Πατσούρας Δημήτριος

Πατσούρας Δημήτριος,
Γενικός Χειρουργός, Χειρουργός Παχέος Εντέρου - Πρωκτού
www.patsouras.gr

Τα περιεδρικά συρίγγια αποτελούν μη φυσιολογική επικοινωνία μεταξύ του βλεννογόνου του πρωκτικού σωλήνα και του δέρματος γύρω από τον πρωκτό. Το βασικό σύμπτωμα που ανησυχεί τους ασθενείς, ώστε να αναζητήσουν τη βοήθεια του ειδικού είναι η εκροή πύου από το δέρμα γύρω από τον πρωκτό.

Φόρμα Εγγραφής
kontogiannis

Ας δούμε την συμπτωματολογία, το πώς τίθεται η διάγνωση του περιεδρικού συριγγίου, αλλά και το τι περιλαμβάνει η θεραπευτική αντιμετώπισή του.

Περιεδρικό συρίγγιο: Πώς δημιουργείται

Το περιεδρικό συρίγγιο είναι η δεύτερη συχνότερη καλοήθη ορθοπρωκτική πάθηση, μετά τις αιμορροΐδες. Το περιεδρικό συρίγγιο είναι μια μη φυσιολογική επικοινωνία μεταξύ του βλεννογόνου του πρωκτικού σωλήνα και του δέρματος γύρω από τον πρωκτό. Όσον αφορά την αιτιοπαθογένειά του, μέχρι στιγμής δεν ξέρουμε τον ακριβή τρόπο που δημιουργείται. Γι’ αυτό και το 80% των περιεδρικών συριγγίων λέγονται ιδιοπαθή. Σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία, τα περιεδρικά συρίγγια προκαλούνται από φλεγμονή των περιπρωκτικών αδενίων. Από τη φλεγμονή αυτή δημιουργούνται περιεδρικά αποστήματα, τα οποία στη συνέχεια προκαλούν τη δημιουργία του περιεδρικού συριγγίου. Ένα μικρό ποσοστό των περιεδρικών συριγγίων μπορεί να οφείλεται σε άλλες παθήσεις όπως οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, ο καρκίνος, η εκκολπωματίτιδα και η φυματίωση.

Συμπτώματα

Το συχνότερο σύμπτωμα του περιεδρικού συριγγίου είναι η εκροή πύου από το δέρμα γύρω από τον πρωκτό, από το λεγόμενο έξω στόμιο του περιεδρικού συριγγίου, γεγονός που γίνεται αντιληπτό από τον ασθενή στο εσώρουχό του.  Κάποιες φορές ο ασθενής μπορεί να παρατηρεί και πρόσμιξη αίματος μέσα στο πύον. Ένα άλλο σύμπτωμα του περιεδρικού συριγγίου είναι ο έντονος κνησμός που προκαλείται στην περιοχή του πρωκτού λόγω της εκροής του πύου και τον ερεθισμό του δέρματος. Ένα πιο σπάνιο σύμπτωμα του περιεδρικού συριγγίου είναι ο πόνος. Συνήθως, ο πόνος οφείλεται στην απόφραξη του συριγγώδους πόρου και στη δημιουργία ενός τοπικού αποστήματος. Στο σημείο αυτό, να διευκρινίσουμε τι εννοούμε με τον όρο απόστημα. Εννοούμε ότι η περιοχή θα είναι εξέρυθρη, θα έχει διογκωθεί και θα είναι πολύ επώδυνη στην ψηλάφηση. Αυτά τα συμπτώματα θα αναγκάσουν τον ασθενή να αναζητήσει βοήθεια από κάποιο χειρουργό.

Διάγνωση του περιεδρικού συριγγίου

Η διάγνωση ενός περιεδρικού συριγγίου είναι κυρίως κλινική. Δηλαδή, όταν προσέρχεται  ένας ασθενής στο ιατρείο προς εξέταση, αυτό που θα δούμε πρώτα είναι το έξω στόμιο του περιεδρικού συριγγίου, δηλαδή μια μικρή τρύπα στο  δέρμα γύρω από τον πρωκτό. Αυτό θα γίνει με την κλινική εξέταση της περιοχής γύρω από τον πρωκτό, καθώς και με μια δακτυλική εξέταση, η οποία θα μας βοηθήσει στο να αναζητήσουμε και το έσω στόμιο του περιεδρικού συριγγίου. Το γεγονός ότι υπάρχει εκροή πύου από το έξω στόμιο, έμμεσα επιβεβαιώνει τη διάγνωσή μας. Ταυτόχρονα, η κλινική εξέταση θα πρέπει να ολοκληρωθεί στο ιατρείο με μια πρωκτοσκόπηση και μια ορθοσκόπηση, η οποία θα μας βοηθήσει να αποκλείσουμε άλλου είδους αιτιολογία των συμπτωμάτων που έχει ο ασθενής και ταυτόχρονα να μπορέσουμε να βρούμε το έσω στόμιο του περιεδρικού συριγγίου.

Τέλος, η διάγνωση του περιεδρικού συριγγίου επιβεβαιώνεται με τη διενέργεια μιας μαγνητικής τομογραφίας κάτω κοιλίας ή ενός ενδορθικού υπερήχου. Η μαγνητική τομογραφία ή ο υπέρηχος, στην ουσία, μας επιτρέπουν τη χαρτογράφηση του συριγγίου, ώστε να δούμε αν είναι ψηλό, αν έχει διακλαδώσεις, αν διαπερνά και τον έσω και τον έξω σφιγκτήρα. Η χαρτογράφηση αυτή, πρέπει να διενεργείται προεγχειρητικά, πριν καταφύγουμε στη χειρουργική αντιμετώπιση του συριγγίου. Η ταξινόμηση των περιεδρικών συριγγίων είναι πολύ σημαντική, γιατί από αυτή θα εξαρτηθεί το είδος της χειρουργικής προσέγγισης. Τα περιεδρικά συρίγγια ανάλογα με την πορεία τους και την ανατομική τους θέση, διακρίνονται σε 4 τύπους: α) Μεσοσφιγκτηριακό β) Διασφιγκτηριακό γ) Υπερσφιγκτηριακό δ) Εξωσφιγκτηριακό .

Θεραπεία του περιεδρικού συριγγίου

Η θεραπεία του περιεδρικού συριγγίου είναι χειρουργική. Οι βασικές αρχές της χειρουργικής θεραπείας είναι η χαρτογράφηση του συριγγίου, η αναγνώριση του έσω στομίου, και η σχέση του συριγγίου με τον σφιγκτηριακό. Για την αντιμετώπιση του περιεδρικού συριγγίου υπάρχουν διάφορες τεχνικές. Όσο πιο χαμηλό είναι ένα περιεδρικό συρίγγιο τόσο πιο εύκολη είναι η αντιμετώπισή του. Το ιδανικό θα ήταν η εκτομή ή η διατομή του συριγγώδους πόρου και η επούλωση του τραύματος κατά δεύτερο σκοπό. Αυτό όμως δεν είναι πάντα εφικτό, γιατί σε περιπτώσεις πιο πολύπλοκων περιεδρικών συριγγίων, η διατομή ή η εκτομή του συριγγίου ενδέχεται να προκαλέσει βλάβη στο σφιγκτηριακό μηχανισμό του πρωκτού. Στις περιπτώσεις αυτές, εφαρμόζονται άλλες τεχνικές όπως, είναι η δημιουργία βλεννογονικού κρημνού μέσα στον πρωκτικό σωλήνα για την κάλυψη του έσω στομίου, το λεγόμενο advancement flap, η διατομή του συριγγώδους πόρου στο μεσοσφιγκτηριακό διάστημα (LIFT procedure), η ενδοσκοπική θεραπεία του περιεδρικού συριγγίου (video assisted anal fistula treatment) και ο καυτηριασμός του συριγγώδους πόρου με laser. Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η μετεγχειρητική πορεία των ασθενών είναι ομαλή και μπορούν να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες την επόμενη μέρα.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Δημήτριο Πατσούρα στο 6934881002 ή μπείτε στην ιστοσελίδα patsouras.gr/

Ιατρείο Αθήνας: Λεωφ. Κηφισίας 166, Αθήνα, 11525

Ιατρείο Λαμίας: Βύρωνος 34, Λαμία, 35100

Ο Δημήτριος Πατσούρας γεννήθηκε στις 2 Ιανουαρίου του 1979 στη Λαμία. Αποφοίτησε από την Ιατρική σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθησε την ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής. Από το 2011 μέχρι το 2016 εξειδικεύθηκε στην χειρουργική του παχέος εντέρου, ορθού και πρωκτού στο Ηνωμένο Βασίλειο ( St Mark’s Hospital & Academic Institute, St Thomas’ Hospital) υπο την καθοδήγηση του Καθηγητή Χειρουργικής του Imperial College, Robin Phillips (Clinical director of St Mark’s Hospital & Academic Institute).

Έλαβε κατ’απονομή τον τίτλο FRCS (Fellow of the Royal College of Surgeons of England) από το Βασιλικό Κολλέγιο Χειρουργών της Αγγλίας. Τον Σεπτέμβριο του 2015 στο Δουβλίνο πιστοποιήθηκε ως χειρουργός παχέος εντέρου και πρωκτού μετά από πανευρωπαικές εξετάσεις από το European Board of Surgery in Coloproctology. Έχει πιστοποιηθεί ως Ρομποτικός Χειρουργός στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (Da Vinci® Surgical System and EndoWrist® Instruments by Intuitive Surgical). Είναι κάτοχος Master και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το επιστημονικό ενδιαφέρον του κ. Πατσούρα επικεντρώνεται στις παθήσεις (καλοήθεις και κακοήθεις) του παχέος εντέρου, του ορθού και του πρωκτού. Συνεργάζεται στενά με ιατρούς υψηλού επιπέδου που εξειδικεύονται στη γαστρεντερολογία, στην ογκολογία, στην ακτινολογία και στην ακτινοθεραπεία, προσφέροντας έτσι πολύπλευρη (multidisciplinary approach) και εξειδικευμένη φροντίδα στον ασθενή.

Bookmark and Share

Κλείστε ραντεβού με τον γιατρό!

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά!

userBanner201901

userBanner

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts