Εγκυκλοπαίδεια Υγείας από το Α-Ω

Χ

Χαλάζιο
Μορφή διόγκωσης των βλεφάρων που αναπτύσσεται συχνότερα στο πάνω βλέφαρο. Προκαλείται από την απόφραξη ενός από τους μικρούς αδένες που παράγουν μέρος των δακρύων. Μέσα στον αποφραγμένο αδένα είναι δυνατόν να αναπτυχθούν βακτήρια.

Χοληστερόλη
Στερόλη που υπάρχει είτε σε ελεύθερη μορφή είτε οστεοποιημένη με ένα λιπαρό οξύ και είναι απαραίτητη για τη λειτουργία των κυττάρων, όπως και για την παραγωγή και τον μεταβολισμό των ορμονών.

Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
Νόσος η οποία εξελίσσεται με παθολογοανατομικές μεταβολές που εντοπίζονται στους κεντρικούς και περιφερικούς αεραγωγούς, στο πνευμονικό παρέγχυμα και στο πνευμονικό αγγειακό δίκτυο. Συνέπεια αυτών των μεταβολών είναι η υπερέκκριση βλέννης, η μείωση της ροής του αέρα στους αεραγωγούς, η υπερδιάταση των πνευμόνων και οι διαταραχές στην ανταλλαγή αερίων. Κύριος  αιτιολογικός παράγοντας είναι το κάπνισμα, ενώ η ατμοσφαιρική ρύπανση, το επάγγελμα ( έκθεση  σε βιομηχανικές σκόνες), γενετικοί παράγοντες (συγγενής ανεπάρκεια α1 αντιθρυψίνης ) και οι λοιμώξεις  αποτελούν εξίσου σημαντικά αιτία  της νόσου. Κλινικά η ΧΑΠ χωρίζεται σε 2 μορφές   α) Εμφυσηματικός τύπος. Οι ασθενείς αυτοί είναι συνήθως  λεπτόσωμοι, αναπνέουν γρήγορα χρησιμοποιώντας τους επικουρικούς  τους αναπνευστικούς μύες, έχουν πιθοειδή θώρακα ενώ εμφανίζουν μικρή  απόχρεμψη. β) Βρογχιτιδικός  τύπος. Οι ασθενείς αυτοί αναπνέουν αργά (υποαερίζουν) , δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη  δύσπνοιας, είναι παχύσαρκοι με άφθονη  απόχρεμψη και συχνά επεισόδια  λοιμώξεων.

userBanner201901

userBanner

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts