Δημοσιεύθηκε: Κυριακή, 21 Νοεμβρίου 2021

Εφαρμογές του PRP στη Γυναικολογία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Χανδακάς Στέφανος

Χανδακάς Στέφανος MD MBA PhD
Μαιευτήρας - Ενδοσκοπικός Χειρούργος - Γυναικολόγος
www.drchandakas.gr

Το PRP είναι αυτόλογο (της ίδιας της ασθενούς) πλάσμα υψηλής συγκέντρωσης σε αιμοπετάλια. Την τελευταία δεκαετία χρησιμοποιήθηκε για θεραπεία σε διάφορους τομείς της ιατρικής όπως στην ορθοπεδική, στην πλαστική χειρουργική, στην οδοντιατρική, καθώς και στην αισθητική ιατρική. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, επιστημονικές μελέτες υπογραμμίζουν τη σημαντική συμβολή του και στη γυναικολογία.

Φόρμα Εγγραφής
kontogiannis

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε  μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015 στο περιοδικό «International Journal of Clinical and Experimental Medicine», όπου εξετάστηκε η αποτελεσματικότητα του PRP σε υπογόνιμες γυναίκες, μετά από εγχύσεις PRP, καταγράφηκαν πέντε κυήσεις σε δείγμα δέκα γυναικών που είχαν ιστορικό αποτυχίας επίτευξης κύησης μετά από εμβρυομεταφορά.

Πώς λειτουργεί το PRP;

Τα αιμοπετάλια είναι κύτταρα του αίματος που μεταφέρουν αυξητικούς παράγοντες και διεγείρουν την αύξηση των κυττάρων, λόγω των  αναγεννητικών  ικανοτήτων τους στους ιστούς του σώματος μας και των κυτοκινών που περιέχουν. Το PRP εξαιτίας των συστατικών που περιέχει βοηθάει στη διαδικασία αντιγήρανσης των ιστών, επιτυγχάνοντας την επούλωση  και την ανανέωσή τους.

Ας δούμε όμως, αναλυτικά τις εφαρμογές του PRP στη σύγχρονη γυναικολογία:

  • PRP Κόλπου

Το PRP κόλπου αποτελεί θεραπεία που απευθύνεται στην εσωτερική επιφάνεια του κόλπου, αποσκοπώντας στην λειτουργική, αλλά και αισθητική αναζωογόνηση της περιοχής.

Το PRP κόλπου χρησιμοποιείται σαν θεραπευτικό εργαλείο είτε μόνο του ή και με συνδυασμό θεραπειών. Έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε περιπτώσεις παθήσεων που εμφανίζονται μετά τον τοκετό ή την εμμηνόπαυση, όπως η χαλάρωση, η ακράτεια, η ξηρότητα και η ατροφία, αποκαθιστώντας την ομαλή λειτουργία του κόλπου, αλλά και της σεξουαλικής ζωής.

  • PRP Ενδομητρίου

Το PRP ενδομητρίου μπορεί να ευνοήσει το πάχος του ενδομητρίου, αποτελώντας μία θεραπευτική πρόταση για το λεπτό ενδομήτριο, καθώς το επαρκές πάχος είναι ένας βασικός παράγοντας για την εμφύτευση των εμβρύων και την εγκυμοσύνη. Η αποτελεσματικότητα της τεχνικής PRP στην ανάπτυξη του ενδομητρίου έχει επιβεβαιωθεί μέσα από πολλές μελέτες, στις οποίες καταγράφονται αυξημένα ποσοστά εγκυμοσύνης μετά από την εφαρμογή του.

Παράλληλα, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι το λεπτό ενδομήτριο έχει αποδειχτεί ότι επηρεάζει αρνητικά τα ποσοστά επιτυχίας μετά από θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Επομένως, εάν δεν είναι ιδανικό τη στιγμή της εμβρυομεταφοράς,  υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αυτόματης αποβολής.

Επιπλέον, βοηθά σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων αποβολών, περιπτώσεις δωρεάς ωοκυττάρων ή μετά από Σύνδρομο Asherman.

Ποια είναι η διαδικασία;

Η διαδικασία της αναζωογόνησης του ενδομητρίου  πραγματοποιείται στο ιατρείο, είναι εντελώς ασφαλής, ανώδυνη και δεν προϋποθέτει τη χορήγηση μέθης.

Αρχικά γίνεται λήψη αίματος από την ασθενή και στη συνέχεια το αίμα επεξεργάζεται από τον ειδικό (τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια διαχωρίζονται από τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τον ορό αίματος μέσω της φυγοκέντρησης) και έπειτα πραγματοποιείται η έγχυση στο ενδομήτριο. Η διαδικασία είναι παρόμοια με το τεστ Παπανικολάου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αλλεργικών αντιδράσεων, διότι δεν εγχύονται συνθετικές ή χημικές ουσίες, καθώς γίνεται από αυτόλογα δείγματα αίματος.

Μετά τη θεραπεία παρουσιάζεται σταδιακά αύξηση του πάχους του ενδομητρίου, ώστε να καταστεί δυνατή η εγκυμοσύνη. Το πρωτόκολλο της θεραπείας είναι εξατομικευμένο για κάθε γυναίκα.

xandakas 2

  • PRP Ωοθηκών

Το PRP ωοθηκών ή αλλιώς Αναζωογόνηση Ωοθηκών (Ovarian Rejuvenation)  στοχεύει στην αναστροφή του γηρασμένου ωοθηκικού ιστού, ευνοώντας την φυσική παραγωγή των ωοκυττάρων στις ωοθήκες . Πρόκειται για μια μέθοδο που δίνει ελπίδα σε γυναίκες που βρίσκονται σε προχωρημένη αναπαραγωγική́ ηλικία και έχουν μειωμένο αριθμό́ ωαρίων (και συνηθώς κακής ποιότητας).

Ποια γυναίκα είναι υποψήφια για τη διαδικασία;

  • • Με πρώιμη εμμηνόπαυση (<50 ετών)
  • • Προχωρημένης ηλικίας
  • • Με μειωμένο απόθεμα ωαρίων
  • • Με χαμηλή́ ανταπόκριση στη φαρμακευτική́ διέγερση των ωοθηκών

Ευχαριστούμε θερμά για τις επιστημονικές πληροφορίες τον μαιευτήρα-γυναικολόγο, κ. Στέφανο Χανδακά, Ιδρυτή και Πρόεδρο της HOPEgenesis. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.drchandakas.gr και στα  τηλέφωνα επικοινωνίας  210-6436 258 & 22810 77188.

Bookmark and Share

Κλείστε ραντεβού με τον γιατρό!

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά!

userBanner201901

userBanner

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts