Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πείτε "αντίο" στη γυναικεία ακράτεια και την κολπική χαλάρωση

Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021 16:09
Χανδακάς Στέφανος

Μαιευτήρας - Ενδοσκοπικός Χειρούργος - Γυναικολόγος
Website | Facebook

Υπολογίζεται ότι μία στις τέσσερις γυναίκες, άνω των 50 ετών παρουσιάζει ακράτεια ούρων, ενώ για τις γυναίκες άνω των 65 ετών το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 50%.  Η ακράτεια ούρων αποτελεί ένα θέμα «ταμπού» στους κύκλους των γυναικών, η οποία επιβαρύνει σημαντικά την ψυχολογία της πάσχουσας και οδηγεί στη μείωση της καθημερινής δραστηριότητας και των κοινωνικών επαφών.  

Η ακούσια απώλεια ούρων μπορεί να συμβεί είτε στο πλαίσιο της γυμναστικής, ιδίως σε γυναίκες που σηκώνουν βάρη, είτε κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, ακόμα κι όταν η ασθενής βήχει ή γελάει. Πρόκειται για μια κατάσταση που γεννά το αίσθημα της ντροπής στην γυναίκα, η οποία αν και εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες στη περίοδο της εμμηνόπαυσης, μπορεί να παρουσιαστεί και σε νεότερες ηλικίες,  κυρίως σε γυναίκες που έχουν τεκνοποιήσει. Και στις δύο περιπτώσεις προκαλείται λόγω χαμηλών επιπέδων οιστρογόνων ή χαλάρωση του περινέου, αντίστοιχα

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει στο παρελθόν, το 20% των γυναικών θεωρεί την απώλεια ούρων πρόβλημα. Παρ’ όλα αυτά, μόνο το 37% αυτών ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν ανάγκη για θεραπεία και λιγότερες από το 20% κατέφυγαν σε ιατρική βοήθεια για την κατάστασή τους.

Το γεγονός ότι μέχρι τώρα η θεραπευτική αντιμετώπιση ήταν αμιγώς χειρουργική μπορεί ως ένα βαθμό να προσφέρει μια ερμηνεία για τον δισταγμό των γυναικών να αναζητήσουν ιατρική θεραπεία. Σήμερα, όμως, όπως μας εξηγεί, ο μαιευτήρας- γυναικολόγος- ενδοσκοπικός χειρουργός, Δρ. Στέφανος Χανδακάς στις περιπτώσεις κολπικής χαλάρωσης, καθώς και ελαφριάς και μέτριας εκδήλωσης της ακράτειας ούρων τη λύση δίνει η νέα επαναστατική θεραπεία  με τη χρήση του μηχανήματος Ultra Vera, τεχνολογίας HIFU (High Intensity Focused Ultrasound),  σε μία μόνο συνεδρία, διάρκειας 30 λεπτών στο ιατρείο.

xandakas 2

Κε Χαναδακά,  ποια είναι τα αίτια που «πυροδοτούν» την εμφάνιση της γυναικείας ακράτειας;

Υπάρχουν πολλά αίτια για την εμφάνιση της ακράτειας ούρων στις γυναίκες. Τα συχνότερα είναι τα εξής:

  • • Αδυναμία των μυών που κρατούν την ουροδόχο κύστη στη θέση της, μετά από την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό.
  • • Αδυναμία της ουροδόχου κύστης ή/ και των σφιγκτήρων μυών.
  • • Υπερδραστήριοι ή υποδραστήριοι μύες της ουροδόχου κύστης.
  • • Μείωση ορισμένων ορμονών, ειδικά των οιστρογόνων, κυρίως λόγω εμμηνόπαυσης.

Σε κάθε περίπτωση, η διάγνωση τίθεται κατά τη γυναικολογική εξέταση, κατά την οποία εξετάζεται ο κόλπος και ελέγχεται η δύναμη των μυών του πυελικού εδάφους.

Ένα ακόμη θέμα ταμπού για τις γυναίκες είναι η χαλάρωση του κόλπου, η οποία μπορεί να συνυπάρχει με τη γυναικεία ακράτεια. Μιλήστε μας γι αυτή τη συσχέτιση.

To γυναικείο σώμα ταλαιπωρείται από τους τοκετούς, τη διαδικασία γήρανσης, ή ακόμη και λόγω κληρονομικότητας, με αποτέλεσμα οι μύες του περινέου να χαλαρώνουν, να έχουν μειωμένο τόνο, ισχύ και έλεγχο. Η εσωτερική και η εξωτερική διάμετρος αυξάνονται και μπορεί να συνυπάρχουν συμπτώματα ακράτειας ούρων. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο γυναικείος κόλπος χάνει πλέον την ιδανική φυσική του κατάσταση με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η ποιότητα ζωής μιας γυναίκας, αλλά και η σεξουαλική της επαφή, καθώς σε πολλές περιπτώσεις είναι αδύνατη. Συνεπώς, χάνεται η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμησή της, απομονώνεται, απογοητεύεται και παρουσιάζει συμπτώματα κατάθλιψης.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, περίπου το 30 - 40% των γυναικών θα εμφανίσει χαλάρωση κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ανάλογα, λοιπόν, τον βαθμό της χαλάρωσης κόλπου στην εκάστοτε περίπτωση προτείνεται η κατάλληλη θεραπεία

Σήμερα, ποια είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία για αυτές τις περιπτώσεις;

Πλέον, στα προβλήματα αυτά τη λύση δίνει η νέα επαναστατική θεραπεία με τη χρήση του μηχανήματος Ultra Vera HIFU.

Πρόκειται για ένα μηχάνημα υψηλής εστίασης και έντασης με χρήση συστήματος HIFU (High Intensity Focused Ultrasound), το οποίο αποτελεί υψηλή προηγμένη τεχνολογία  κατά την οποία η ενέργεια μεταδίδεται στο στοχευμένο και επιθυμητό βάθος χωρίς να προκαλεί θερμική βλάβη στην επιφάνεια του δέρματος, όπως μπορούν να προκαλέσουν τα αντίστοιχα μηχανήματα Laser. Η μέγιστη θερμοκρασία που χρησιμοποιείται είναι 55°C, επιδρώντας καλύτερα στην ανάπλαση του κόλπου συγκριτικά με τη χρήση Laser και RF.

Συνοπτικά, η θεραπεία με το Ultra Vera συστήνεται σε γυναίκες με:

  1. 1. Ακράτεια ούρων (SUI).
  2. 2. Χαλάρωση κόλπου με η χωρίς ακράτεια.
  3. 3. Κολπική ευαισθησία – Απώλεια αίσθησης την επαφή.
  4. 4. Κολπική ξηρότητα & Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις.
  5. 5. Μετεμμηνόπαυση & Αποκατάσταση μετά τον τοκετό.

Σύμφωνα με μελέτες, το 70% των ασθενών έχουν ως αποτέλεσμα την αποκατάσταση της ακράτειας ούρων, σε περίπτωση μέτριου βαθμού ακράτειας, καθώς και αυξημένη σεξουαλική ικανοποίηση μετά τη θεραπεία.

Aξίζει να τονίσουμε το γεγονός ότι η θεραπεία με τεχνολογία HIFU είναι εγκεκριμένη και απολύτως ασφαλής θεραπεία κόλπου και ακράτειας από το διεθνή οργανισμό FDA.

Μπορείτε να μας περιγράψετε εν συντομία τη θεραπεία με το Ultra Vera HIFU;

Η θεραπεία αυτή είναι μια ανώδυνη και σύντομη διαδικασία, διάρκειας 30 λεπτών που  πραγματοποιείται σε προγραμματισμένο ραντεβού στο ιατρείο, χωρίς τη χρήση αναισθησίας, χωρίς αιμορραγία, χωρίς προετοιμασία ή έντονο πόνο, προσφέροντας μεγάλη αποτελεσματικότητα και βελτιώνοντας τη ζωή πολλών γυναικών σε μία μόνο συνεδρία. Παράλληλα, αποφεύγεται η χειρουργική επέμβαση, η απώλεια ημέρων εργασίας, αλλά και μειώνεται το κόστος.

Μετά το πέρας της θεραπείας, η γυναίκα μπορεί αμέσως να επιστρέψει στις επαγγελματικές της υποχρεώσεις, χωρίς περιορισμούς στην καθημερινότητά της, απέχοντας μόνο από την ερωτική επαφή για 4 ημέρες, ενώ δε χρειάζεται η χρήση αναλγητικών.

Ευχαριστούμε θερμά για τις επιστημονικές πληροφορίες τον μαιευτήρα-γυναικολόγο, κ. Στέφανο Χανδακά, Ιδρυτή και Πρόεδροτης HOPEgenesis. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.drchandakas.gr και στα τηλέφωνα επικοινωνίας 210-6436 258 & 22810 77188

therapeftirioAthinon

hospitalityBanner2023

genesisBanner

evangelistriaBanner2023