Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2020

Φλεβική ανεπάρκεια: Γιατί είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον Αγγειοχειρουργό;

Χαράλαμπος Κ. Ηλίας

 Χαράλαμπος Κ. Ηλίας
 Αγγειοχειρουργός - Αγγειολόγος
 www.iliasxar.gr                                                     https://www.facebook.com/iliasxaralampos/ 

Για πολλά χρόνια επικρατούσε η άποψη ότι “εφ’ όσον δεν σε ενοχλεί το υπάρχον πρόβλημα, τότε μπορείς να το αφήσεις”. Οι κιρσοί όμως, στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν αποτελούν ένα αμιγώς αισθητικό πρόβλημα, όπως λανθασμένα εικάζουν οι περισσότεροι ασθενείς, αλλά ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, που σχετίζεται με την κακή κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα, το οποίο αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα από τον αγγειοχειρουργό, μπορεί να έχει συνέπειες για τον ασθενή, υποβαθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της ζωής του.

Φόρμα Εγγραφής
kontogiannis

Όπως μας εξηγεί, ο αγγειοχειρουργός, κΧαράλαμπος Ηλίας, η  φλεβική ανεπάρκεια είναι μια συχνή πάθηση στην πατρίδα μας, η οποία αφορά το 35-40% περίπου των γυναικών και το 20% των ανδρών. Μάλιστα, η καλοκαιρινή περίοδος που ήδη διανύουμε, είναι μια εποχή όπου οι περισσότεροι ασθενείς αρχίζουν να διαμαρτύρονται πιο έντονα για τα ενοχλητικά συμπτώματα που προκαλεί η εν λόγω πάθηση, εξαιτίας της ζέστης που επιφέρει περαιτέρω διαστολή των φλεβών, καθώς και αδυναμία σωστής λειτουργίας των βαλβίδων τους. Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογραμμίζει ο ειδικός, ο τακτικός έλεγχος και η έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος  μπορούν να μας βοηθήσουν να προλάβουμε την κακή εξέλιξη της πάθησης και τις ύπουλες επιπλοκές της. Για τον λόγο αυτό και δεδομένων των μέχρι στιγμής ενθαρρυντικών δεδομένων για την πορεία της επιδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, θα ήταν φρόνιμο να μην αναβάλλετε την προγραμματισμένη σας εξέταση στον ειδικό.

Τι συμπτώματα εμφανίζει ο πάσχων από φλεβική ανεπάρκεια;

Ο ασθενής με φλεβική ανεπάρκεια στο 80% των περιπτώσεων έχει έντονα συμπτώματα, όπως πόνο, αδυναμία ορθοστασίας, καυσαλγία, οίδημα, φαγούρα, κράμπες και κατά τις νυχτερινές ώρες μπορεί να έχει «ανήσυχα πόδια», να μην μπορεί να κοιμηθεί, να πρέπει να σηκώνεται και να περπατάει για να ανακουφισθεί, να χρησιμοποιεί κομπρέσες με κρύο νερό.

Το καλοκαίρι τα συμπτώματα είναι πιο έντονα, ακόμα και στα αρχικά στάδια, λόγω της διάτασης των φλεβικών τοιχωμάτων, της αύξησης της πίεσης και του προκαλούμενου πόνου. Η χρήση ορμονικών σκευασμάτων και η εγκυμοσύνη επιδεινώνουν το φλεβικό πρόβλημα, όπως επίσης και τα ορθοστατικά επαγγέλματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 17-18% των ασθενών έχουν γενετική έλλειψη φλεβικών βαλβίδων ή δυσλειτουργία αυτών, με αποτέλεσμα σε νεαρή ηλικία να εμφανίζουν εκτεταμένους κιρσούς.

Γιατί πρέπει να αντιμετωπίζονται οι κιρσοί; Υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές;

Τα φλεβικά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπισθούν σε οποιαδήποτε ηλικία, εκτός και αν ο ασθενής έχει υποστεί εν τω βάθει θρόμβωση ή αν είναι κατακεκλιμένος και το προσδόκιμο ζωής του είναι μικρό λόγω άλλων βαριών νοσημάτων. Τότε, η επέμβαση δεν έχει ένδειξη, παρά μόνο η συντηρητική αγωγή.

Αν το πρόβλημα μείνει χωρίς καμία θεραπεία συντηρητική ή χειρουργική, τότε με την πάροδο του χρόνου τα πόδια παραμορφώνονται, το χρώμα τους σκουραίνει, οι κιρσοί διογκώνονται και πονούν και μπορεί να εμφανιστούν δερματικές βλάβες που οδηγούν σε χρόνια δερματίτιδα, φλεγμονές, έκζεμα και άτονο έλκος. Σε άλλες περιπτώσεις, συμβαίνουν θρομφοφλεβίτιδες επιφανειακές, οι οποίες όμως, πονούν πάρα πολύ, ταλαιπωρούν τον ασθενή και τον προδιαθέτουν σε κίνδυνο για εν τω βάθει θρομβώσεις.

Τι περιλαμβάνει  η συντηρητική θεραπεία;

Συντηρητικά χρειάζεται αεροβική δραστηριότητα, όσο δυνατόν περισσότερες ώρες την εβδομάδα, όπως ποδήλατο, κολύμβηση, περπάτημα, χορός κ.λπ., καθώς και χρήση φλεβοτονικών σκευασμάτων και κρεμών που ενισχύουν το φλεβικό τόνο, αυξάνουν την επαναφορά αίματος προς την καρδιά, μειώνουν το οίδημα και βελτιώνουν τη συσταλτικότητα των φλεβιδίων και των τριχοειδών. Η εσκίνη, η εσπεριδίνη, το εκχύλισμα ιπποκαστανιάς είναι από τις βασικές ουσίες φυτικής προσελεύσεως που χρησιμοποιούμε στη φλεβική ανεπάρκεια.

Όταν όμως εμφανιστούν και κιρσοί στα πόδια, τότε η κατάσταση χειροτερεύει και περνάμε από το στάδιο 2 προς το στάδιο 3, οπότε χρειάζεται επεμβατική αντιμετώπιση.

Ποια είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισης των κιρσών;

Το gold standard της χειρουργικής αποκατάστασης, τα τελευταία χρόνια, είναι το ενδοαυλικό laser, το οποίο σε συνδυασμό με τη μικροχειρουργική τεχνική δίνει αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα, ξεπερνώντας όλες τις άλλες παλαιότερες επεμβάσεις.

Διαβάστε τι λένε οι ασθενείς για τον Αγγειοχειρούργο Χαράλαμπο Ηλία

 Τα πλεονεκτήματά του:

1.Γίνεται με συνεχή καθοδήγηση υπερήχου, το οποίο είναι ισχυρό πλεονέκτημα.

2.Το laser 1470 nm είναι μέθοδος αναίμακτη και πιο ανώδυνη από ποτέ.

3.Ο ασθενής κινητοποιείται 30 λεπτά μετά την επέμβαση, η οποία γίνεται με τοπική αναισθησία και ελαφριά μέθη.

4.Η μετεγχειρητική φροντίδα είναι ελάχιστη και δεν είναι υποχρεωτική η χρήση ελαστικών καλτσών για μήνες όπως ήταν παλαιότερα , παρα μόνο για 5 ημέρες .

5.Ο ασθενής επιστρέφει γρήγορα στις καθημερινές του δραστηριότητες, σε 3-4 ημέρες κατά μέσο όρο(ανάλογα βέβαια και με το στάδιο βαρύτητας της ανεπάρκειας).

6.Βελτιώνεται το πρόβλημα κυρίως λειτουργικά αλλά και αισθητικά και μπορούμε να παρέμβουμε ακόμα και στα τελευταία στάδια της πάθησης .

Δείτε τι λένε στην κάμερα για τον Χαράλαμπο Ηλία οι ασθενείς του

Χαράλαμπος Ηλίας, Αγγειοχειρουργός, Διευθυντής Κέντρου αντιμετώπισης φλεβικών παθήσεων με laser Νοσοκομείου ΙΑΣΩ .Τηλ.

Επικοινωνίας : 694 426 1464 & 210 7296277

Ιστοσελίδα: www.iliasxar.gr

Social Media: www.facebook.com/iliasxaralampos

www.instagram.com/dr_charalampos_ilias

Bookmark and Share

Κλείστε ραντεβού με τον γιατρό!

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά!

userBanner201901

userBanner

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts