Εγκυκλοπαίδεια Υγείας από το Α-Ω

Φ

Φαρυγγίτιδα
Είναι  η φλεγμονή του βλεννογόνου του φάρυγγα. Συχνότερα οφείλεται σε μια ίωση  των ανώτερων αναπνευστικών οδών. Μπορεί να βρίσκεται μονό στο φάρυγγα  αλλά μπορεί να επεκταθεί  και στη μύτη και στο λάρυγγα. Στην εξέταση ο βλεννογόνος του φάρυγγα  είναι  ερυθρός, ενώ προκαλεί στον ασθενή τσούξιμο  κατά την κατάποση, μυρμηκιάσεις και δυσφορία. Εάν υπάρχει υποψία ίωσης τότε  απαιτείται μόνο συμπτωματική θεραπεία (παυσίπονα, γαργάρες του στόματος) ενώ σε μικροβιακής  αιτιολογία φαρυγγίτιδα πρέπει να χορηγηθεί  αντιβιοτικό. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις (ιός/μικρόβιαα) πρέπει να διακοπεί το κάπνισμα  και οι ερεθιστικές πικάντικες  ουσίες.

Φιμπράτες
Κατηγορία φαρμάκων, η οποία μειώνει τα τριγλυκερίδια κατα 20-40%.

Φλεβίτιδα
Η φλεγμονή της φλέβας, η οποία συνοδεύεται από θρόμβωση.

Φλεγμονή
Ορίζεται ως η απάντηση κυρίως των ιστών του σώματος σε μόλυνση από μικροοργανισμούς, τοξίνες ή χημικές ουσίες. Το θύμα  αισθάνεται πόνο και ο προσβεβλημένος  ιστός γίνεται ερυθρός, ζεστός και διογκωμένος. Η φλεγμονή παρεμβάλετε επίσης και στη λειτουργιά  του ιστού με αποτέλεσμα  τα τοπικά αγγεία να διαστέλλονται  και έτσι να αυξάνεται  η ροη αίματος στα κακοποιημένα  αγγεία.

Φύσημα
Ακροαστικό εύρημα, ουσιαστικά  «ο θόρυβος»  που ακούει ο γιατρός με το στηθοσκόπιό  του -το ακουστικό- όταν το τοποθετεί στο θώρακα ενός ασθενούς.  Θα πρέπει να τονιστεί ότι η παραγωγή  του φυσήματος προκαλείται από τη ροή του αίματος μέσα από τα αγγεία, τις βαλβίδες και τις κοιλότητες της καρδιάς.   Είναι ουσιαστικά το αποτέλεσμα της τριβής ενός υγρού του αίματος που ρέει σε ένα αγγείο ή διαμέσου της καρδιάς ή μιας βαλβίδας. 

Φυματίωση
Λοίμωξη από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης. Συχνά, είναι λοίμωξη των πνευμόνων, μπορεί όμως και να προσβάλλει και πολλές άλλες περιοχές του σώματος. Είναι η πρώτη σε θανάτους λοίμωξη στους ενήλικες παγκοσμίως με μεγάλο επιπολασμό στα αναπτυσσόμενα κράτη. Τελευταία παρατηρείται μια αύξηση των κρουσμάτων και στα ανεπτυγμένα κράτη που οφείλεται στην αύξηση της συχνότητας του AIDS, το οποίο ευαισθητοποιεί τα άτομα στη λοίμωξη από μυκοβακτηρίδιο.

Φωτοφοβία
Χαρακτηριστικό σύμπτωμα από τα μάτια, τα οποία έχουν μια ευαισθησία στο φως. Μπορεί να συμβαίνει σε οφθαλμοπάθειες  η σε μηνιγγίτιδα.

userBanner201901

userBanner

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts