Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019

Καρκίνος του ενδομητρίου: Mην αγνοείτε την κολπική αιμόρροια που εμφανίζεται μετά την εμμηνόπαυση!

Σιούλας Βασίλης

Σιούλας Βασίλης
Μαιευτήρας - Γυναικολόγος
sioulas-gyn.gr

https://www.facebook.com/sioulasgyn

Ο καρκίνος του ενδομητρίου διαγιγνώσκεται σε αρχικό στάδιο στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, λόγω της εμφάνισης θορυβωδών συμπτωμάτων που οδηγούν τις ασθενείς στην έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας. Ανάμεσα σε αυτά, κυρίαρχη θέση κατέχει η μετεμμηνοπαυσιακή κολπική αιμόρροια.    

Φόρμα Εγγραφής
kontogiannis

Ποια είναι τα κυριότερα αίτια της μετεμμηνοπαυσικής κολπικής αιμόρροιας;

Στα κυριότερα αίτια απώλειας αίματος από τον κόλπο μετά την εμμηνόπαυση ανήκουν:

  • Η ατροφία των ιστών, ως αποτέλεσμα των χαμηλών επιπέδων οιστρογόνων
  • Ο καρκίνος ενδομητρίου
  • Η υπερπλασία του ενδομητρίου, η οποία, όταν συνοδεύεται από ατυπία, έχει μεγάλη πιθανότητα να οδηγήσει σε καρκίνο του ενδομητρίου
  • Οι πολύποδες του ενδομητρίου
  • Τα ινομυώματα της μήτρας, τα οποία, όταν κάνουν την εμφάνισή τους, μεγαλώνουν γρήγορα ή συνοδεύονται από συμπτώματα σε αυτές τις ηλικίες, εγείρουν την υποψία κακοήθειας
  • Η αδενομύωση, δηλαδή η ανάπτυξη ενδομητρικού ιστού, που φυσιολογικά περιβάλλει την κοιλότητα της μήτρας, εντός του μυϊκού της τοιχώματος
  • Τα φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως είναι τα αντιπηκτικά ή η ορμονική θεραπεία υποκατάστασης
  • Άλλες κακοήθειες του γυναικείου γεννητικού συστήματος, όπως ο καρκίνος του τραχήλου, των ωοθηκών και του κόλπου
  • Η ακτινοθεραπεία στην περιοχή κατά το παρελθόν

Πόσο πιθανό είναι να έχω καρκίνο του ενδομητρίου αν δω αίμα από τον κόλπο μετά την εμμηνόπαυση;

Η μετεμμηνοπαυσιακή κολπική αιμόρροια μπορεί να υποκρύπτει καρκίνο του ενδομητρίου στο 10% περίπου των περιπτώσεων. Όταν, όμως, συνυπάρχουν προδιαθεσικοί παράγοντες για καρκίνο ενδομητρίου (π.χ. ατοκία, παχυσαρκία, γενετική προδιάθεση, σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση, λήψη ταμοξιφαίνης), ο κίνδυνος αυτός είναι σημαντικά μεγαλύτερος. 

Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω για να τεθεί η διάγνωση;

Η εμφάνιση μετεμμηνοπαυσιακής κολπικής αιμόρροιας επιβάλλει την άμεση γυναικολογική εξέταση.  Βασικοί πυλώνες της διερεύνησης των συμπτωμάτων της ασθενούς είναι η λήψη του πλήρους ιστορικού της, η κλινική της εξέταση, ο έλεγχος με PAP test, ειδικά αν δεν έχει γίνει πρόσφατα, και το υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων. Στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο Ιατρός μπορεί να συστήσει λήψη βιοψίας από το ενδομήτριο, συνήθως με διαγνωστική απόξεση. Αρκετές φορές μάλιστα, προτείνεται η διενέργεια υστεροσκόπησης πριν τη διαγνωστική απόξεση. Έτσι, υπό άμεση όραση, είναι δυνατόν να αναγνωριστούν πολύ μικρές περιοχές στο εσωτερικό της ενδομητρικής κοιλότητας με ύποπτα χαρακτηριστικά, συμβάλλοντας στη λήψη στοχευμένων βιοψιών από αυτές και, επομένως, στη μεγαλύτερη ακρίβεια της διάγνωσης.

Τί πρέπει να κάνω αν διαγνωστώ με καρκίνο του ενδομητρίου;

Αν η βιοψία του ενδομητρίου δείξει καρκίνο, το επόμενο βήμα για την ασθενή είναι να επισκεφθεί Γυναικολόγο-Ογκολόγο, δηλαδή Γυναικολόγο με επίσημη εξειδίκευση στη διαχείριση των γυναικολογικών καρκίνων. Ο Γυναικολόγος-Ογκολόγος έχει όλες τις απαραίτητες γνώσεις και τεχνικές δεξιότητες προκειμένου να αξιολογήσει την ασθενή, να  της παρέχει την ενδεικνυόμενη χειρουργική θεραπεία και να συντονίσει τη μετέπειτα αγωγή (αν χρειάζεται) και παρακολούθησή της.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.sioulas-gyn.gr ή καλέστε στο 210 300 68 18.

Ο Βασίλης Σιούλας, είναι Μαιευτήρας – Γυναικολόγος στην Αθήνα, με εξειδίκευση στη Γυναικολογική Ογκολογία στο διεθνούς φήμης Memorial Sloan Kettering Cancer Center της Νέας Υόρκης. Συνεργάζεται με τα νοσοκομεία ΜΗΤΕΡΑ, όπου είναι Υπεύθυνος του Ιατρείου Γυναικολογικής Ογκολογίας, και ΥΓΕΙΑ, ενώ διατηρεί το ιδιωτικό του ιατρείο στην Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 105-107.

Bookmark and Share

Κλείστε ραντεβού με τον γιατρό!

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά!

userBanner201901

userBanner

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts