Εγκυκλοπαίδεια Υγείας από το Α-Ω

Π

Παγκρεατίτιδα
Σοβαρή βακτηριακή φλεγμονώδης πάθηση του παγκρέατος, που οφείλεται στη μαζική απελευθέρωση και ενεργοποίηση των παγκρεατικών ενζύμων, που έχουν σαν αποτέλεσμα την αυτοπεψία και αυτοκαταστροφή του παγκρέατος, από τα ίδια του τα ένζυμα. Η εξέλιξη της πάθησης  πιθανολογείται να συνοδεύεται από μόνιμες μορφολογικές ή λειτουργικές διαταραχές του αδένα.

Πεπτικό έλκος
Χρόνια πάθηση του πεπτικού συστήματος και ιδιαίτερα του στομάχου και του δωδεκαδάκτυλου που χαρακτηρίζεται από την δημιουργία μιας πληγής (έλκους) στο τοίχωμα του στομάχου ή του δωδεκαδάκτυλου.

Περικαρδίτιδα
Η καρδιά περιβάλλεται ολόκληρη εξωτερικά από ένα λεπτό υμένα που λέγεται περικάρδιο, και αποτελείται από δυο πέταλα. Ανάμεσα τους σχηματίζεται μια κοιλότητα που ονομάζεται περικαρδική κοιλότητα. Εάν από κάποιο αίτιο σε αυτά τα δύο πέταλα εμφανισθεί φλεγμονή η κατάσταση αυτή ονομάζεται περικαρδίτιδα. Η περικαρδίτιδα μπορεί να είναι ξηρή ή υγρή λόγω συγκέντρωσης υγρού στην περικαρδική κοιλότητα.

Περιοδοντίτιδα
Πάθηση που εκτός από φλεγμονή και αιμορραγία των ούλων , συνοδεύεται από απορρόφηση οστού και κινητικότητα των δοντιών.

Περιστεφανίτιδα
Πάθηση που χαρακτηρίζεται από έντονη φλεγμονή του ούλου που περιβάλλει τον φρονιμίτη, το οποίο σκεπάζει το μεγαλύτερο μέρος του δοντιού και είναι πολύ επώδυνο.

Πνευμονία
Φλεγμονή των πνευμόνων που προκαλείται από βακτήρια, ιούς, μύκητες και άλλους μικροοργανισμούς. Παρατηρείται συχνότερα στο ανδρικό φύλο, κατά την βρεφική και τη μεγάλη ηλικία, και σε άτομα με ελαττωμένη αντίσταση κατά των λοιμώξεων.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι υπάρχουν δυο κύριοι τύποι πνευμονίας: η λοβώδης πνευμονία και η βρογχοπνευμονία. Στο πρώτο τύπο προσβάλλεται αρχικά ένας πνευμονικός λοβός. Στη βρογχοπνευμονία η φλεγμένη αρχίζει από τους βρόγχους και τα βραχιόλια και στη συνέχεια εξαπλώνεται σε περιοχές του ενός ή και των δυο πνευμόνων.

Πνευμονική υπέρταση
Σύνολο παθήσεων οι οποίες χαρακτηρίζονται από αύξηση των πνευμονικών αγγειακών πιέσεων και αντιστάσεων.  Η αύξηση πιέσεων και αντιστάσεων στις πνευμονικές αρτηρίες οδηγεί σε υπερφόρτωση πίεσης της δεξιάς κοιλίας,  ανεπάρκεια των βαλβίδων, καρδιακή ανεπάρκεια και τελικώς πρώϊμο θάνατο. 

Πνευμονικό Οίδημα
Κατάσταση στην οποία οι πνεύμονες γεμίζουν υγρό λόγω της αυξημένης πίεσης στα αιμοφόρα αγγεία των πνευμόνων όπως συμβαίνει σε κάποιες καρδιοπάθειες ή λόγω κάποιας λοίμωξης όπως πνευμονίας ή έκθεσης σε ορισμένες τοξίνες και φάρμακα.

Πολυγαλακτικό οξύ
Συνθετικό πολυμερές, της οικογένειας των υδροξυοξέων α, βιοσυμβατό, βιοδιασπώμενο συστατικό που υπάρχει φυσιολογικά στο δέρμα.

Πολύποδας
Ένα επιπλέον κομμάτι ιστού που αναπτύσσεται από το ανθρώπινο σώμα, σε βλεννογόνους όγκους του παχέος εντέρου, της μήτρας, της μύτης, κλπ.

Πρεσβυωπία
Σταδιακή απώλεια με την ηλικία της ικανότητας του ματιού να εστιάζει σε κοντινά αντικείμενα. Συνήθως εμφανίζεται μετά την ηλικία των 40, ενώ σε ασθενείς με υπερμετρωπία μπορεί να εμφανιστεί και νωρίτερα.

Πυρετός
Αυξημένη θερμοκρασία του σώματος πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα.

Πωγωνοπλαστική
Μέθοδος με την οποία μπορούμε να αυξήσουμε ή να μικρύνουμε την κάτω γνάθο (πηγούνι). Μπορεί να γίνει με χειρουργική επέμβαση, με τοπική αναισθησία και μέθη. Οι τομές μπορεί να είναι είτε μέσα από το στόμα στο ύψος της κάτω γνάθου, είτε μία μικρή τομή κάτω από το πηγούνι.
Επιμέλεια: Κοντογιάννης Θάνος, Πλαστικός Χειρουργός

userBanner201901

userBanner

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts