Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2022

Επιδημιολόγοι παρατηρούν αύξηση στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Oμάδα εργασίας του Γερμανικού Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο στη Χαϊδελβέργη αναφέρει ότι εάν η συμμετοχή στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου παραμείνει στο σημερινό επίπεδο, ο αριθμός των κρουσμάτων στην Γερμανία θα αυξηθεί από περίπου 62.000 σήμερα σε περίπου 77.000 το 2050 λόγω της γήρανσης της πληθυσμού. Ο καρκίνος του εντέρου είναι συνήθως η νόσος της τρίτης ηλικίας.

Φόρμα Εγγραφής
kontogiannis

Αυτός ο αριθμός υπολογίστηκε από ομάδα εργασίας του Γερμανικού Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο στη Χαϊδελβέργη (DKFZ) που παρουσιάζουν τα μοντέλα και τους υπολογισμούς τους στο περιοδικό "Lancet Regional Health".

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος στον κόσμο, με περισσότερα από 1.850.000 νέα περιστατικά ετησίως και η δεύτερη αιτία θανάτου από τον καρκίνο με περισσότερα από 880.000 θύματα.

Στη Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, τα νέα περιστατικά μόνο το 2018 υπολογίστηκαν στα 7.320 (τρίτος συχνότερος καρκίνος) και οι θάνατοι στους 3.400.

Σύμφωνα με την γερμανική ομάδα εργασίας, το ποσοστό των νέων κρουσμάτων διπλασιάζεται μεταξύ των ηλικιών 50 και 60 ετών. Με κάθε επιπλέον δεκαετία ζωής, συνεχίζει να αυξάνεται και ο αριθμός των κρουσμάτων της σοβαρής αυτής νόσου.

"Το σημαντικά υψηλότερο ποσοστό νέων περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου στον ηλικιωμένο πληθυσμό σημαίνει ότι θα πρέπει να αναμένουμε απότομη αύξηση του αριθμού των περιστατικών στο μέλλον.

Εκτός αν καταφέρουμε να βελτιώσουμε την πρόληψη και να αυξήσουμε σημαντικά τη συμμετοχή στον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου", εξηγεί ο Hermann Brenner από το DKFZ.

Οι ερευνητές προσδιόρισαν το σημερινό ποσοστό συμμετοχής στις προληπτικές κολονοσκοπήσεις στη Γερμανία, με βάση τα ανώνυμα ομοσπονδιακά δεδομένα των ασφαλισμένων στο ταμείο Υγείας ΑΟΚ, το οποίο για περισσότερα από 130 χρόνια υποστηρίζει την ασφάλεια και την ολοκληρωμένη ιατρική περίθαλψη σε περίπτωση ασθένειας και ασφαλίζει περισσότερους από 27 εκατομμύρια ανθρώπους - σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού - αποτελώντας έτσι το μεγαλύτερο ταμείο νοσηλευτικής περίθαλψης στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, μέχρι στιγμής, λιγότερο από το 20% των δικαιούχων έχουν αποδεχθεί την προσφορά της προληπτικής κολονοσκόπησης.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών του DKFZ, το ποσοστό συμμετοχής στον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου θα πρέπει να διπλασιαστεί έως το 2030 για να αντισταθμίσει την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων.

Μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να αυξηθεί ακόμη και κατά 3 φορές, από λίγο κάτω από το 20 % σήμερα σε περίπου 60% των δικαιούχων.

Bookmark and Share

userBanner201901

userBanner

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts