Δημοσιεύθηκε: Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020

COVID-19: Τα «SOS» μέτρα για την προστασία ασθενών με γυναικολογικό καρκίνο

Σιούλας Βασίλης

Σιούλας Βασίλης
Μαιευτήρας - Γυναικολόγος
sioulas-gyn.gr

https://www.facebook.com/sioulasgyn

Kαθώς συνεχίζεται η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού COVID-19 στην παγκόσμια κοινότητα, με τη χώρα μας να καταγράφει καθημερινά νέα κρούσματα, η ανάγκη για την προστασία των ευπαθών ομάδων είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Στο πλαίσιο αυτό, ο Μαιευτήρας-Γυναικολόγος με εξειδίκευση στη Γυναικολογική Ογκολογία, κ. Βασίλης Σιούλας απευθυνόμενος στις γυναίκες με γυναικολογικό καρκίνο προβαίνει σε μια σειρά από συστάσεις για την αποτελεσματική προστασία τους από τον νέο κορωνοϊό.

Φόρμα Εγγραφής
kontogiannis

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον COVID-19

Ο COVID-19 ανήκει στην οικογένεια των κορωνοϊών. Όπως η γρίπη ή το κοινό κρυολόγημα, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω σταγονιδίων που παράγονται κατά το βήχα ή το φτέρνισμα. Στα κλασικά συμπτώματα που συνοδεύουν τη λοίμωξη από COVID-19 περιλαμβάνονται o πυρετός, ο βήχας και η δυσκολία στην αναπνοή. Αυτά μπορεί να εμφανιστούν 2-14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό. Δυστυχώς, ο COVID-19 έχει τη δυνατότητα να προκαλεί και μεγαλύτερα προβλήματα (π.χ. πνευμονία) ή ακόμα και να είναι θανατηφόρος. Στους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση σοβαρότερων μορφών της νόσου ανήκουν οι ηλικιωμένοι και όσοι αντιμετωπίζουν μείζονα προβλήματα υγείας, όπως οι πάσχοντες από καρκίνο.

Ποιοι λόγοι επιβάλλουν την αυξημένη προστασία των ασθενών με γυναικολογικό καρκίνο

Οι πάσχουσες από γυναικολογικό καρκίνο έχουν συνήθως εξασθενημένο αμυντικό σύστημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό οφείλεται στη χορήγηση χημειοθεραπείας. Παρ' όλα αυτά, μια πρόσφατη, μεγάλη χειρουργική επέμβαση ή η εντατική ακτινοθεραπεία μπορούν, επίσης, να επηρεάσουν τους ανοσολογικούς μηχανισμούς των ασθενών. H λήψη προληπτικών μέτρων με στόχο την ελάττωση της πιθανότητας έκθεσης στον ιό είναι λοιπόν απαραίτητη για τις ασθενείς με γυναικολογικό καρκίνο και τους συγγενείς τους.

Τα μέτρα προφύλαξης των ασθενών με γυναικολογικό καρκίνο

Αν έχετε ιστορικό γυναικολογικού καρκίνου, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες:

- Να πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ιδιαίτερα μετά την τουαλέτα, πριν φάτε και αφότου φτερνιστείτε, βήξετε ή φυσήξετε τη μύτη σας. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, χρησιμοποιείστε αντισηπτικά gel χεριών με τουλάχιστον 60% περιεκτικότητα σε αλκοόλη

- Μην ακουμπάτε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας, ειδικά αν δεν έχετε πλύνει τα χέρια σας

- Να αποφεύγετε τους κλειστούς χώρους, ιδιαίτερα όταν συνυπάρχει μεγάλος αριθμός ατόμων

- Να αποφεύγετε την κοντινή επαφή με αρρώστους

- Να καθαρίζεται επιμελώς τους χώρους που χρησιμοποιείτε (π.χ. πόμολα, τραπέζια/επιφάνειες, τηλέφωνα κλπ) με ειδικά απολυμαντικά μαντήλια ή διαλύματα

- Να βεβαιωθείτε πως οι άνθρωποι που ζουν μαζί σας ή σας φροντίζουν ακολουθούν, επίσης, τις σχετικές οδηγίες και είναι εμβολιασμένοι (π.χ. για τη γρίπη)

Αν εμφανίσετε κάποιο ανησυχητικό σύμπτωμα, μιλήστε άμεσα στον ιατρό σας για να σας κατευθύνει ανάλογα. Σε αυτή την περίπτωση, η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη, προκειμένου να μην μεταδοθεί η λοίμωξη και στους γύρω σας.

Πηγές
1) Memorial Sloan Kettering Cancer Center
2) Centers for Disease Control and Prevention

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.sioulas-gyn.gr ή καλέστε στο 210 300 68 18.

Ο Βασίλης Σιούλας, είναι Μαιευτήρας – Γυναικολόγος στην Αθήνα, με εξειδίκευση στη Γυναικολογική Ογκολογία στο διεθνούς φήμης Memorial Sloan Kettering Cancer Center της Νέας Υόρκης. Συνεργάζεται με τα νοσοκομεία ΜΗΤΕΡΑ, όπου είναι Υπεύθυνος του Ιατρείου Γυναικολογικής Ογκολογίας, και ΥΓΕΙΑ, ενώ διατηρεί το ιδιωτικό του ιατρείο στην Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 105-107.

 

Bookmark and Share

Κλείστε ραντεβού με τον γιατρό!

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά!

userBanner201901

userBanner

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts