Ο

Οδοντικό Νήμα
Νήμα κατασκευασμένο από λεπτό νάιλον που βοηθάει στην απομάκρυνση των τροφών και της οδοντικής πλάκας ανάμεσα από τα δόντια.

Οδοντίνη
Η ουσία του δοντιού που βρίσκεται μέσα από το “σμάλτο”.

Οίδημα
Πρήξιμο.

Οξύ Στεφανιαία Σύνδρομα (Ο.Σ.Σ.)
Ο όρος Οξέα Στεφανιαία Σύνδρομα (ΟΣΣ) χρησιμοποιείται για ενα ευρύ το φάσμα κλινικών διαταραχών που προκαλούνται από την οξεία ισχαιμική καρδιακή νόσο και περιλαμβάνει: την ασταθή στηθάγχη, το έμφραγμα του μυοκαρδίου χωρίς ανάσπαση του ST, το έμφραγμα του μυοκαρδίου με ανάσπαση του ST και τον αιφνίδιο θάνατο.

Οστεοαρθρίτιδα
Πάθηση των αρθρώσεων, η οποία εντοπίζεται κυρίως στα κάτω άκρα, ιδιαίτερα στις αρθρώσεις του γόνατος και του ισχίου.

Οστεοπόρωση
Όπως έχει ορισθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η οστεοπόρωση είναι μια γενικευμένη σκελετική νόσος μειωμένης οστικής μάζας με διαταραχή της αρχιτεκτονικής της, που την καθιστά, επιρρεπή σε κατάγματα.

Οσφυαλγία
Οσφυαλγία είναι ο πόνος που εμφανίζεται στην περιοχή της οσφύος, η οποία ανατομικά αφορίζεται από τις κατώτερες πλευρές και τις γλουτιαίες πτυχές. Συχνά μπορεί να συνοδεύεται από ισχιαλγία, πόνο δηλαδή που ακτινοβολεί προς τον έναν ή και τους δύο γλουτούς ή και προς τα κάτω άκρα στις περιοχές κατανομής του ισχιακού νεύρου. Δεν αποτελεί ξεχωριστή νοσολογική οντότητα, αλλά συμπτωματική εκδήλωση υποκείμενου νοσήματος και συνεπώς δεν υφίσταται ως διάγνωση.
Πρόκειται για το συχνότερο μυοσκελετικό ενόχλημα και από τις κυριότερες αιτίες ανικανότητας για εργασία. Έχει υπολογιστεί ότι περίπου το 80% των ενηλίκων θα προσβληθεί τουλάχιστον για μια φορά στη ζωή του από επεισόδιο οσφυαλγίας και ότι οι μισοί περίπου από αυτούς θα προσβληθούν εκ νέου. Είναι η δεύτερη αιτία επίσκεψης στο γιατρό μετά από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού και αποτελεί αντικείμενο διαγνωστικής και θεραπευτικής προσέγγισης του ρευματολόγου.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πολλών μελετών υπάρχουν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της οσφυαλγίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε την καθιστική και την επίπονη σωματική εργασία, την παχυσαρκία, τη μεγάλη ηλικία, το κάπνισμα, το άγχος, την κατάθλιψη, το γυναικείο φύλο, την ινομυαλγία και την εγκυμοσύνη.

Ουλή
Ο σχηματισμός των ουλών είναι φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας επούλωσης και εμφανίζεται όταν το δέρμα αναπλάθει τις πληγές που προκλήθηκαν από ατύχημα, χειρουργική επέμβαση ή ασθένεια.

Όψεις Πορσελάνης
Ονομάζονται οι λεπτές κεραμικές κατασκευές που τοποθετούνται στην πρόσθια επιφάνεια των δοντιών (κυρίως στα έξι πρόσθια δόντια της άνω και της κάτω γνάθου) με σκοπό να τα βελτιώσουν αισθητικά.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους σε σχέση με τις κλασικές στεφάνες (θήκες) είναι οτι αποτελούν συντηρητικές αποκαταστάσεις αφού για την κατασκευή τους προϋποθέτουν την αποκοπή ελάχιστου πάχους αδαμαντίνης (0,3 – 0,7mm κατά μέσο όρο) από την πρόσθια επιφάνεια των δοντιών.
Με τις όψεις πορσελάνης μπορούμε να διορθώσουμε ήπιες δυσχρωμίες καθώς και ως ένα βαθμό το σχήμα και το μέγεθος των δοντιών ενώ αισθητικά προβλήματα που αφορούν σε έντονες δυσχρωμίες ή μεγάλες αποκλίσεις από το οδοντικό τόξο διορθώνονται με άλλες μεθόδους.
Επιμέλεια: Θεοδωροπούλου Ευαγγελία, Γενικός Οδοντίατρος

EXPERTS

bannerH4Y 2020

bannerH4Y 2020

Με αποψη