Καλογήρου Σοφία

Καλογήρου Σοφία
Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος
www.sofiakalogirou.gr 

Αν σας ρωτούσαμε τι γνωρίζετε για την ακράτεια ούρων σίγουρα οι περισσότεροι θα απαντούσατε πως αποτελεί ένα πρόβλημα των ανθρώπων μεγάλης ηλικίας. Ίσως λοιπόν να σας φανεί περίεργο αν σας επιβεβαιώναμε πως η ακράτεια ούρων παρουσιάζεται συχνά και σε νεότερους ανθρώπους και ειδικά σε νεαρές γυναίκες.

Φόρμα Εγγραφής
kontogiannis

Όπως είναι φυσικό, το πρόβλημα αυτό τους δημιουργεί άγχος για την κοινωνική, εργασιακή και προσωπική τους ζωή και φυσικά για την καθημερινή υγιεινή. Τα αίτια για την εμφάνιση αυτού του προβλήματος στις γυναίκες είναι πολλά και διαφορετικά αλλά το σημαντικό είναι πως η ακράτεια, σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.

Τι είναι όμως η ακράτεια;

Ήδη από την ηλικία περίπου των 2 ετών προσπαθούμε να ελέγχουμε τον σφικτήρα μυ για να πηγαίνουμε έγκαιρα στην τουαλέτα. Στην εμμηνόπαυση αλλά και μετά τον τοκετό η ικανότητα αυτή εξασθενεί σε μεγάλο μέρος των γυναικών και πλέον μιλάμε για ακράτεια, δηλ. απουσία ελέγχου και απώλεια ούρων. Υπολογίζεται ότι περίπου 10%-35% των ενηλίκων (από το οποίο το 50%-70% είναι γυναίκες) έχουν ακράτεια. και έχει διαπιστωθεί πως, κατά μέσο όρο, περνούνε περισσότερα από 5 χρόνια για να αναζητήσουν βοήθεια από ειδικό. Το διάστημα αυτό πριν από την θεραπεία το ουροποιητικό σύστημα είναι πιο ευάλωτο σε μολύνσεις και η ποιότητα ζωής τους αλλάζει προς το χειρότερο.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ακράτειας;

Για να καταλάβουμε πώς συμβαίνει η ακράτεια, αρκεί να αναλύσουμε το μηχανισμό: Προϋπόθεση για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα ούρα είναι να λειτουργούν σωστά τόσο το νεφρικό όσο και το νευρικό μας σύστημα. Επίσης απαιτείται να υπάρχει αντίληψη-κάτι που δεν συμβαίνει όταν είμαστε μωρά-για να ανταποκριθούμε στην ανάγκη για ούρηση.

Η σειρά είναι η εξής: Η ουροδόχος κύστη γεμίζει φυσιολογικά με ούρα από τα νεφρά και διατείνεται καθώς η ποσότητά τους μεγαλώνει και το νευρικό σύστημα ανταποκρίνεται σε αυτό και δίνει σήμα στον οργανισμό να πάει στην τουαλέτα. Ο σφικτήρας μυς που τα συγκρατεί στην ουροδόχο κύστη χαλαρώνει ώστε τα ούρα να φύγουν. Με αυτό τον τρόπο δεν έχουμε ακράτεια.
Ωστόσο, όταν ο σφικτήρας μυς έχει χαλαρώσει εξαιτίας τοκετού ή εμμηνόπαυσης, όταν υπάρχουν τραυματισμοί, ατύχημα, νευρολογικές διαταραχές και νόσοι όπως το Αλτσχάιμερ και η Πάρκινσον η ακράτεια είναι αρκετά συχνή.

Οι επιστήμονες έχουν κατηγοριοποιήσει την ακράτεια, ανάλογα με την συχνότητά της, τα αίτια, την ποσότητα ούρων που αποβάλλονται, την αντιμετώπισή της. Η ακράτεια από προσπάθεια είναι η πιο συχνή μορφή ακράτειας μετά την εγκυμοσύνη και στη φάση της εμμηνόπαυσης. Μπορεί να συμβεί ξαφνικά ενώ κάνουμε σπορ, όταν φταρνιζόμαστε, γελάμε. Επίσης παρουσιάζεται όταν η ουρήθρα είναι υπερκινητική εξαιτίας χαλάρωσης στους μυς της πυέλου. Αυτού του τύπου η ακράτεια δεν συνοδεύεται με συχνουρία.

Πως γίνεται η διάγνωση της ακράτειας και ποιες εξετάσεις χρειάζονται;

To πρώτο βήμα της διάγνωσης είναι να πάρουμε το ιστορικό της γυναίκας, να μάθουμε τη συχνότητα εμφάνισης της ακράτειας, την ποσότητα των ούρων κ.ά. Στην συνέχεια είναι σημαντικό να μάθουμε αν έχει υπάρξει χειρουργική επέμβαση στην περιοχή, αν η γυναίκα είχε εγκυμοσύνες, αν λαμβάνει κάποια αγωγή για το πρόβλημα κ.α

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει γυναικολογική εξέταση, εξέταση του νευρικού συστήματος, το τεστ του βήχα (βήχετε και ελέγχουμε την ουρήθρα). Άλλες εξειδικευμένες εξετάσεις που ίσως προτείνουμε να γίνουν για τη διάγνωση της ακράτειας περιλαμβάνουν ουροδυναμικό έλεγχο (μετρά τη λειτουργία της κύστης), ουροορομετρία (μέτρηση της ποσότητας των ούρων), υπέρηχοι (μέτρηση της ποσότητας των ούρων που μένουν μέσα στην κύστη) κ.ά. Ανάλογα με τα αποτελέσματα θα δούμε από τι είδους ακράτεια υποφέρει μια γυναίκα και θα προτείνουμε λύσεις.

Ποια είναι η πιο σύγχρονη θεραπεία για την ακράτεια;

Ειδικά για την ακράτεια από προσπάθεια υπάρχει μια καινούρια επαναστατική θεραπεία με τη χρήση ενός laser fractional C02, που είναι μη επεμβατική, ανώδυνη και δεν απαιτεί την χορήγηση φαρμάκων που προκαλούν παρενέργειες. Το laser C02 MonaLisa Touch έχει μια ειδική κεφαλή (SUI) που ενδείκνυται για τις περιπτώσεις ελαφριάς και μέτριας ακράτειας από προσπάθεια. Οι περισσότερες επιστημονικές μελέτες που πιστοποιούν την αποτελεσματικότητα του laser C02 MonaLisa Touch στην ακράτεια έχουν γίνει από επιστήμονες στο πανεπιστήμιο της Παβία και στο νοσοκομείο IRCCS San Raffaele του Μιλάνο.

Ευχαριστούμε την κα.Σοφία Καλογήρου, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 210.77.10.386 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.sofiakalogirou.gr.

Bookmark and Share

Κλείστε ραντεβού με την γιατρό!

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά!

userBanner201901

userBanner

userBanner

X
Οι ειδικοί απαντούν! Στείλε τη δική σου ερώτηση.

Experts