευνοεί την καρδιά

Τρίτη, 16 Απριλίου 2024 08:49

Είναι ευρέως γνωστό, ότι η σωματική άσκηση ευνοεί την υγεία μας συνολικά και έχει πολλά οφέλη για το σώμα μας. Μία νέα έρευνα ωστόσο συνδέει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου με την καλή υγεία της καρδιάς και αποδεικνύει ότι η σωματική άσκηση μπορεί να ωφελήσει σημαντικά και τα δύο.

Η μελέτη, η οποία αναρτήθηκε στο Journal of the American College of Cardiology αναφέρει, ότι η σωματική άσκηση έχει την ικανότητα να μειώνει τα επίπεδα του στρες στον εγκέφαλο.

Ενισχύοντας το συμπέρασμα αυτό, η μελέτη που πραγματοποίησαν οι ερευνητές διαπίστωσε, ότι η άσκηση προσέφερε τα μεγαλύτερα οφέλη για την καρδιά σε άτομα με ιστορικό κατάθλιψης.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Ahmed Tawakol, ερευνητής και καρδιολόγος στο Ερευνητικό Κέντρο Καρδιαγγειακής Απεικόνισης στο MGH επισημαίνει: «Η σωματική δραστηριότητα ήταν περίπου δύο φορές πιο αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου μεταξύ των ατόμων με κατάθλιψη».

Η ομάδα του Δρ. Tawakol ανέλυσε στοιχεία 10 ετών κατά μέσον όρο για περισσότερα από 50.000 άτομα που ήταν εγγεγραμμένα στη βάση δεδομένων της βιοτράπεζας Mass General Brigham Biobank. Όλοι οι συμμετέχοντες διατηρούσαν αρχεία για τη φυσική τους δραστηριότητα.

Από αυτούς, 774 άτομα υποβλήθηκαν επίσης σε απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου και άλλες εξετάσεις που μετρούν την εγκεφαλική δραστηριότητα που συνδέεται με το στρες.

Κατά τη διάρκεια των 10 χρόνων που διήρκησε ο έλεγχος, σχεδόν το 13% των συμμετεχόντων συνέχισε να αναπτύσσει καρδιακή νόσο, τόνισαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, οι άνθρωποι που πληρούσαν τις τυπικές συστάσεις για τη σωματική δραστηριότητα είχαν 23% λιγότερες πιθανότητες να έχουν μια τέτοια διάγνωση.

Ακόμη, η ομάδα του Tawakol παρατήρησε, ότι τα ίδια άτομα παρουσίαζαν σημαντικά λιγότερη εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με το άγχος σε σχέση με τα άτομα που ασκούνταν λιγότερο.

Αναλυτικότερα, οι άνθρωποι που αθλούνταν περισσότερο και διέθεταν μία καλύτερη σωματική κατάσταση είχαν μεγαλύτερη δραστηριότητα στο κέντρο λήψης αποφάσεων του εγκεφάλου, στο κέντρο ελέγχου των παρορμήσεων, στον προμετωπιαίο φλοιό. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, αυτή η περιοχή είναι γνωστό, ότι ασκεί κάποιον έλεγχο στα κέντρα του στρες στον εγκέφαλο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν, ότι τα χαμηλότερα επίπεδα στρες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Γεγονός, που επιβεβαιώθηκε από τις θετικές αλλαγές που προκαλούσε η άσκηση στους ανθρώπους με ιστορικό κατάθλιψης.

Ο Tawakol τόνισε σε δελτίο Τύπου του MGH: «Οι επιδράσεις στη δραστηριότητα του εγκεφάλου που σχετίζεται με το στρες μπορούν να εξηγήσουν αυτή τη νέα παρατήρηση».

Ο ίδιος συνιστά στους γιατρούς να αναφέρουν τη σύνδεση εγκεφάλου-καρδιάς κάθε φορά που συμβουλεύουν τους ασθενείς σχετικά με τα οφέλη της άσκησης.

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη