Εγκυκλοπαίδεια Υγείας από το Α-Ω

Υ

Υπερθυρεοειδισμός
Κλινικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα στο αίμα των ορμονών που παράγονται από το θυρεοειδή αδένα. Οι ορμόνες που παράγονται από το θυρεοειδή αδένα είναι η τριϊωδοθυρονίνη (Τ3) και η τετραϊωδοθυρονίνη (Τ4).Ο αδένας  παρουσιάζει υπερβολική δραστηριότητα ενώ  η διαταραχή προσβάλει το 2-5% όλων  των γυναικών σε κάποιο  διάστημα της ζωής τους. Τα συμπτώματα  προσβάλλουν τα περισσότερα συστήματα  του οργανισμού  όπως το καρδιαγγειακό ( αίσθημα  παλμών, αρρυθμίες, δύσπνοια, στηθάγχη κ.α), το νευρικό ( απώλεια μνήμης, ελάττωση προσοχής, ευσυγκινησία,  ευερεθιστότητα, ανησυχία, αϋπνία, τρόμος χεριών), το πεπτικό (διάρροια, δυσφαγία), το δέρμα (εφίδρωση, απώλεια τριχών) κ.α.

Υπερπλασία
Είναι  η ανώμαλη αύξηση των κυττάρων  ενός ιστού του σώματος.

Υπέρταση
Υπέρταση χαρακτηρίζεται η αρτηριακή πίεση που είναι σταθερά αυξημένη πάνω απο τα επιτρεπτά όρια. Να σημειωθεί  ότι η αρτηριακή πίεση  είναι μια δυναμική παράμετρος  η οποία  εξαρτάται από πολλούς παράγοντες  όπως η ηλικία (συνήθως αυξημένη σε ηλικιωμένους), η άσκηση, η συναισθηματική κατάσταση του ατόμου  κ.α. Ο ορισμός της συστηματικής υπέρτασης  είναι σχετικά αυθαίρετος, αλλά  γενικά θεωρείται ότι είναι  η παρουσία σταθερά  υψηλής τιμής της διαστολικής  πίεσης πάνω από 90-95mmHg, η παρουσία  συστολικής πίεσης πάνω από  140-160mmHg. Κακοήθης  υπέρταση είναι μια πραγματικά  επείγουσα κατάσταση που χαρακτηρίζεται  από  σοβαρή υπέρταση (>200/140mmHg), συνοδευόμενη από οίδημα οπτικής  θηλής και συχνά εγκεφαλοπάθεια. Η αρτηριακή υπέρταση είναι πολυσυστηματική  νόσος και ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για καρδιακή, εγκεφαλική, νεφρική και αγγειακή νόσο.

Υπογλυκαιμία
Οι κλινικές εκδηλώσεις που οφείλονται σε μείωση της τιμής ζαχάρου αίματος κάτω του φυσιολογικού, κάτω από 50 mg/dl ή 60 mg/dl. Ο συνδυασμός των τιμών αυτών ακολουθούμενων από συμπτώματα συμβατά με υπογλυκαιμία και η άρση των συμπτωμάτων κατά την άνοδο του ζαχάρου αποτελούν την τριάδα του Whipple, απαραίτητη συνθήκη για τη διάγνωση της υπογλυκαιμίας. Είναι σημαντική η έναρξη της θεραπείας της υπογλυκαιμίας άμεσα με σκοπό να σταματήσει η περαιτέρω μείωση του επιπέδου γλυκόζης του αίματος. Αυτό ορίζεται και ως «υπογλυκαιμικό επεισόδιο» (‘hypo’), χαμηλή γλυκόζη του αίματος ή ινσουλινική αντίδραση.

Υπογονιμότητα
Ορίζεται  η αδυναμία ενός ζευγαριού  να επιτύχει σύλληψη και να αποκτήσει  τέκνο έπειτα από τουλάχιστον  ένα έτος τακτικών σεξουαλικών  επαφών χωρίς αντισυλληπτική προστασία. Το ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 8-12% των ζευγαριών  που βρίσκονται σε αναπαραγωγική  ηλικία.

Υποθυρεοειδισμός
Κλινικό  σύνδρομο που προκαλείται όταν  υπάρχουν στην κυκλοφορία και κατ’επέκταση  στους περιφερικούς ιστούς ελαττωμένα  ποσά θυρεοειδικών ορμονών. Η έναρξη των συμπτωμάτων είναι  βαθμιαία συνήθως με μη ειδικά  συμπτώματα όπως αίσθημα κόπωσης, αύξηση σωματικού βάρους, δυσκοιλιότητα, δυσανεξία στο ψύχος, βραδυψυχισμό και μηνορραγία. Χαρακτηριστικό επίσης εύρημα είναι η αύξηση  της χοληστερίνης  (>300mg/dl). Η θεραπεία  συνίσταται στην χορήγηση των ορμονών (θυροξίνης) σε σταδιακώς αυξανόμενες δόσεις.

Υπεριδρωσία
Η υπεριδρωσία είναι μια κατάσταση αρκετά συνήθης και ιδιαιτέρως ενοχλητική για όσους την έχουν. Πρόκειται για την υπερλειτουργία των ιδρωτοποιών αδένων με συνέπεια την υπερέκκριση ιδρώτα. Μπορεί να συνοδεύει και άλλα νοσήματα και καταστάσεις (π.χ. υπερθυρεοειδισμός, διαταραχές μεταβολισμού, stress κλπ) ή απλώς να αποτελεί ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Σώματικής λειτουργίας του ατόμου. Εμφανίζεται κατ’εξοχήν στις περιοχές της μασχάλης, τής παλάμης και του πέλματος και είναι συνήθως αμφοτερόπλευρη. Σπάνια, μπορεί να εμφανιστεί στην περιοχή της παρειάς κατά την διάρκεια ή πριν απο τα γεύματα σε ανθρώπους, που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση αφαίρεσης της παρωτίδας (Σύνδρομο Frey).
Επιμέλεια: Κεραμίδας Ευάγγελος, Πλαστικός Χειρουργός

userBanner201901

userBanner

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts