Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2020

Καρκίνος του πνεύμονα: Η εξειδικευμένη χειρουργική μπορεί να σώσει ζωές

Μαρκόπουλος Κωνσταντίνος

Μαρκόπουλος Κωνσταντίνος
Θωρακοχειρουργός - Αγγειοχειρουργός
Διευθυντής Κλινικής Ιατρικού Κέντρου Ψυχικού.
Τηλ επικ. 693 747 4174
www.drmarkopoulos.gr

O καρκίνος του πνεύμονα είναι μια σοβαρή απειλή για την υγεία και την ίδια τη ζωή όσων πάσχουν, με τα στατιστικά να το επιβεβαιώνουν περίτρανα. Κάθε χρόνο στην Ελλάδα αναδεικνύονται 10.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα, με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως πρόκειται για τη συχνότερη μορφή καρκίνου στους άνδρες και τη δεύτερη συχνότερη στις γυναίκες. Γενικά, θεωρείται η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου, με ποσοστά θνησιμότητας που αγγίζουν το 30%.

Φόρμα Εγγραφής
kontogiannis

Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και αίτια του καρκίνου του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ένας όγκος που εμφανίζεται μέσα στον πνεύμονα και δεν  προκαλεί πόνο διότι ο πνεύμονας δεν διαθέτει αισθητικά νεύρα. Πρακτικά κάποια κύτταρα του πνεύμονα "αυτονομούνται" και πολλαπλασιάζονται γρήγορα και άναρχα και κατασκευάζουν τον όγκο.  Τα αιτία που μπορεί να προκαλέσουν τη νόσο, τουλάχιστον αυτά που γνωρίζουμε, είναι ουσίες όπως το τσιγάρο, η μολυσμένη ατμόσφαιρα, ο αμίαντος και άλλα μέταλλα κλπ.

Τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα είναι κυρίως o βήχας (σημαντικό στοιχείο είναι και η αλλαγή του τύπου των συνηθειών του βήχα που έχουν οι καπνιστές), η αιμόπτυση, η δύσπνοια (όταν ο όγκος έχει καταλάβει ½ ή και παραπάνω ενός πνεύμονα και έχει περιορίσει το εύρος της αναπνοής), ο συριγμός ή το βράχνιασμα αλλά και οι συχνές λοιμώξεις, ο επίμονος και έντονος πόνος στον θώρακα, η απώλεια βάρους που συνοδεύεται από αδυναμία  κ.α

Θεραπεία και αντιμετώπιση καρκίνου του πνεύμονα

Η πλέον ενδεδειγμένη και οριστική ίαση από καρκίνο του πνεύμονα είναι η αφαίρεση. Όλα τα άλλα (χημειοθεραπεία και ακτινοβολία) είναι πολύτιμα αλλά συμπληρωματικά. Φυσικά η θεραπεία εξαρτάται και από το στάδιο του καρκίνου, από το αν έχει γίνει μετάσταση,  από την ηλικία του ασθενή και από τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του.

Κλείστε online ραντεβού με τον Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο

Όμως ένα χειρουργείο στον πνεύμονα δεν είναι μια απλή υπόθεση για συγκεκριμένους λόγους: Πρώτος λόγος είναι ότι πρέπει να αφαιρέσεις τμήμα ή όλο τον πνεύμονα αλλά με ασφάλεια, να υπολογίσεις ότι ο ασθενής θα έχει επαρκή αερισμό με τον υπόλοιπο πνεύμονα. Δεύτερον, διότι ο πνεύμονας είναι όργανο που ακουμπά στην καρδιά και την αορτή, κάτι που κάνει το χειρουργείο ιδιαίτερο. Ακόμα μια δυσκολία είναι ότι ο πνεύμονας αναπνέει άρα κινείται κατά την ώρα της επέμβασης, αν και τώρα πια υπάρχουν τεχνικές νάρκωσης και αερισμού μόνο του ενός πνεύμονα.

Σε ένα πολύ γενικό πλαίσιο, θα λέγαμε πως τα  χειρουργεία στον καρκίνο του πνεύμονα είναι τα εξής:

  • Τυπική ογκεκτομή, δηλαδή αφαίρεση μόνο του όγκου αυστηρά με ή χωρίς λεμφαδενικό καθαρισμό του μεσοθωρακίου.
  • Λοβεκτομή, δηλαδή αφαίρεση όλου του λοβού του πνεύμονα που μέσα έχει αναπτυχθεί ο όγκος (ο δεξιός πνεύμονας έχει 3 λοβούς ενώ ο αριστερός έχει δύο).
  • Διλοβεκτομή στο δεξιό πνεύμονα όταν ο όγκος διηθεί 2 λοβούς από τον πνεύμονα.
  • Πνευμονεκτομή , η βαρύτερη χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του πνεύμονα που συμβαίνει όταν ο όγκος είναι μεγάλος και κεντρικός.

Μετά από το χειρουργείο πραγματοποιείται η λεγόμενη σταδιοποίηση, δηλαδή η εκτίμηση του κινδύνου υποτροπής ή μετάστασης σε άλλα όργανα. Και ανάλογα με τη σταδιοποίηση συνιστάται χημειοθεραπεία ή ακτινοβολίες.

Αξίζει να σημειώσουμε πως είναι πολύ σημαντικό και ενίοτε σωτήριο να αναζητά κάποιος εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια στην περίπτωση του καρκίνου του πνεύμονα. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; O ασθενής με καρκίνο του πνεύμονα θα πρέπει να απευθύνεται σε συγκεκριμένο ιατρό και όχι γενικά σε ένα νοσοκομείο/κλινική. Η ομάδα θωρακοχειρουργός- ογκολόγος- ακτινοθεραπευτής που συνεργάζονται και συναποφασίζουν μπορούν να σχεδιάσουν τη σωστή στρατηγική θεραπείας, ενώ ένα μέτριο χειρουργείο, όταν αφορά καρκίνο πνεύμονα, μπορεί να καταδικάσει τον ασθενή.

Οι εξελίξεις για την καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου

Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει με ιδιαίτερα υποσχόμενα αποτελέσματα μια μέθοδος που αποκαλείται φωτοδυναμική θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα. Πραγματοποιείται με διάχυση ενέργειας (Laser) στον όγκο, μετά χορήγηση ενδοφλέβιας ουσίας η οποία με το Laser διασπάται και νεκρώνει τα καρκινικά κύτταρα εκλεκτικά. Βρίσκεται ακόμα στο ξεκίνημά της, ωστόσο έχει επιτευχθεί μείωση όγκων από 40 μέχρι 70%. Σε κάποιες περιπτώσεις, με τη βοήθεια αυτής της καινοτόμου μεθόδου, μπορούμε να μετατρέψουμε τον ανεγχείρητο καρκίνο του πνεύμονα σε χειρουργίσιμο, επομένως μεγιστοποιούμε τις πιθανότητες να επιτύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα για τον ασθενή μας και ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην ίαση.

Για περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση καλέστε στο 693 747 4174  ο Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, Θωρακοχειρουργός - Αγγειοχειρουργός και Διευθυντής Κλινικής Ιατρικού Κέντρου Ψυχικού.

Εναλλακτικά επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.drmarkopoulos.gr

Ιατρείο Χαλκίδας

Ελ. Βενιζέλου 40, Χαλκίδα 34100

Τηλ: +30 22210 79850

Bookmark and Share

Κλείστε ραντεβού με τον γιατρό!

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά!

userBanner201901

userBanner

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts