Ευρυαγγείες: ακροβατώντας μεταξύ αισθητικής και πάθησης

Τρίτη, 15 Μαρτίου 2016 10:43
Χαράλαμπος Κ. Ηλίας

 Αγγειοχειρουργός - Αγγειολόγος
Website | Facebook | Instagram | YouTube | Τwitter

Τα τριχοειδή και επιφανειακά αγγεία που φαίνονται και διαγράφονται στο δέρμα ονομάζονται ευρυαγγείες .Εμφανίζονται συχνότερα στο γυναικείο φύλο στην συντριπτική τους πλειοψηφία αλλά σε ένα ποσοστό 15-20% εμφανίζονται και στους άνδρες που έχουν φλεβική ανεπάρκεια.

Στο πρόσωπο η συχνότητα είναι ίδια και στα δύο φύλα. Έτσι λοιπόν οι ευρυαγγείες μπορεί να είναι λεπτές κόκκινες τριχοειδείς, ή πιο μεγάλες μπλε χρώματος ή μωβ και τέλος υπάρχουν οι κιρσοειδείς ευρυαγγείες που προεξέχουν στο δέρμα. Οι τελευταίες εκτός του αισθητικού προβλήματος δημιουργούν ενοχλήσεις , όπως κάψιμο, φαγούρα, τοπικό πόνο ,μούδιασμα, παραισθησίες και αίσθημα ηλεκτρισμού.

Αρκετές γυναίκες αναφέρουν ότι καταλαβαίνουν τις ευρυαγγείες όταν πρωτοεμφανίζονται, την ώρα που δημιουργούνται, καθώς αισθάνονται έναν ξαφνικό τοπικό πόνο! Οι ευρυαγγείες εμφανίζονται σε διάφορα σημεία των ποδιών, μηρούς και κνήμες καθώς και πίσω από το γόνατο. Πιο ασυνήθιστες θέσεις είναι κάτω από το στήθος, στην κοιλιά και στην πλάτη. Φυσικά τις συναντάμε και στο πρόσωπο με μεγάλη συχνότητα σε άντρες και γυναίκες, είναι κυρίως τριχοειδείς κόκκινου χρώματος.

Για ποιους λόγους εμφανίζονται οι ευρυαγγείες;

Η αιτία τους είναι πολυπαραγοντική, δηλαδή δημιουργούνται λόγω καθιστικής ζωής, παρατεταμένης ορθοστασίας, κληρονομικότητας και εξαιτίας εγκυμοσύνης, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ορμόνες αυξάνονται στο σώμα ,επιδρούν στο φλεβικό τοίχωμα και διογκώνουν τις φλέβες.

Τα αντισυλληπτικά, η υπερβολική ηλιοθεραπεία, το καυτό νερό και οι τραυματισμοί των κάτω άκρων συντελούν στην επιδείνωσή τους, καθώς και η χρήση συσκευών μαυρίσματος( solarium) και αδυνατίσματος.Όταν οι ευρυαγγείες πολλαπλασιάζονται τότε προκαλούν συμπτώματα , τροφοδοτούνται από άλλες βαθύτερες φλέβες και είναι πιο ανθεκτικές στην θεραπεία.Τότε υποκρύπτεται κάποιου βαθμού φλεβική ανεπάρκεια και σωστό είναι ο ασθενής να ελεγχθεί σε όλο του το φλεβικό δίκτυο, ιδίως το επιπολής καθώς και στις σύστοιχες βαλβίδες.

Με ποιο τρόπο αντιμετωπίζονται;

Η αντιμετώπισή τους γίνεται στο ιατρείο με συνεδρίες, 5-8 τον αριθμό , αναλόγως της βαρύτητας , της χρονιότητας και της εξάπλωσής τους.Χρησιμοποιώ τις μικροσκληρυντικές ενέσεις με υγρό και αφρό για τις μεγαλύτερες φλέβες και το laser για τις μικρές τριχοειδείς και αραχνοειδείς ευρυαγγείες. Σε διογκωμένες και μεγάλης διαμέτρου κιρσοειδούς τύπου φλέβες, είναι καλύτερη η μικροχειρουργική τεχνική. Το 80% των περιπτώσεων αναφέρουν ανακούφιση των ποδιών στο περπάτημα και στην ορθοστασία μετά από τις πρώτες θεραπείες.

Ο συνδυασμός και των τριών αυτών μεθόδων αγγίζει ποσοστά επιτυχίας που φτάνουν και ξεπερνούν το 90 %.Είναι καλύτερα να ξεκινά κανείς από τις μεγαλύτερες προς τις μικρότερες φλέβες και από χαμηλότερες στις κνήμες προς τις ψηλότερες στο μηρό.
Οι συνεδρίες γίνονται συνήθως κάθε εβδομάδα ή 10 ημέρες και πρέπει να αποφεύγονται οι ζεστοί μήνες του καλοκαιριού, διότι τα ποσοστά επιτυχίας είναι μειωμένα και κάποιες καφέ κηλίδες που εμφανίζονται αργούν περισσότερο να φύγουν.
Χρειάζεται υπομονή και επιμονή από γιατρό και ασθενή, διότι τα αποτελέσματα είναι εμφανή από τις 3-4 εβδομάδες και μετά , όπως επίσης είναι συνεχής η σταδιακή εξαφάνιση των ευρυαγγειών ακόμα και για 3 μήνες μετά το πέρας των συνεδριών.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.iliasxar.gr ή επικοινωνήστε με το κ. Χαράλαμπο Ηλία, Αγγειοχειρουργό, τηλ.: 2107296277, 6944261464

Διαβάστε ακόμα από τον κ.Χ.Ηλία

Οι κιρσοί των κάτω άκρων δεν είναι αισθητικό πρόβλημα

Η " κρυφή" φλεβική ανεπάρκεια και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης των κάτω άκρων

Το λιποίδημα δεν ειναι πάχος, ειναι πάθηση

Επιπλοκές και αντιμετώπιση της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας

Το διαβητικό πόδι και οι επιπλοκές του

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη