Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021

Βιοψία μαστού με κόπτουσα βελόνη (CORE BIOPSY): Αξιόπιστα αποτελέσματα, χωρίς ταλαιπωρία για την ασθενή

Χανδακάς Στέφανος

Χανδακάς Στέφανος MD MBA PhD
Μαιευτήρας - Ενδοσκοπικός Χειρούργος - Γυναικολόγος
www.drchandakas.gr

Ο Οκτώβριος είναι μήνας αφιερωμένος στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού, στο πλαίσιο μιας διεθνούς εκστρατείας αφύπνισης του γυναικείου πληθυσμού για τη σημασία της πρόληψης. Πλέον, υπάρχουν αδιαμφισβήτητα επιστημονικά δεδομένα που επιβεβαιώνουν ότι η διάγνωση και η αντιμετώπιση της νόσου σε αρχικό στάδιο οδηγεί σε ποσοστά ίασης που φτάνουν το 95-97%.

Φόρμα Εγγραφής
kontogiannis

Γι’ αυτό,  οι γυναίκες δεν θα πρέπει να αμελούν την μαστολογική εξέταση από ειδικό μαστολόγο-χειρουργό μαστού, καθώς και την ετήσια μαστογραφία και υπέρηχο μαστού μετά την ηλικία των 40.  Στη μάχη αυτή της πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η βιοψία μαστού με κόπτουσα βελόνα (CORE BIOPSY) αποτελεί ένα πολύτιμο «όπλο» στη φαρέτρα των ειδικών.

Όταν έχουμε ένα εύρημα ύποπτο στην ψηλάφηση, στη μαστογραφία ή στον υπέρηχο μαστού, τότε αυτό χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Η βιοψία μαστού (core biopsy) είναι η λήψη ιστού από ένα ύποπτο ογκίδιο ή όγκο του μαστού. Γίνεται στο ιατρείο, με τοπική αναισθησία. Λέγεται διαδερμική γιατί δεν απαιτεί χειρουργική τομή,  πραγματοποιείται με ειδική κόπτουσα βελόνα βιοψίας, κατευθυνόμενη μέσω υπερήχου.

Κλείστε online ραντεβού εδώ

Τι να περιμένετε κατά τη διαδικασία

Η βελόνα αυτή εισάγεται στο κέντρο της ύποπτης περιοχής, αφαιρώντας πολύ μικρά τμήματα ιστού από το κέντρο της βλάβης. Γι’ αυτό και η διαδικασία αυτή λέγεται βιοψία του πυρήνα (core biopsy). Τα τμήματα αυτά εξετάζονται ως κανονική ιστολογική βιοψία και όχι ως κυτταρολογική εξέταση. Έτσι, οι ασθενείς δεν υποβάλλονται αρχικά σε χειρουργική επέμβαση ανοιχτής βιοψίας. Μας βοηθάει να ξέρουμε τη διάγνωση και να τη συζητήσουμε με τις ασθενείς μας πριν από οποιαδήποτε θεραπεία.

Άμεσα αποτελέσματα
Η ιστολογική εξέταση της βιοψίας μαστού ολοκληρώνεται σε 3 ημέρες και η ασθενής ενημερώνεται λεπτομερώς για το αποτέλεσμα της βιοψίας από τον θεράποντα ιατρό.

Αξιόπιστη μέθοδος, μηδαμινή ταλαιπωρία για την ασθενή

Η βιοψία μαστού με κόπτουσα βελόνα δίνει λεπτομερείς πληροφορίες για ένα μόρφωμα. Δεν χαρακτηρίζει ένα μόρφωμα μόνο ως καλόηθες ή κακόηθες, αλλά περιγράφει όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προκειμένου να το αξιολογήσουμε και να σχεδιάσουμε την κατάλληλη θεραπεία. Η βιοψία με κόπτουσα βελόνα είναι πολύ αξιόπιστη μέθοδος καθώς, σύμφωνα με την βιβλιογραφία, τα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα είναι μόνο 4%.

Πρόκειται για μία απλή, ανώδυνη και αξιόπιστη διαδικασία,  η οποία πρέπει να διενεργείται από έμπειρο γιατρό και απόλυτα εξοικειωμένο με την τεχνική. Για να εξασφαλιστεί η ακρίβεια της εξέτασης θα πρέπει πάντα να πραγματοποιείται με την καθοδήγηση υπερήχου.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Στέφανο Χανδακά, Γυναικολόγο, Ιδρυτή και πρόεδρο της HOPEgenesis για τις πληροφορίες και τα στοιχεία που μας παρείχε.

σ.χ 2021 002

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.drchandakas.gr και στα τηλέφωνα επικοινωνίας 210-6436 258 & 22810 77188.

Bookmark and Share

Κλείστε ραντεβού με τον γιατρό!

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά!

userBanner201901

userBanner

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts